4.1.17

Η Ελλάδα θα γίνει... Αρκτική το Σαββατοκύριακο!Η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει από την Πέμπτη - Τα θερμόμετρα θα δείξουν και αρνητικά διψήφια νούμερα σε πολλές περιοχές της χώρας - Για βίαιη εισβολή αέριων μαζών Αρκτικής προέλευσης μιλούν οι μετεωρολόγοι.
Λίγες ημέρες μετά το πρώτο «κύμα» του χιονιά που ταλαιπώρησε την κεντρική και νότια Ελλάδα οι μετεωρολόγοι, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν σημαντική επιδείνωση του καιρού από το νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης, με τα φαινόμενα να είναι έντονα αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα…Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Στρατή Βουγιούκα «την Πέμπτη θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, στο νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Μετά το μεσημέρι φαίνεται ότι όλα αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά στις περιοχές που ήδη θα εκδηλώνονται και θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα επειδή θα αρχίσει να εισέρχεται η πολύ ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια σύνορα θα έχουμε γρήγορα χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.   
Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 10 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα και τους 16 με 18 στη Νότια. Θα υπάρχει μία βίαιη εισβολή αέριων μαζών Αρκτικής προέλευσης.
Το μεσημέρι της Παρασκευής από τους 10 βαθμούς Κελσίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι κάτω από το μηδέν. Μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα οι οποίες σε πολλές περιοχές θα είναι διψήφιες αρνητικές. 
Θα έχουμε χιονοπτώσεις στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και έντονες καταιγίδες στο Αιγαίο. Επειδή οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές θα υπάρξει πυκνή χιονόστρωση. 
Μετά το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και νοτιότερα. Προς το βράδυ θα χιονίσει σε πεδινές περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή κυρίως στην Ανατολική και Νότια χώρα. 
Από την κεντρική Στερεά και βορειότερα θα έχουμε ολικό παγετό το Σαββατοκύριακο. Ενδέχεται να σπάσουν κάποια θερμοκρασιακά ρεκόρ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σε όλες τις περιοχές της χώρα η αίσθηση του ψύχους θα είναι πολύ χαμηλότερη. Υπάρχει το ενδεχόμενο μετά από πολλά χρόνια να χιονίσει σε πεδινά τμήματα της δυτικής Πελοποννήσου.
Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει χιόνι κυρίως την Παρασκευή με χιονόστρωση. Η θερμοκρασία θα πέσει στους -6 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία φαίνεται να μην ανεβαίνει πάνω από το -5 μέσα στην πόλη και πάνω από το -9 στις γύρω περιοχές. 
Στην Αττική την Παρασκευή θα υπάρξουν βροχές και καταιγίδες από τα ξημερώματα και μέχρι τις μεσημεριανές ώρες η θερμοκρασία θα έχει συνεχή πτώση. Στα βόρεια προάστια θα χιονίσει από τις βραδινές ώρες. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν χιονοπτώσεις σε όλη την Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο και στα νότια της Αθήνας θα είναι φτάσει στη μέγιστη τιμή οριακά πάνω από το μηδέν. Στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά προάστια η θερμοκρασία θα είναι υπό του μηδενός».
Κατά τον Γιάννη Καλλιάνο μάλιστα, είναι πιθανό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος να πέσει μέχρι και τους -20 ή -22 βαθμούς Κελσίου: «Δεν θυμάμαι ποτέ μια τόσο βίαιη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τον βόρειο πόλο προς την περιοχή μας η οποία θα ρίξει τον υδράργυρο σε τέτοια επίπεδα που για παράδειγμα σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας να αγγίξει τους -20 με -22
(!!!)», έγραψε στο προφίλ του στο facebook. 


Σημ. Ο- Οι βορειοελλαδίτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Σήμερα το απόγευμα ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης, για 4 μέρες, μάλλον για να συντονίσει την … χιονόπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου