28.8.17

Ο ΕΝΦΙΑ μοιάζει παιδική χαρά μπροστά στα χαράτσια του Τσίπρα!



Εκείνο το μεσημέρι τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΓΑΠ σόκαρε την ελληνική κοινωνία. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση νέου φόρου ακινήτων. Το περίφημο, τότε, ΕΕΤΗΔΕ βαφτίστηκε από τους πολίτες «χαράτσι στα ακίνητα». Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες. Για πρώτη φορά στα χρονικά η συντριπτική πλειοψηφία ιδιοκτητών ακινήτων πλήρωνε για ό,τι κατείχε.




Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας, που εκείνον τον καιρό ήταν σφόδρα αντιμνημονιακός, καλούσε τους πολίτες να μην πληρώσουν για να ρίξουν την κυβέρνηση. Αργότερα, δήλωνε πως ο ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος φόρος, δεν διορθώνεται και θα καταργηθεί. Η ψευδοϋπόσχεση αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στο γραφικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015…



ΟΛΟΙ οι πολίτες γνωρίζουν τη συνέχεια. Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά ούτε καν μειώθηκε όπως είχε δεσμευθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Οι ψηφοφόροι προτίμησαν την άμεση κατάργηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη σταδιακή ελάφρυνση της Ν.Δ. Δυστυχώς, όμως, εξαπατήθηκαν.
ΤΩΡΑ που η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. κοντεύει στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, μπορεί να γίνει ένας απολογισμός. Τώρα πια ο ΕΝΦΙΑ μοιάζει παιδική χαρά μπροστά στο τσουνάμι υπερφορολόγησης που ψήφισαν και εφαρμόζουν εκείνοι που θα έσκιζαν τα Μνημόνια.
Η ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ της κυβέρνησης να μην περικόψει δαπάνες φόρτωσε με ένα ασήκωτο βάρος όλους τους πολίτες. Το μεγαλύτερο λογαριασμό τον πληρώνουν εκείνοι που υποτίθεται πως προστατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ: οι αδύναμοι και η μεσαία τάξη.
ΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ για τους επαναλαμβανόμενους πανωλεθρίαμβους οι 153 βουλευτές ψήφισαν διαδοχικά: την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, τη μετάβαση χιλιάδων προϊόντων και υπηρεσιών στον ανώτατο συντελεστή (ποιος δεν θυμάται τα… μακαρόνια του Φίλη), την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ εστίασης, την αύξηση σχεδόν όλων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και τη θεσμοθέτηση νέων τελών, ακόμη και στο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας – Ιντερνετ, τη διπλή μείωση του αφορολογήτου (η οποία από το 2019 θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις ακόμα και για μηνιαίες αποδοχές των 400 ευρώ). Και βέβαια κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει την εκτόξευση των εισφορών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιαίτερα για τους επιστημονικούς κλάδους.
ΚΑΠΩΣ έτσι το ιδεολογικό κίνημα «Δεν πληρώνω» έγινε ρεαλιστικό κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω». Κάπως έτσι έσπασαν ρεκόρ οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο. Ο λογαριασμός της εξαπάτησης του 2015 είναι πολύ βαρύς και θα πληρώνεται για πολλά ακόμη χρόνια. Οπως και ο λογαριασμός της κοροϊδίας των αξιολογήσεων θα πληρωθεί μετά το 2019. Και, δυστυχώς, όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να πολιτεύεται κρύβοντας την πραγματικότητα κάτω από το χαλί τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα.

Γιάννης Τσαπρούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου