30.7.17

Το «Θηρίο» είναι εδώ…



Με μια κίνηση που μοιάζει να βγήκε κατευθείαν μέσα  από ταινία επιστημονικής φαντασίας μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας (32M) στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ ξεκινάει οσονούπω να τοποθετεί «έξυπνα» μικροτσίπ (smart chips) στα χέρια των υπαλλήλων της.



Τα μικροτσίπ έχουν το μέγεθος κόκκου ρυζιού, και όποιος τα έχει εμφυτευμένα θα μπορεί να γλιτώσει από καθημερινές μικρές ταλαιπωρίες στον χώρο εργασίας, όπως είναι οι έλεγχοι πρόσβασης, η είσοδος στους Η/Υ, η αγορά ειδών από το μίνι μάρκετ της εταιρίας, ακόμη και οι καφέδες ή τα σνακ στην καφετέρια, τα οποία θα μπορεί να πληρώσει με μια απλή κίνηση του δακτύλου του…


Αυτά αναφέρει η USA Today, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της οποίας 50 τουλάχιστον υπάλληλοι της 32M έχουν κάνει αίτηση για την εμφύτευση, η οποία θα λάβει χώρα σε ειδικό «τσιπ πάρτι» που θα γίνει τον Αύγουστο, και είναι μια διαδικασία δευτερολέπτων με τα τσιπς να μπαίνουν στο σημείο του χεριού μεταξύ αντίχειρα και δείκτη. Η εμφύτευση δεν είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εταιρία, αλλά όπως λέει ο Γεν. Διευθυντής της Todd Westby, σε λίγο καιρό όλοι θα το θέλουν αφού η εν λόγω τεχνολογία είναι το μέλλον. «Τα μικροτσίπ αυτά θα είναι παντού στο μέλλον, κι αυτό είναι αναπόφευκτο», λέει, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε να είμαστε μέρος του αύριο από σήμερα».
Όσον αφορά σε εύλογες ανησυχίες που προβάλλονται, ο Westby τονίζει καθησυχαστικά πως τα μικροτσίπ δεν θα έχουν ενσωματωμένο κάποιο GPS, και είναι ασφαλή τύπου RFID. Το κόστος τους είναι λίγο τσιμπημένο, αφού το καθένα κοστίζει πάνω από $300, αλλά όλα τα έξοδα  θα τα καλύψει η εταιρία, λέει.
Μπορεί η 32M να είναι η πρώτη εταιρία στην Αμερική που θα «τσιπάρει» τους υπαλλήλους της, όμως το φαινόμενο αυτό είναι ήδη διαδεδομένο στην Ευρώπη, όπου εταιρίες όπως η σουηδική BioHax International ήδη το εφαρμόζουν. Και όπως λέει ο Westby (σ.σ. συμφωνώ απόλυτα) «αργά ή γρήγορα όλος ο κόσμος θα εφαρμόζει την εν λόγω τεχνολογία, η οποία θα μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το δάκτυλό μας ως πιστωτική κάρτα, διαβατήριο, εισιτήρια στα ΜΜΜ, και όπου αλλού…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου