22.7.17

Αυτό τον τουρισμό θέλουμε;



Η επιτυχία ενός τουριστικού προορισμού δεν μετριέται σε κεφάλια τουριστών αλλά στο τέλος, όταν γίνεται ταμείο. Πριν λοιπόν φέτος προλάβουμε να πανηγυρίσουμε για την μεγάλη τουριστική αύξηση, που θα έχουμε, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε τι χρήματα άφησαν όλοι αυτοί οι τουρίστες πίσω τους, γιατί τα νέα που μας έρχονται από αμιγώς τουριστικές περιοχές της Κρήτης δεν είναι ενθαρρυντικά.



Έχοντας κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, σε πολύ χαμηλές τιμές, η πλειοψηφία των τουριστών, που κάνει τις διακοπές της στην Κρήτη, φροντίζει να μην ξοδέψει καθόλου χρήματα ή το ελάχιστον δυνατόν, σε σημείο διακωμώδησης, αν δεν ήταν ο τουρισμός ένα τόσο σοβαρό κεφάλαιο για τον τόπο μας…



Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που μας περιγράφει ξενοδόχος από την περιοχή της Σταλίδας με άγγλο τουρίστα, λίγο πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του έχοντας ολοκληρώσει τις διακοπές του. Έχει παραδώσει τα κλειδιά του δωματίου, το δωμάτιο του έχει καθαριστεί, εκείνος περνάει τις τελευταίες ώρες του στην περιοχή όταν η ξενοδόχος τον βλέπει να επιστρέφει, μετά από 4 ώρες,  και να της ζητά τα κλειδιά του δωματίου του πίσω.
«Τι τα θέλεις;», τον ρωτάει, «κάτι ξέχασα επάνω», της απαντάει. Πάνε μαζί στο δωμάτιο κι αρχίζει να ψάχνει με μανία μέσα στα συρτάρια. «Τι ψάχνεις», τον ξαναρωτάει η ξενοδόχος, «τον καφέ και τη ζάχαρη μου», της λέει. «Το δωμάτιο έχει καθαριστεί κι ότι υπήρχε έχει πεταχτεί στα σκουπίδια», του εξηγεί  ευγενικά, για να πάρει την απίστευτη απάντηση «πήγαινε με στα σκουπίδια» Κι όλα αυτά για ένα φακελάκι, μονοδόση, καφέ και ζάχαρη.
Θέλετε κι άλλα; Δύο ζευγάρια σε εστιατόριο της ίδιας περιοχής τρώνε μία σαλάτα, μια μακαρονάδα και πίνουν μια μπύρα και ένα αναψυκτικό…δύο ζευγάρια, δηλαδή 4 άτομα, το επισημαίνω και πάλι. Ζητούν το λογαριασμό και είναι 13 ευρώ, αφήνουν στο τραπέζι δέκα κι όταν τους ρωτούν που είναι τα άλλα τρία ευρώ με ύφος απαντούν «τα υπόλοιπα θα τα ξεράσουμε».
Κι αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί πως θα «βουλιάξουμε φέτος στο τάλιρο» να σας περιγράψω κάτι τελευταίο, που επίσης μου έχουν μεταφέρει επιχειρηματίες ασχολούμενοι με τον τουρισμό. Δυστυχώς υπάρχουν μεταξύ των ξένων επισκεπτών μας άτομα που πηγαίνουν σε ταβέρνες και εστιατόρια παραγγέλνουν ότι πιο ακριβό έχει ο κατάλογος και λίγο πριν ζητήσουν το λογαριασμό ισχυρίζονται πως βρήκαν τρίχα στο φαγητό τους  και απαιτούν όχι μόνο να μην πληρώσουν αλλά για να μην δυσφημίσουν το μαγαζί να τρώνε τζάμπα σε αυτό τις υπόλοιπες ημέρες της παραμονής τους στην Κρήτη.
Βέβαια για να μην «τσουβαλιάζουμε», δεν είναι όλοι οι τουρίστες μας έτσι. Είναι όμως πολλοί αυτοί που συμπεριφέρονται με το συγκεκριμένο τρόπο και δυστυχώς με τέτοιο τουρισμό η Κρήτη δεν μπορεί να πάει μπροστά. Θα γεμίζει τα καταλύματα της αλλά θα μένει με άδεια ταμεία κι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δει με σοβαρότητα τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού όσο και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό.

Ε.Β

1 σχόλιο:

  1. Φταίει ο Τσίπρας.Με τον Σαμαρά ερχόταν όλοι στην Ελλάδα και τρώγανε κανα διχίλιαρο την ημέρα,τώρα με Συριζα εχουμε αυτά.Σαμαρά θα λέμε και θα κλαίμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή