1.1.17

Οι «αριστεροί» των ΗΠΑ προετοιμάζονται για τα χειρότερα…



Τώρα που το παπούτσι μπήκε στο άλλο πόδι, πολλοί φιλελεύθεροι της Αμερικής άρχισαν ξαφνικά να φοβούνται, και να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Φοβούνται πως η προεδρία Τραμπ σύντομα θα εξελιχθεί σε «αποκάλυψη»  (Trumpocalypse), και γι αυτό μεγάλος αριθμός αριστεριστών συσσωρεύουν τρόφιμα και όπλα.



Μάλιστα, αν και πολλοί περίμεναν μείωση στις πωλήσεις όπλων όταν κέρδισε ο Τραμπ, αυτό που έγινε είναι να σημειωθεί νέο ρεκόρ αιτήσεων για άδειες οπλοφορίας, ειδικά την Black Friday. Η εκλογή Τραμπ αφύπνισε την αμερικανική Αριστερά σε βαθμό που δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες, με πολλούς αριστεριστές να υιοθετούν τον σκληροπυρηνικό «survivalism» χωρίς δεύτερη σκέψη…


Από την άλλη, στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, η ανησυχία και οι προετοιμασίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά! Η αμερικανική δεξιά δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξη, χωρίς να ανησυχεί για τίποτα.
Λίγο πριν τις εκλογές, μια δημοσκόπηση του CNBC έδειξε πως μόλις το 15% από τους Ρεπουμπλικάνους πίστευαν πως η οικονομία θα βελτιωθεί το 2017, ενώ το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 74% αμέσως μετά την νίκη Τραμπ.
Ανάμεσα στους Δημοκρατικούς, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Στην ίδια δημοσκόπηση, η αισιοδοξία των αριστερών για την οικονομία, έπεσε στο μισό, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Σήμερα είναι μόλις 16%.
Οι περισσότεροι αριστεροί αισθάνονται αρνητικά για τον Τραμπ. Ήδη πολλοί βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν, ενώ άλλοι μαζεύουν τρόφιμα και πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κοινωνική και οικονομική κατάρρευση, όπως λένε.
Στην Αμερική, αυτή η συμπεριφορά διαχρονικά ανήκε στην δεξιά, στους Ελευθεριστές, και σε όσους απεχθάνονται το μεγάλο κράτος. Όμως σήμερα το βλέπουμε να ισχύει και στους φιλελεύθερους. Ήδη υπάρχει μια ομάδα στο Facebook, η Liberal Prepper Facebook group, που καθημερινά γεμίζει από νέα μέλη.  «Πολλοί φοβούνται πως η προεδρία Τραμπ θα αποτύχει, και θα φτάσουμε σε κρίσιμες καταστάσεις, για τις οποίες δεν είμαστε προετοιμασμένοι» λέει ο 36χρονος Jeff, μέλος της εν λόγω ομάδας.
Θα δούμε άραγε μια τέτοια κατάρρευση των ΗΠΑ, λόγω Τραμπ; Παρά την ακραία αισιοδοξία της αμερικανικής Δεξιάς, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Έχει πλάκα το πώς ένα εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει άρδην τις πεποιθήσεις μας για το μέλλον. Στη διάρκεια των χρόνων του Ομπάμα, η Αριστερά επέμενε στον γενικό αφοπλισμό, αλλά τώρα, λόγω Τραμπ, η οπλοφορία έγινε μαστ για τους φιλελεύθερους.
Για παράδειγμα, η δημοφιλής προοδευτική συγγραφέας Ana Marie Cox, που κάνει εμφανίσεις στο MTV και έχει στήλη στην New York Times, γράφει στο Τουίτερ πως κάνει έρευνες για προετοιμασίες έναντι της καταστροφής, και πως έβγαλε το τουφέκι της από την αποθήκη. 

Μάλιστα, οι αριστεριστές έχουν πια και δική τους οργάνωση οπλοφορίας! Λέγεται the Liberal Gun Club, και από την μέρα που νίκησε ο Τραμπ, τα μέλη της αυξάνονται κατακόρυφα! Η εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, Lara Smith, λέει πως από τον περασμένο Νοέμβριο υπάρχουν πολλά αιτήματα, και πως τα μέλη ήδη αυξήθηκαν κατά 10%. Από τον Οκτώβριο και μετά οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά πολύ, κυρίως επειδή πολύς κόσμος πίστευε πως θα κερδίσει η Χίλαρι, και άρα θα επιβληθούν δρακόντειοι περιορισμοί στην οπλοφορία. Όμως αυτό σταμάτησε όταν νίκησε ο Τραμπ, τον οποίο στήριξε η οργάνωση National Rifle Association. Μάλιστα,  οι μετοχές των εταιριών κατασκευής όπλων έπεσαν κατά 18% μετά την νίκη Τραμπ. Αντιθέτως, οι έλεγχοι του FBI για τις νέες αιτήσεις οπλοφορίας έσπασαν ρεκόρ, ειδικά την Black Friday (25/11), όπου σημειώθηκαν 185.713 νέα αιτήματα αγοράς πυροβόλου όπλου μέσα σε μία μόνο μέρα!
Από την πλευρά της Δεξιάς όμως, η νίκη Τραμπ προκάλεσε εφησυχασμό, σε αντίθεση με την Αριστερά, όπου όλοι τώρα προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Βέβαια, οι περισσότεροι αριστεροί δεν κατανοούν το είδος της καταιγίδας που έρχεται. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι ο Τραμπ είναι «κακός» και άρα τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι δύσκολα. «Δεν βλέπουμε σενάρια αλά Μαντ Μαξ για το τέλος του κόσμου, ούτε για καταστάσεις Αποκάλυψης, με ζόμπι… βλέπουμε όμως μια οικονομική κατάρρευση…» γράφει ένας αριστερός στο μπλογκ του, και προσωπικά συμφωνώ, αφού στο εγγύς μέλλον είναι πολύ πιθανή μια οικονομική κατάρρευση. Στα χρόνια του Ομπάμα φτάσαμε να έχουμε το μεγαλύτερο χρέος όλων των εποχών, και άρα κάποτε, αναπόφευκτα, αυτή η φούσκα θα σπάσει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δυο επιλογές: Μία να παρατείνει την φούσκα του χρέους όσο πάει, αλλά αυτό θα καταστήσει το τελικό αποτέλεσμα ακόμη πιο επικίνδυνο. Δυο, να ασχοληθεί με την κρίση εδώ και τώρα, κάτι όμως που θα μας προκαλέσει φοβερό πόνο.
Όποιος και να είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, πάλι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες δεκαετιών ανεύθυνων επιλογών. Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά, αλλά χωρίς αμφιβολία όλοι εκείνοι που προετοιμάζονται για τα χειρότερα σίγουρα επιδεικνύουν σοφία, κι αυτό ισχύει τόσο για τους φιλελεύθερους αριστερούς, όσο και για τους δεξιούς συντηρητικούς…

Michael Snyder
Απόδοση:  S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου