12.5.17

Παιδιά και μπατονέτες: Κίνδυνος-Θάνατος!



Τα παιδιά δεν θα πρέπει να καθαρίζουν τα αυτιά τους με μπατονέτες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης ιατρικής επιστημονικής μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics, και βάσει της οποίας μαθαίνουμε πως 34 παιδιά κάτω των 18 ετών καταλήγουν καθημερινά στα επείγοντα των αμερικανικών νοσοκομείων, εξαιτίας αυτής της κακιάς συνήθειας.



Τα στατιστικά στοιχεία πηγάζουν από ενδελεχή έρευνα σε 263.000 επείγουσες επισκέψεις σε νοσοκομεία  από το 1995 έως και σήμερα, από τα οποία προκύπτει πως τα ¾ των τραυματισμών π.χ. τρυπημένα τύμπανα, οφείλονται σε μπατονέτες, είτε στη φάση του καθαρίσματος των αυτιών, είτε επειδή τα παιδιά έπεσαν ενώ η μπατονέτα ήταν μέσα στο αυτί τους…


Στις περισσότερες των περιπτώσεων (77%), τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τις μπατονέτες μόνα τους, όταν προκλήθηκε ο τραυματισμός. Όσο πιο μικρό το παιδί, τόσο πιο αυξημένος και ο κίνδυνος, αφού τα 2/3 των περιπτώσεων αφορούσαν σε παιδιά κάτω των 8 ετών, ακόμη και τρίχρονα!
Όπως λέει η Dr. Kris Jatana του Nationwide Children’s Hospital, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έκανε την εργασία, «οι δυο μεγαλύτερες παρανοήσεις που ακούω ως ωτορινολαρυγγολόγος είναι ότι πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας στο σπίτι, και μάλιστα με μπατονέτες. Αυτό είναι μεγάλο λάθος». Και συμπληρώνει πως τα ακουστικά μας κανάλια είναι κυρίως αυτοκαθαριζόμενα και καλά θα κάναμε να μη τα πειράζουμε καθόλου!
Αυτή η άποψη είναι σύμφωνη με την συμβουλή που δημοσίευσε πρόσφατα η Αμερικανική Εταιρία Ωτορινολαρυγγολογίας, σύμφωνα με την οποία το «κερί» στα αυτιά είναι ωφέλιμο για την υγεία μας.
Όσον αφορά σε αυτούς που δεν το αντέχουν και πρέπει ντε και καλά να καθαρίσουν τα αυτιά τους, τότε συνιστάται να χρησιμοποιούνται σταγόνες και όχι μπατονέτες.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου