21.2.17

Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα...



Αν πιστέψει κανείς τις διαρροές και τα NON PAPER του Μαξίμου για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, η κυβέρνηση δεν πέτυχε απλώς μια νίκη, αλλά έναν θρίαμβο.

 
Η περήφανη κυβέρνησή μας!

Εκεί που βρισκόμαστε ως χώρα με την πλάτη στον τοίχο από τους δανειστές μας, ξαφνικά πετύχαμε μια πολιτική συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, ενώ επιπλέον διασφαλίστηκαν και τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο, “ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα”...



Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Αλλά δυστυχώς δεν είναι... Φάνηκε από την αρχή οτι τα νέα δεν είναι καλά. Και φάνηκε από την βιασύνη του πρωθυπουργικού γραφείου να εκδώσει ΝΟΝ PAPER, πριν ακόμη γίνουν δηλώσεις από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup για να προλάβουν τις εντυπώσεις...
Αν διαβάσει κάποιος πιο προσεκτικά το ενημερωτικό σημείωμα που διέρρευσε το πρωθυπουργικό γραφείο, φαίνεται καθαρά πως και η λιτότητα παρατείνεται και νέα μέτρα εκατομμυρίων ευρώ θα ψηφιστούν.
Πρώτον, ομολογείται οτι η κυβέρνηση δέχθηκε τελικά την “νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το NON PAPER. Αυτό λοιπόν που οι υπουργοί έλεγαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν, τελικά το δέχθηκαν.
Άρα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφύγει νέα μέτρα λιτότητας, παρατείνει την ισχύ των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα και μετά το 2019 κι ένας θεός ξέρει μέχρι πότε... Συνεπώς η λιτότητα παρατείνεται, ενώ υποτίθεται οτι θα τελείωνε μετά το 2018 και θα βγαίναμε περήφανοι στις αγορές...
Δεύτερον, όπως διευκρίνισε ο κ. Ντάισενμπλουμ μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, οι περίφημες “μεταρρυθμίσεις” που θα νομοθετηθούν, θα είναι μεταρρυθμίσεις εργασιακές (δηλαδή χωρίς καμιά προστασία των εργαζομένων), συνταξιοδοτικές (δηλαδή μείωση συντάξεων) και φορολογικές (δηλαδή μείωση του αφορολόγητου ορίου).
Συνεπώς νέα μέτρα λιτότητας θα υπάρξουν κι ας το αρνείται η κυβέρνηση.
Τρίτον, όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Μαξίμου, η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, “μένει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”!
Μα αν την προσδιορίσουν τα τεχνικά κλιμάκια, τι είδους πολιτική συμφωνία είναι αυτή;
Το μόνο που πέτυχε λοιπόν προς το παρόν η κυβέρνηση, είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να ξαναρχίσουν τα “πήγαινε-έλα” των υπουργών στο Χίλτον.
Κι από αυτά τα παζάρια μέχρι σήμερα κάτι καλό δεν βγήκε. Μακάρι να βγει τώρα. Αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας...  

Βασίλης Χιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου