28.12.16

Oι εκλογές απομακρύνονται…



Παρά το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, παρ’ ότι κανείς δε γνωρίζει αν η αξιολόγηση θα κλείσει και πότε μπορούμε να πούμε ότι στη φάση αυτή οι εκλογές απομακρύνονται.



Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η κυβέρνηση δεν διατηρεί το δικαίωμα του αιφνιδιασμού, μπας και γλιτώσει το απόλυτο ναυάγιο, η επιστολή Τσακαλώτου δείχνει να υπερτερεί των περιοδειών του Τσίπρα, των παροχών και των ψαλιδιών που έχουν πάρει φωτιά για να κόβουν κορδέλες σε έργα που άλλοι έφτιαξαν και ο Σπίρτζης εγκαινιάζει…



Το απολογητικό μήνυμα συμμόρφωσης της Αθήνας στην τρόικα αποτελεί ένα μήνυμα προς τους δανειστές. Ακόμη κι αν ο Σόιμπλε είχε γράψει αυτή την επιστολή (που ξέρουμε, μπορεί να είναι κι έτσι) τόσο δουλικό και τόσο εξευτελιστικό δεν θα ήταν.
Όμως, αποτελεί το μήνυμα του Τσίπρα στους Θεσμούς ότι είναι διατεθειμένος να προσκυνήσει αρκεί να κλείσει η αξιολόγηση. Ότι είναι αποφασισμένος να υπογράψει ό,τι μνημόνιο του φέρουν αρκεί να μην τον ρίξουν από το θρόνο του Μαξίμου.
Οι δανειστές μόνο ως τέτοιο μπορούν να εκλάβουν το κείμενο της επιστολής και πιθανότατα να μη θελήσουν να ρίξουν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να περιμένουν τις εξελίξεις των επόμενων μηνών. Φαίνεται, πάντως, να απομακρύνεται το σενάριο των άμεσων εκλογών, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου. Άλλωστε, τότε υπάρχει το Γιούρογκρουπ που θα κρίνει πιθανότατα την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εκτός κι αν τότε η υπόθεση της αξιολόγησης στραβώσει τόσο πολύ που ο Φεβρουάριος ή ο Μάρτιος μετατραπούν σε εκλογικούς μήνες.
Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο Τσίπρας κρύβει μακιαβελικά στοιχεία μέσα του και μπορεί να κάνει την έκπληξη. Θα μπορούσε δηλαδή να πάει σε εκλογές λέγοντας ότι αυτός μέχρι και επιστολή τους έστειλε αλλά ο Σόιμπλε θέλει να διαλύσει την Ελλάδα. Και τότε να θέσει το δίλημμα «με τον Σόιμπλε ή με την κοινωνία».
Σε πρώτο πλάνο, πάντως, οι εκλογές απομακρύνονται (μπορεί να γίνουν μέσα στο 2017) διότι το εξευτελιστικά απολογητικό ύφος της επιστολής δείχνει ότι η κυβέρνηση θα πέσει όχι απλά στα τέσσερα, αλλά θα κάνει και έρπιν (όχι η έρπη του Αλέξη από την αγωνία) μόνο και μόνο για να διασωθεί.
Το κλειδί της Ελλάδας το κρατά ο Σόιμπλε και η παρέα του. Αν απαιτήσουν σκληρά μέτρα εκτός μνημονίου (το οποίο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση) τότε οι κάλπες θα στηθούν σε χρόνο μηδέν. Αν όχι, τότε θα έχουν δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους υποτακτικούς της τρόικας ή «πόρνες των δανειστών» κατά την προσφιλή έκφραση της «αριστεράς», προτού καταντήσει έτσι όπως κατάντησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου