12.8.17

Μούφα ο χρυσός της αμερικανικής Federal Reserve;



Τα τεράστια χρηματοκιβώτια της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Federal Reserve στη Νέα Υόρκη, ή κρύβουν μέσα τους 6.200 τόνους ατόφιου χρυσού, ή μερικές ψεύτικες ράβδους χρυσού, ή καθόλου μα καθόλου χρυσό. Εξαρτάται από το ποιον ρωτάς.




Εδώ και καιρό η Federal Reserve ισχυρίζεται ότι διαθέτει τον περισσότεροι συσσωρευμένο χρυσό στον πλανήτη, αξίας $260 δισεκατομμυρίων! Κάποιοι όμως σήμερα αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό, και σύμφωνα με την Wall Street Journal αναρωτιούνται αν η Κεντρική Τράπεζα «κρύβει κάτι για αυτά που … κρύβει»…



Όπως εξηγεί ένας ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα, η Federal Reserve «ποτέ μα ποτέ δεν παρουσίασε κάποια αποδεικτικά στοιχεία για τους τόνους χρυσού που φυλάει στα υπόγειά της στο Μανχάταν». Μάλιστα, οι επισκέπτες, τουρίστες, κλπ απλά βλέπουν κάποιες ράβδους χρυσού, που κάλλιστα μπορεί να είναι από επιχρυσωμένο βολφράμιο ανάλογου βάρους, ενώ μόνο επίσημα εγκεκριμένοι επιθεωρητές, ορκωτοί λογιστές, κλπ μπορούν να ελέγξουν τα αρχεία της τράπεζας. Ο τελευταίος τέτοιος έλεγχος, που αφορούσε σε 367 δείγματα του χρυσού της Τράπεζας έγινε το 2012.
Στην αυξανόμενη καχυποψία για την πραγματικότητα των αποθεμάτων χρυσού, έχει συντελέσει και η τιμή του χρυσού το τελευταίο διάστημα. Βάσει αυτής της τιμής ένας επενδυτικός αναλυτής λέει στην εφημερίδα πως «μάλλον πρέπει να υπάρχει κάποια κεντρική τράπεζα η οποία ρίχνει χρυσό στην αγορά». Κάποιοι επενδυτές χρυσού θεωρούν ότι η Federal Reserve δανείζει κρυφά τον χρυσό της προκειμένου να μένουν χαμηλές οι τιμές του, αν και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι «ο χρυσός που διαθέτει δεν της ανήκει, αλλά ανήκει σε ξένες κυβερνήσεις, και εν πάση περιπτώσει αυτός δεν χρησιμοποιείται, δεν δανείζεται, και δεν νοικιάζεται σε κανέναν».
Όπως και να έχει, σύμφωνα με το  CNNMoney το όλο θέμα συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο, με ποικίλες θεωρίες συνομωσίας να διαδίδονται όλο και περισσότερο, και δεν θα υπάρξει τέλος στα ερωτήματα μέχρι να ψηφιστεί ένας νέος νόμος που είναι στα σκαριά, ο επονομαζόμενος  Audit the Fed, με εμπνευστή του τον γερουσιαστή Rand Paul, και ο οποίος αν ποτέ ψηφιστεί θα επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να ελέγχει λογιστικά την Federal Reserve.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου