21.12.16

Τα ψεύτικα πιστόλια σκοτώνουν… τους ιδιοκτήτες τους!



Όλοι ξέρουμε ότι στην Αμερική οι αστυνομικοί δεν αστειεύονται, και καλά κάνουν, διότι τα «αμερικανάκια» έχουν ζήσει στο πετσί τους την σκληρή εγκληματικότητα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Οπότε, έχουν πάρει τα μέτρα τους εδώ και καιρό.




Και στην Αμερική δεν ισχύει ο δικός μας απαρχαιωμένος νόμος περί οπλοχρησίας από αστυνομικούς, που θέλει τον κακοποιό να πυροβολεί πρώτος  και μετά μόνο να μπορεί να ανταποδώσει, αν βέβαια επιζήσει. Για να μην αναφερθώ και στο ότι, αν συλληφθεί ο κακός, αν δικαστεί, αν καταδικαστεί… αν… αν… σε δυο χρονάκια το πολύ θα είναι έξω, ενώ στο ενδιάμεσο θα παίρνει άδειες, κλπ, διότι εμείς είμαστε λαρτζ με τους εγκληματίες, δεν τρώμε βελανίδια……


Στην Αμερική όμως, που αν βγάλεις πιστόλι, ή αν κάνεις πως βάζεις το χέρι σου στη τσέπη την ώρα που ο αστυνομικός σε σημαδεύει, συνήθως καταλήγεις πτώμα. Μάλιστα, οι νεκροί από σφαίρες αστυνομικών είναι τόσοι, που το τελευταίο διάστημα αυτό το θέμα απασχολεί όλο και πιο πολύ την αμερικανική κοινωνία.
Όμως δεν σκοτώνονται από αστυνομικούς μόνο όσο βγάζουν όπλο, αλλά ακόμη και κείνοι οι «βλαμμένοι», που βγάζουν παιχνίδι (ψεύτικο πιστόλι)   ή αεροβόλο!
Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post , μόνο το 2016 σκοτώθηκαν 43 άτομα από αστυνομικούς των ΗΠΑ επειδή έφεραν αληθοφανή αεροβόλα περίστροφα, ψεύτικα πιστόλια παιχνίδια, ακόμη και πλαστικά, και διάφορες ρέπλικες περιστρόφων. Το 2015 είχαν επίσης σκοτωθεί 43 άτομα για τον ίδιο λόγο.
Από τους 86 αυτούς συνολικά νεκρούς την τελευταία διετία οι 54 ήταν λευκοί, και οι 81 ήταν άνδρες. Και μπορεί τα όπλα που κουβαλούσαν να ήταν ψεύτικα, όμως έμοιαζαν αληθινά, και κάποια από αυτά μάλιστα  έδειχναν πιο αληθινά και από τα πραγματικά. Π.χ. η  εταιρεία Sig Sauer κατασκευάζει και αεροβόλα πιστόλια τα οποία διαφημίζει ως «ακριβή αντίγραφα» των αληθινών όπλων που η ίδια βγάζει στην αγορά.
Τα εν λόγω ψεύτικα πλην όμως αληθοφανή πιστόλια είναι μόδα αυτό το διάστημα στις ΗΠΑ, και πουλάνε σαν τρελά. Παράλληλα, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κάποιος ότι είναι ψεύτικα, ειδικά από απόσταση, οπότε όταν οι αστυνομικοί βρίσκονται σε ένα περιστατικό όπου υπάρχει ένοπλος δεν έχουν το περιθώριο να αντιληφθούν αν το όπλο είναι αληθινό ή μαϊμού. Γι αυτό, συνήθως δεν ρισκάρουν, και πυροβολούν στο ψαχνό.
Όπως λέει ο Kim Jacobs, αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Columbus του Ohio, «όλοι οι αστυνομικοί μας είναι οικογενειάρχες, και αυτό που θέλουν είναι να τελειώσουν τη βάρδια τους και να πάνε σπίτι στα παιδιά τους… δεν είναι δολοφόνοι».
Πάντως, επειδή το συγκεκριμένο πρόβλημα τείνει να εξελιχτεί, υπήρξαν και υπάρχουν προσπάθειες να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία και να αναγκαστούν οι κατασκευαστές αεροβόλων και αντιγράφων να τα κάνουν να φαίνονται ιδιαίτερα διαφορετικά από τα αληθινά όπλα. Αυτές όμως οι προσπάθειες φρενάρονται επιτυχώς από τις διάφορες οργανώσεις και  ομάδες λόμπι των δικαιωμάτων της οπλοχρησίας, που στην Αμερική είναι ιδιαίτερα ισχυρές.
Βέβαια, δυο μελέτες που έγιναν πριν από 25 χρόνια επί του ζητήματος, κατέληξαν στο ότι ακόμη κι αν προστεθούν διακριτικά στα αεροβόλα που θα τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα αληθινά πιστόλια, αυτό δεν θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των θανάτων από αστυνομικά πυρά. Από την άλλη, υπάρχουν πλέον όλο και αυξανόμενες φωνές, όπως εκείνη του Σερίφη της κομητείας Alachua στη Φλόριντα, που φωνάζουν για την πλήρη απαγόρευση της πώλησης ψεύτικων αντιγράφων πιστολιών.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου