19.4.17

Μήπως ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου;Οι συνεχείς εισβολές επικίνδυνων ένοπλων κακοποιών σε σπίτια νοικοκυραίων ανθρώπων, που τους κατατρομοκρατούν, τους ληστεύουν και συχνά τους κακοποιούν και τους δολοφονούν ακόμα, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες στο Παλαιό Φάληρο αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, με την δολοφονία δύο ηλικιωμένων, αποτελεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, άκρως απειλητικό όχι μόνον για την εμβρόντητη ελληνική κοινωνία αλλά για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.
Αυτά που συμβαίνουν εσχάτως στην χώρα μας, με αποκορύφωμα τις φρικιαστικές επιθέσεις κακοποιών εναντίον οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής η τη δολοφονία και την ληστεία ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μόνον τυχαία δεν είναι…Συγχρόνως, η ανεξέλεγκτη δράση μπαχαλάκηδων κι εξτρεμιστών, με την ανοχή μάλιστα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματίζει. Δείτε τι συνέβη προσφάτως στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, όπου ο πρύτανης κάλεσε την αστυνομία να προστατέψει τους χώρους του από την δράση «συλλογικοτήτων» κι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση με την εγκληματικότητα είναι εκτός ελέγχου. Κι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο κι αποσπασματικό
Είναι η κορύφωση ενός κύματος εγκληματικότητας, που συνδυάζει, κακά τα ψέματα, την οικονομική κρίση με την παρουσία στη χώρα μας, που φτωχαίνει καθημερινά, πολύ μεγάλου αριθμού εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών. Αλλά πάνω από όλα είναι δείγμα μιας οδυνηρής πραγματικότητας, που στο όνομα της δήθεν δημοκρατικότητας κάποιων μικρών μειοψηφιών, που επί σειράν ετών επέβαλαν με το θράσος τους την άποψη τους, κατάντησε κυρίαρχη τάση σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα είναι η βαθιά περιφρόνηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας προς τους νόμους και τους θεσμούς αλλά και προς την αστυνομία.

Η κυρίαρχη αριστερή αντίληψη, που εκφυλίστηκε από την δικαιολογημένη καχυποψία προς την αστυνομία άλλων δυσάρεστων εποχών, όταν ο αστυνομικός ήταν όργανο επιβολής αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, μετετράπη σε πλήρη απαξίωση της ΕΛΑΣ ως σώματος, που επιβάλλει την τάξη και το νόμο, που αποτελούν προϋπόθεση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν υπάρχουν δημοκρατία και ελευθερία χωρίς την ύπαρξη αστυνομίας, που μεριμνά για την εφαρμογή των νόμων.
Ασφαλώς στις περιπτώσεις αστυνομικής θηριωδίας και αυθαιρεσίας η κοινωνία πρέπει να αντιδρά, όπως σωστά αντέδρασε στην περίπτωση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αλλά άλλο αυτό κι άλλο η πλήρης απαξίωση των αστυνομικών και της λειτουργίας τους. Όταν μια κοινωνία θεωρεί ότι «οι μπάτσοι είναι γουρούνια και δολοφόνοι», κι αυτή η άποψη δεν είναι περιθωριακή αλλά φαίνεται ότι εκφράζει ακόμα και μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου, τότε υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης της Αστυνομίας και κατά συνέπεια λειτουργίας της. Όταν περιφρονείται η Αστυνομία είναι ευκολότερο σε ακραία εγκληματικά στοιχεία, όπως οι ληστές, που εν ψυχρώ δολοφόνησαν τους δύο νεαρούς ειδικούς φρουρούς, να προβούν σε τέτοιες απεχθείς πράξεις.
Συγχρόνως, καθίσταται προφανές ότι η κατάσταση εκφεύγει κάθε ελέγχου όταν η κοινωνία αρχίζει να δείχνει δείγματα περιφρόνησης της καθεστηκυίας τάξης και του νόμου. Όταν θεωρούμε ότι μπορούμε να περιφρονούμε τους νόμους, να μην πληρώνουμε διόδια, να μην δεχόμαστε νόμιμες αποφάσεις, να μην πληρώνουμε το εισιτήριο στο μετρό, να φοροδιαφεύγουμε, να διασπαθίζουμε το δημόσιο χρήμα με το επιχείρημα «δεν βαριέσαι όλοι το κάνουν», η εμπέδωση της λογικής του παραβιάζω το νόμο και δεν τον σέβομαι έχει ως ακραία μορφή της το έγκλημα, τη δολοφονία τη βία.. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είμαστε μια κοινωνία, που έχει εθιστεί στη βία.
Εμείς οι ίδιοι με τις συμπεριφορές μας ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου και τώρα, σαν τους ναύτες του Οδυσσέα, κινδυνεύουμε να πνιγούμε από τη τρομακτική θύελλα της εγκληματικότητας, που πλήττει τη χώρα μας. Και θα συνεχίζει να μεγαλώνει, όσο η Πολιτεία κι η Κοινωνία από κοινού δεν αναλάβουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα με γενναίες αποφάσεις.

Γιάννης Λοβέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου