28.1.17

Μη τρώτε ωμό κρέας!



Διαβάστε την παρακάτω είδηση, αλλά προσπαθήστε να μην κάνετε εμετό. Πρόκειται για μια μοναδική ιατρική περίπτωση, σπάνια στα χρονικά, όπου γιατροί κατάφεραν και αφαίρεσαν μια παρασιτική ταινία (tapeworm) μήκους δυο και κάτι  μέτρων, από το έντερο ενός ανδρός, τραβώντας την από το στόμα του!





Όπως αναφέρει το Live Science, ο 48χρονος Ινδός υπέφερε από έντονο στομαχόπονο τους τελευταίους δυο μήνες, οπότε και επισκέφτηκε το νοσοκομείο PVS Memorial στην πόλη Κεράλα. Οι γιατροί προχώρησαν σε κωλονοσκόπηση, και όπως προέκυψε βρέθηκε μέσα στα έντερά του μια υπερμεγέθης ταινία. Χρησιμοποιώντας μικροκάμερα, ο γιατρός Cyriac Philips είδε την ταινία, την οποία περιέγραψε ως την μακρύτερη που έχει δει ποτέ…



Η ταινία είχε «κουλουριάσει» μέσα στο ανώτερο έντερο, με τους γιατρούς να την τραβούν προς τα έξω από το στόμα του ασθενούς, σε μια προσπάθεια που δεν έλεγε να τελειώσει. Στο τέλος, όταν κατάφεραν να την βγάλουν, την μέτρησαν και βρήκαν ότι είχε μήκος πάνω από 2 μέτρα!
Όπως προκύπτει, ο ασθενής που ήταν αναισθητοποιημένος σε κατάσταση «μέθης» κατά την δίωρη διαδικασία, μάλλον μολύνθηκε όταν κατανάλωσε ωμό ή μισοψημένο χοιρινό κρέας.
Όπως αναφέρει το New England Journal of Medicine, αυτού του είδους οι μολύνσεις δεν είναι συνηθισμένες στον δυτικό κόσμο, αν και κατά το CNN υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά όπου ένα είδος σολομού της Αλάσκας μπορεί να προκαλέσει κάτι ανάλογο, με μια ιαπωνική ταινία την οποία περιέχει και η  οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 μέτρα σε μήκος!
Στο παρελθόν, ένας 38χρονος Κινέζος είχε μέσα του μια ταινία μήκους 6 μέτρων. Μάλιστα είχε χάσει 10 και πλέον κιλά μέσα σε τρεις μόλις μέρες, και όταν οι γιατροί τον εξέτασαν βρήκαν αυγά ταινίας μέσα στο στομάχι του. Του χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή, και λίγο μετά μαζί με τα κόπρανα έβγαλε και μια ταινία μήκους 6 μέτρων!
Η εν λόγω ταινία ήταν η Taenia saginata την οποία κολλάμε όταν καταναλώνουμε ωμό βοδινό κρέας, κάτι που ο συγκεκριμένος άνδρας έκανε επί χρόνια. Η ταινία αυτή μπορεί να ζει μέσα στα έντερά μας επί πολλά χρόνια, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα πέρα από μια ήπια ναυτία μετά το γεύμα. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί μέχρι και σε μήκος 15 μέτρων αν δεν εντοπισθεί έγκαιρα!
Όπως και να έχει ο συγκεκριμένος Κινέζος ανένηψε πλήρως, απλά τώρα δεν θα φάει ξανά το αγαπημένο του φαγητό, το ωμό βοδινό!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου