22.3.17

Ο έντιμος άνθρωπος κυρ Παντελής και οι νέοι TV σωτήρες του…



Αν ήταν εύκολο να αντιληφτεί το ευρύ τηλεοπτικό κοινό των πρωινών «ενημερωτικών» εκπομπών το πόσο επικίνδυνο παιγνίδι παίζεται από τους διάφορους δημοσιολογούντες τενεκέδες, θα είχε πετάξει τους τηλεοπτικούς δέκτες στα κεφάλια τους.




Ημιμαθείς έως και αγράμματοι επικεφαλής εκπομπών μηδενίζουν και ισοπεδώνουν τα πάντα κραδαίνοντας το φραγγέλιο του τιμωρού του πολιτικού συστήματος, ενώ στην ουσία καθαγιάζουν τις πράξεις αυτών από τους οποίους άμεσα ή έμμεσα πληρώνονται. Το τίμημα όμως για τη δημοκρατία είναι βαρύ. Η σκόπιμη και υποδόρια τακτική του διαχωρισμού σε «από δω οι πολιτικοί» και «από κει οι υπόλοιποι», με αυτούς τους τύπους επί κεφαλής βέβαια , είναι ότι πιο σκοτεινό και ύπουλο για τη δημοκρατία και τους πολίτες…



Η τηλεόραση της κουζίνας φαντάζει αθώα μπροστά στην τηλεόραση «των δημοσιογραφικών ειδώλων του έντρομου κυρ Παντελή». Αυτού λοιπόν του τύπου η τηλεόραση εκμεταλλευόμενη στο μέγιστο βαθμό τον ανθρώπινο πόνο και την οικονομική καχεξία των πολιτών, αναλαμβάνει εργολαβικά να ευτελίσει την πολιτική ως διαδικασία αλλά και ως σύστημα διευθέτησης των αντιθέσεων στην κοινωνία.
Η πολιτική παθογένεια και τα ανομήματα των πολιτικών δεν είναι δυνατό να ακυρώσουν την πολιτική ως αυθύπαρκτη διαχρονική πραγματικότητα και μέρος του εποικοδομήματος στο όλο κοινωνικό σύστημα. Η περίτεχνη προσέγγιση του πολιτικού φαινομένου, η εκκίνηση της κριτικής από την αρνητική πρακτική των πολιτικών και όχι από την ουσία της πολιτικής, εξεγείρει το φιλοθεάμον κοινό εναντίον, όχι κάποιων πολιτικών, αλλά εναντίον της ίδια της πολιτικής και κυρίως εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας. Φαίνεται ότι η στόχευση είναι, σε τελευταία ανάλυση, η ακύρωση της ουσίας δημοκρατίας και η υποκατάστασή της από τον μονόλογο των τηλεφωστήρων.
Η άκριτη και ισοπεδωτική καθαρσιολογία των TV golden boys and girls της ιδιότυπης τηλεοπτικής δημοκρατίας διασφαλίζει και ιερολογεί τόσο το ρόλο τους όσο φυσικά και τα συμφέροντα αυτών που υπηρετούν. Το αθλιότερο δε είναι ότι επαίρονται για αυτήν ακριβώς τη μακροχρόνια επιβολή τους στο τηλεοπτικό κοινό και τη δημιουργία στρατιάς ακολούθων. Έχουν αναχθεί σε λαοσωτήρες και τιμητές των κακών εκμεταλλευόμενοι τα πιο ταπεινά ένστικτα του κάθε απογοητευμένου πολίτη. Διαφημίζουν και πουλάνε τη δυστυχία και τον τρόμο  του άλλου όπως ακριβώς διαλαλούν και πουλάνε πίστη στο όνειρο για καλύτερα σώβρακα, φανέλες, γιατροσόφια και αυτοκίνητα…

Γιώργος Μεντζελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου