5.2.17

Οι Αμερικάνοι ανέκριναν μέχρι και τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας!



Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Kjell Magne Bondevik, κρατήθηκε και ανακρίθηκε από τις μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όταν προσπάθησε να μπει στη χώρα. Οι αρχές τον ανέκριναν επί μία ολόκληρη ώρα, επειδή είχε στο διπλωματικό του διαβατήριο μια σφραγίδα από παλαιότερο ταξίδι του στη Τεχεράνη.




Σύμφωνα με το νορβηγικό κανάλι TV2, ο Bondevik ταξίδεψε στην Αμερική προκειμένου να συμμετάσχει σε μια παραδοσιακή τελετή προσευχής, διαφόρων θρησκευμάτων,  που εδώ και χρόνια λαμβάνει χώρα κάθε φορά που ορκίζεται νέος πρόεδρος. Ο Bondevik είναι χειροτονημένος ιερέας, πρώην αρχηγός του νορβηγικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, και έχει διατελέσει τόσο υπουργός Εξωτερικών, όσο και πρωθυπουργός της χώρας του…



Παρόλα αυτά, όπως ο ίδιος ανέφερε, τον σταμάτησαν στα σύνορα, και τον ανέκριναν επί μία ώρα. Όπως λέει: «άρχισαν να με ρωτούν για ποιο λόγο είχα πάει στο Ιράν, και τι δουλειά είχα στην Αμερική… δεν θα έπρεπε να ανησυχούν καθόλου, αφού είμαι πρώην πρωθυπουργός και μάλιστα κατά το παρελθόν έχω επισκεφθεί επανειλημμένως την Αμερική στα πλαίσια των επίσημων καθηκόντων μου».
Ο Bondevik έγινε στόχος εξαιτίας της απαγόρευσης που επιβλήθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, στην είσοδο στη χώρα όλων των πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν. Παράλληλα, έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων για τους επόμενους τέσσερις μήνες, με εξαίρεση εκείνους από τη Συρία η είσοδος των οποίων έχει απαγορευτεί επ’ αόριστον.
Ως πρώην πρωθυπουργός, ο Bondevik δικαιούται και κατέχει διπλωματικό διαβατήριο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους υπαλλήλους του Immigration Department να τον θεωρήσουν ύποπτο, και να τον ανακρίνουν. Ο ίδιος αναφέρει πως έχει επισκεφτεί τις ΗΠΑ με το ίδιο διαβατήριο, και με την ίδια σφραγίδα από το Ιράν, πέρσι, χωρίς όμως να τον σταματήσει κανείς. «Όπως φαίνεται, μόλις προκύπτει το όνομα μιας από τις απαγορευμένες χώρες, μπαίνουν συρματοπλέγματα…  ήταν μια ανυπόστατη υποψία για το άτομό μου, η οποία με προκάλεσε…», λέει.
Ο Bondevik έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια για  ζητήματα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς συμφιλίωσης, σε ολόκληρο τον κόσμο, και όπως λέει καταλαβαίνει την ανησυχία για την τρομοκρατία. Όπως όμως διαμαρτύρεται,  «δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ολόκληρες κατηγορίες ανθρώπων με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Οφείλω να ομολογήσω πως φοβάμαι για το μέλλον με τον Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει τεράστια πρόοδος στον πλανήτη μας, αλλά τώρα υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, αφού βλέπουμε διάφορους απολυταρχικούς ηγέτες να κυβερνούν μεγάλα κράτη».

Απόδοση: S.A.


Σημ Ο. Που να πάει κι ο Σκουρλέτης (ο Σουηδός), ή η κυρά Τασία, στην Αμερική…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου