31.3.17

Θανατηφόρες δόσεις καφέ για μερακλήδες!



Βαρεθήκατε τους «ψόφιους» και ξενέρωτους καφέδες; Θέλετε μπόλικη καφείνη για να στανιάρετε; Ε λοιπόν, μπορείτε να ελπίζετε. Ήρθε πλέον ο πιο δυνατός καφές του κόσμου, και είναι στη διάθεσή σας.



Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η εταιρία που λανσάρει μια νέα μάρκα και ποικιλία καφέ, με το χαρακτηριστικό όνομα Black Insomnia (Μαύρη Αυπνία) που υπόσχεται να σας κρατήσει ξύπνιους όλο το βράδυ… ίσως και όλη την εβδομάδα…



Η εταιρία επιμένει πως διαθέτει όλα τα επιστημονικά στοιχεία για να στηρίξει αυτά που λέει, ότι δηλαδή ένα φλιτζάνι του δικού της καφέ είναι πολλές φορές πιο δυνατό από οποιονδήποτε άλλον καφέ. Πρόκειται για μια νέα εταιρία από την Νότιο Αφρική που κοκορεύεται πως πέτυχε «επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καφείνης» καλλιεργώντας και συλλέγοντας αποκλειστικά κόκκους καφέ Robusta, αντί για τους πιο ήπιους κόκκους αραβικής προέλευσης που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι ανταγωνιστές της. Όσον αφορά στη γεύση του καφέ της, η εταιρία υπόσχεται «ιδιαίτερη γλύκα, με τόνους αμυγδάλου» και ελάχιστο στοιχείο όξινης γεύσης. Ο νέος καφές διατίθεται ήδη στην Αμερική μέσω του Amazon.
Εδώ και καιρό υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός στον κόσμο του καφέ για το ποιος είναι ο πιο δυνατός. Η Black Insomnia θέλει να χτυπήσει την Death Wish, που ήταν μέχρι στιγμής ο αδιαμφισβήτητος νικητής στην περίεργη αυτή παγκόσμια μάχη. Σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού Caffeine Informer, υπάρχουν 351mg καφείνης σε κάθε φλιτζάνι Black Insomnia, και 330mg σε κάθε φλιτζάνι της Death Wish. Οι ποσότητες αυτές είναι πολύ επάνω από τα 400mg που η Mayo Clinic συστήνει ως το ανώτατο ημερήσιο όρο καφείνης για τους υγιείς ενήλικες. Σήμερα, π.χ. ένα φλιτζάνι συνηθισμένου καφέ περιέχει μόλις 70mg καφείνης.
Ο ιδρυτής της νέας αυτής φιλόδοξης εταιρίας Sean Kristafor, ισχυρίζεται ότι κατάφερε να πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό καφείνης που είναι εφικτό, και προειδοποιεί τους ανταγωνιστές του να μην προσπαθήσουν να το ξεπεράσουν, αφού κάτι τέτοιο θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία. Εξάλλου, όπως λέει, στην διάρκεια της εξέλιξης του νέου καφέ του, όταν ένα χαρμάνι ξεπερνούσε το όριο των 702mg ανά φλιτζάνι, απορρίπτονταν αφού η υψηλή περιεκτικότητα καφείνης αλλοίωνε προς το χειρότερο την γεύση.

Πάντως, τέτοια ποσοστά καφείνης είναι όντως επικίνδυνα όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με ένα επιστημονικό πείραμα που προκάλεσε σοβαρούς κινδύνους στην υγεία δυο φοιτητών του πανεπιστημίου Northumbria του Νιούκαστλ.
Πριν από λίγες μέρες ένα δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμο 550.000 ευρώ στο πανεπιστήμιο επειδή στη διάρκεια ενός πειράματος, οι αρμόδιοι επιστήμονες μπέρδεψαν τα ποσοστά καφείνης, και έδωσαν 100 φορές υψηλότερη από την επιτρεπόμενη δόση σε δυο φοιτητές που συμμετείχαν στο πείραμα. Και όλα αυτά επειδή έγινε λάθος σε ένα δεκαδικό σημείο.
Οι δυο φοιτητές έπρεπε να λάβουν 0.3 γραμμάρια καφείνης, που ισοδυναμούν με τρία φλιτζάνια καφέ, έτσι ώστε να μετρηθεί η επίδρασή της στην σωματική άσκηση. Αντ’ αυτού έλαβαν περίπου 30 γραμμάρια ο καθένας, ποσότητα που ισοδυναμεί με 300 φλιτζάνια καφέ! Μια δόση δηλαδή, που όπως είπε ο εισαγγελέας στη δίκη που ακολούθησε, θα μπορούσε κάλλιστα να αποβεί μοιραία. Τελικά οι φοιτητές επέζησαν, έχοντας όμως νοσηλευτεί για μέρες στο νοσοκομείο, με ανάγκη αιμοκάθαρσης, κλπ. και έχοντας χάσει από δέκα κιλά ο καθένας.
Πως έγινε ο λάθος υπολογισμός; Μάλλον επειδή χρησιμοποιήθηκε κινητό τηλέφωνο για τις απαραίτητες πράξεις, οπότε η δοσολογία έπεσε έξω, ενώ δεν έγινε και καμία μαθηματική επαλήθευση που ίσως να προλάβαινε να διορθώσει το αρχικό λάθος. Από την πλευρά του το πανεπιστήμιο δηλώνει «ειλικρινά μεταμελημένο» ενώ ο εισαγγελέας ελπίζει πως ίσως το ύψος του προστίμου στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αναλαμβάνουν την διεξαγωγή ανάλογων επιστημονικών πειραμάτων…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου