10.2.17

Αντώνης Σαμαράς. Σαν σήμερα, το 2013!



Για όσους τούς εγκατέλειψε η μνήμη....

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω πρώτα από όλα που είσαστε μαζί μας και που υπομείνατε κι εσείς αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρο πράγματι, είμαστε 40 ώρες περίπου άυπνοι. Να το πω όπως το αισθάνομαι: μπήκαμε ξυρισμένοι, βγήκαμε αξύριστοι. Σημασία έχει όμως ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, μετά από αυτές τις ολονύκτιες και συνεχείς διαπραγματεύσεις πολλών ωρών έχει επιτευχθεί μια συμφωνία τελικά για τους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2014 μέχρι το 2020, δηλαδή για το μέλλον.




Η Ελλάδα παίρνει σε πρώτη φάση πάνω από 14,5 δις ευρώ μόνον από το καινούργιο ΕΣΠΑ συν 1,8 δις για αγροτική ανάπτυξη που μένουν αλώβητα και τα οποία την προηγούμενη φορά είχαν λογαριαστεί στο ΕΣΠΑ ενώ τώρα θα είναι επί πλέον των 14,5 δις. Συν 2 δις περίπου που αναμένεται να μας δοθούν από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της Ελλάδας λόγω της μεγάλης μείωσης του Εθνικού μας Προϊόντος που έχει προκαλέσει αυτή η τεράστια κρίση στην Ελλάδα. Αυτά θα δοθούν μετά από διετία. Άρα συνολικά 14,5 συν 1,8 είναι 16,3 σίγουρα λεφτά και 2 δις, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, τα οποία είναι προβλεπόμενα να δοθούν μετά το τέλος του 2016, όπως άλλωστε- θα το δείτε- ρητά προβλέπεται από το επίμαχο άρθρο 54, το σημείο καλύτερα να πω 54 των συμπερασμάτων της συμφωνίας…



Τελικά, δηλαδή, θα δοθούν στη χώρα μας πολλά περισσότερα από όσα της είχαν διατεθεί αρχικά από την πρώτη πρόταση Μπαρόζο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ώρα που το συνολικό μέγεθος των κονδυλίων συνεχώς μειωνόταν. Και μάλιστα θα σας πω ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν για την Ελλάδα να πετύχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής από όλες τις χώρες ενώ οι περισσότερες μάλιστα είχαν και μείωση σε σχέση με την αρχική πρόταση Μπαρόζο που υπήρχε. Δηλαδή, διαπραγματευτικά θεωρώ πραγματικά ότι κάναμε το καλύτερο.
Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να δοθούν στην Ελλάδα για το νέο ΕΣΠΑ 11,2 δις, όπως θυμάστε, όταν το συνολικό μέγεθος των κοινοτικών προϋπολογισμών ξεπερνούσε το 1 τρις. Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαν δημιουργηθεί ελπίδες και είχαμε φτάσει κοντά στα 14 δις, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός εξακολουθούσε να βρίσκεται κοντά στο 1 τρις. Τελικά, η Ελλάδα κατάφερε αρχικά να κερδίσει μόνο για το νέο ΕΣΠΑ 14,5 δις για την επόμενη επταετία ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός για την Ευρώπη έπεσε ακόμα πιο κάτω από το 1 τρις, στα 950 δις.
Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της τρέχουσας επταετίας, που λήγει δηλαδή φέτος, στην τρέχουσα επταετία συμμετείχαν τότε από την αρχή μόνο 15 κράτη-μέλη. Κι επειδή στο μεταξύ, όπως θυμάστε, απότομα τότε διευρύνθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη της είναι πια 28, τώρα παίρνουν όλοι το πλήρες μερίδιο που τους αντιστοιχεί κι όχι ένα μέρος, που πολλοί είχαν πάρει στην αρχή τότε. Οπότε μειώθηκε αναγκαστικά, όπως είναι επόμενο και η συμμετοχή των παλαιότερων κρατών-μελών, όπως είμαστε κι εμείς η Ελλάδα. 



Εμείς κάναμε τις συμμαχίες μας, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας κι ακόμα θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι με την επιμονή μας προβλέφθηκε και δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την ανεργία των νέων συνολικά στην Ευρώπη. Ένα μέρος του οποίου κονδυλίου, των χρημάτων του, θα απορροφηθεί από την Ελλάδα, όπως ξέρετε έχει και την υψηλότερη νεανική ανεργία.
Το σπουδαιότερο όμως από όλα που θέλω να πω είναι ότι με δική μας επιμονή πέρασε η τροπολογία που προβλέπει να αναθεωρηθούν τα ποσοστά για την Ελλάδα λόγω της τελευταίας κρίσης της. Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα στοιχεία τα στατιστικά με βάση τα οποία πήραμε τα χρήματα ήταν στοιχεία προ κρίσεως, πριν την κρίση και προβλέπεται ειδικά ότι αν φανερωθεί πια από τα επόμενα στοιχεία ότι κάποια χώρα της δώσανε στοιχεία πολύ λιγότερο ευνοϊκά από ότι θα έπρεπε να ήταν, τότε γίνεται μια αναθεώρηση και γι’ αυτό το λόγο περάσαμε αυτή την τροπολογία κι έτσι πέρα από αυτά τα δις που εξασφαλίσαμε ανοίγει ο δρόμος μετά από τα 14,3 μετά από 2 χρόνια να πάρουμε ακόμα, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, 2 δις. Και γίνεται μάλιστα ευθεία αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο άρθρο, είναι το 54, προκειμένου να της δοθούν επιπλέον πόροι μετά το τέλος του 2016, όπως προβλέπει και το ανακοινωθέν, στο σημείο που σας είπα το 54. Και τελικά θα αγγίξουμε και τα 16,5 δις από το νέο ΕΣΠΑ ενώ το αναπτυξιακό μέρος της αγροτικής χρηματοδότησης, όπως σας είπα, έμεινε αλώβητο, οπότε δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις στις αναπτυξιακές υποδομές και στην αναδιάρθρωση της υπαίθρου που ενδιαφέρει όλη την Ελλάδα. Έτσι, το άλλο 1,8 δις που, όπως σας είπα προηγουμένως, ανήκε στα ΕΣΠΑ κι αυτά τα 1,8 τώρα διασώζονται κι αυτό θα είναι επιπλέον των Ταμείων Συνοχής.
Αυτό δεν μπορούσα να σας το πω την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε εδώ, γιατί σήμερα το πρωί έκλεισε οριστικά και τα χρήματα για την αγροτική ανάπτυξη προστιθέμενα σε άλλα αντίστοιχα κονδύλια συνολικά θα φτάνουν τα 3,9 δις. Ακόμη θα θελήσω να σας πω κάτι, γιατί νομίζω ότι ακουμπά τις ευαισθησίες όλου του Ελληνικού λαού, είναι θετική για εμάς και η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της Βουλγαρίας να τερματίσει τη λειτουργία του πυρηνικού της εργοστασίου, το γνωστό Kozloduy, που επιβαρύνει όπως ξέρετε περιβαλλοντικά ολόκληρη την περιοχή και τη βάζει σε κίνδυνο κατά την άποψη μου.
Τέλος, πέρα από το συνολικό ύψος των χρημάτων που πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα συμφωνήθηκε να υπάρχει και μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία της απορρόφησης των πόρων των κοινοτικών κονδυλίων. Κι έτσι, αναμένουμε να αυξηθεί η ταχύτητα της απορρόφησης των πόρων.
Πιστεύω ότι κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, γιατί καταφέραμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό. Και πολύ περισσότερα, μπορώ να πω, από ότι ρεαλιστικά φαινόταν στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Θέλω όμως να σημειώσω ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά της σελήνης, που λέει ότι πρέπει κανείς να παραμένει ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης διότι- κατά την άποψη μου- δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται συνολικά η χρηματοδότησης της ενωμένης Ευρώπης.
Εύχομαι το 2013, που είναι το δύσκολο έτος, να βοηθηθεί πολύ με αυτή την απόφαση, η οποία ψυχολογικά μας ενισχύει όλους, δίνει μια διάρκεια και μια διάσταση για τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις των αναγκών της Εθνικής οικονομίας. Τα προβλήματα είναι πολλά, είμαστε εδώ πέρα κάθε στιγμή και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και παντού, μαζί με τους συνεργάτες μου, τους οποίους θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ για τη συνδρομή και τη βοήθεια τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές και θα τις αντιμετωπίσουμε. Να είστε καλά κι ευχαριστώ πολύ».

Σημ. Ο- Σαμαράς θα λέτε και θα κλαίτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου