12.2.17

Ο Παππάς, τα ΟΥΦΟ, και η «διαστημική» γρηγοράδα του…



Ένα ακόμα σκληρό μάθημα πήρε ο «εκπεσών άρχοντας» Νίκος Παππάς, με το χλευασμό που εισέπραξε η ανακοίνωσή του ότι ιδρύει «Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία». Μια ματιά στο Ιντερνετ είναι αρκετή για να πείσει για το επικοινωνιακό Βατερλό που υπέστη. Ο χαρακτηρισμός «ούφο» είναι ο επιεικέστερος.




Και δε χρειάστηκε να οργανώσουν τη χλεύη τα αστικά ΜΜΕ. Πολύ πριν απ' αυτά είχε λειτουργήσει ο αυθορμητισμός του Διαδικτύου και είχε στρώσει το χαλί και για τα ΜΜΕ, που έχουν κάθε λόγο να θέλουν να δουν τον Παππά σε θέση Λεβέντη…



Βλέπετε, ο τυπάκος αυτός με την αχαλίνωτη φιλοδοξία και το αλαζονικό και αυταρχικό ύφος, σαφώς ενοχλημένος από τον (αναγκαστικό) παραγκωνισμό του από το μέγαρο Μαξίμου, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κάνει ντόρο γύρω από τον εαυτό του. Ετσι, αντί να κάνει μια τυπική και χαμηλών τόνων ανακοίνωση γι'  αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αυτονόητο», επέλεξε να ανακοινώσει με πολλά ταρατατζούμ την ίδρυση μιας εταιρίας με βαρύγδουπο τίτλο, λες και σκοπεύει να ιδρύσει την ελληνική NASA! Και εισέπραξε αυτό που η αλαζονεία του δεν του επέτρεψε να προβλέψει: χλευασμό σε όλους τους τόνους.
Εκείνο που δεν κατάλαβε ο Παππάς είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια την πολιτική ηγεμονία στο αστικό στρατόπεδο. Είναι ένα κόμμα σε ελεύθερη πτώση, που η εξουσία δεν του επιτρέπει να ανακάμψει. Και ο ίδιος ο Παππάς, από τότε που βγήκε από τη σκιά και πέρασε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, είναι ένα από τα πιο αποκρουστικά πρόσωπα της εξουσιαστικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά μετά το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες και τον τρόπο που το διαχειρίστηκε προσωπικά (αντιμετωπίζοντας τον ελληνικό λαό σαν ένα κοπάδι ηλιθίων), έγινε ακόμα πιο αντιπαθητικός.
Πλέοντας στη θάλασσα της αλαζονείας, θα πρέπει να δοκίμασε οδυνηρή έκπληξη από το χλευασμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτό που πήγε να παρουσιάσει σαν… επαναστατική πρωτοβουλία.
Αυτό που ιδρύει ο Παππάς δεν είναι βέβαια μια υπηρεσία τύπου NASA, που θα οργανώνει αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη και θα ελέγχει δεκάδες κατασκοπευτικούς (και όχι μόνο) δορυφόρους. Μια υπηρεσία διαχείρισης του δορυφόρου Hellas Sat, που αναμένεται να εκτοξευθεί και πάλι φέτος, δημιουργεί. Για την ακρίβεια, δε δημιουργεί μια υπηρεσία, αλλά μια ανώνυμη εταιρία (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών ΑΕ), η οποία «θα αναλάβει τη μίσθωση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- των διαθέσιμων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές)». 

Γιατί ανώνυμη εταιρία και όχι μια υπηρεσία του Δημοσίου; Πρώτον γιατί η γενική τάση είναι η ιδιωτικοποίηση και δεύτερο γιατί σε μια ανώνυμη εταιρία είναι πιο εύκολο να «χώσει» ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο καινούργιο, δηλαδή, είναι η ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρίας από το Δημόσιο. Τα υπόλοιπα (η εκτόξευση ενός δορυφόρου και η χρησιμοποίησή του για διάφορους σκοπούς) ήδη συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Υπάρχει η εταιρία Hellas Sat, ελληνοκυπριακή με έδρα την Κύπρο, θυγατρική της Arabsat (γι' αυτό στο διοικητικό της συμβούλιο φιγουράρουν έξι Αραβες και ένας Ελληνας), που συνεργάζεται με την αμερικάνικη Lockheed Martin (από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως μονοπώλια κατασκευής οπλικών συστημάτων). Από το Μάη του 2015 έχει ξεκινήσει στο Ντένβερ του Κολοράντο η κατασκευή του τρίτου στη σειρά δορυφόρου της εταιρίας, που αναμένεται να εκτοξευθεί από το ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα στο 2017 (σ' αυτόν αναφέρθηκε ο Παππάς).
Τι μένει απ' όλη αυτή την ιστορία, εκτός από το επικοινωνιακό Βατερλό του Παππά. Η ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρίας την οποία θα στελεχώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με δικούς του ανθρώπους, η οποία θα προσπαθήσει να πάρει τίποτα κονδύλια από αυτά που διεθέτει η ΕΕ. Οι δορυφόροι είναι ιδιοκτησία της Hellas Sat Ltd και των εμίρηδων του Κόλπου, σε συνεργασία με μονοπώλια όπως η αμερικάνικη Lockheed Martin και η γαλλική Thales Alenia Space, που κατασκεύασε κοινό δορυφόρο για την Hellas Sat και τoν Inmarsat (ευρωπαϊκή εταιρία χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ). Το ελληνικό κράτος δορυφόρο δε διαθέτει.


Σημ. Ο- Πάντως ο Καρανίκας έχει δηλώσει έτοιμος να αναλάβει τη διοίκηση της διαστημικής μας προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου