5.9.17

Οι ανάλγητοι Σουηδοί…



Ταξίδεψε με μεγάλο κίνδυνο από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη, διασχίζοντας βουνά, ερήμους, δάση, και θάλασσες, στους ώμους του γιου και του εγγονού της. Τώρα όμως αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της άμεσης απέλασης, καθώς οι σουηδικές αρχές απέρριψαν την αίτηση ασύλου της. Κι ας είναι … 106 χρόνων!




Η υπερήλικη Bibihal Uzbeki έχει σοβαρά προβλήματα κινητικότητας, και μιλάει με δυσκολία. Παρ όλα αυτά ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον στην πλούσια Σουηδία. Το ταξίδι της στην Ευρώπη έγινε το 2015, μέσω Βαλκανίων,  και έκτοτε η οικογένειά της προσπαθεί μάταια να πείσει το σουηδικό κράτος να της παράσχει άσυλο πρόσφυγα πολέμου…


Η κατάκοιτη γυναίκα που ζει μαζί με 11 συγγενείς της στο χωριό Χόβα της Σουηδίας, δεν έχει μάθει ακόμη για την απόρριψη της αίτησής της, την οποία έχουν εφεσιβάλλει οι συγγενείς της, κι αυτό διότι αν το μάθει, λένε, ίσως την χάσουν. «Κλαίμε όλοι μαζί» λέει ο 22χρονος εγγονός της Mohammed, «και όταν μας ρωτάει γιατί κλαίμε δεν της λέμε, μη τυχόν και καταρρεύσει». Όπως αναφέρει η οικογένειά της, όταν η γιαγιά κατάλαβε ότι μάλλον δεν θα γίνει οριστικά δεκτή στη Σουηδία, η υγεία της χειροτέρεψε και μάλιστα υπέστη ένα εγκεφαλικό.
Από την πλευρά της η μεταναστευτική αρχή της Σουηδίας επιβεβαιώνει ότι απέρριψε την αίτηση της γιαγιάς, τονίζοντας ότι η μεγάλη ηλικία δεν αποτελεί κριτήριο για  την απονομή ασύλου στη χώρα. Μάλιστα, ο λόγος τον οποίο επικαλείται για την απόρριψη του αιτήματος της ταλαίπωρης Bibihal είναι ότι «το Αφγανιστάν δεν θεωρείται πλέον ιδιαίτερα ανασφαλής χώρα», κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα η αλληλέγγυα Sanna Vestin, επικεφαλής του δικτύου οργανώσεων στήριξης προσφύγων της Σουηδίας, αλλά και οι συγγενείς της γιαγιάς οι οποίοι επίσης αναμένουν το τελικό πόρισμα για τις δικές τους αιτήσεις.
Συμβουλή δική μας είναι να τα μαζέψουν και να έρθουν όλοι τους, μαζί με τη γιαγιά, στην φιλόξενη Ελλάδα της αλληλεγγύης, όπου ο κυρ Μουζάλας όχι μόνο θα τους δώσει άσυλο αλλά μπορεί ακόμη και να διορίσει την γιαγιά σε κανέναν ΟΑΣΘ… ή έστω να την βάλει σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις. Ποια σοσιαλιστική Σουηδία και τρίχες κατσαρές…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου