20.10.17

Απαγόρευση της μπούρκα και στον Καναδά...

Για πρώτη φορά στην Βόρεια Αμερική, ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την μπούρκα. Πρόκειται για τον Νόμο 62 που χθες βράδυ υπερψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ στον Καναδά, και που θα εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Ιούλιο.




Ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρεται στην απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου γενικότερα, και δεν συγκεκριμενοποιεί την ισλαμική μπούρκα ή την νικάμπ, αν και όλη η πολιτική διαμάχη που μεσολάβησε είχαν αυτές ως επίκεντρο…



Η απαγόρευση θα ισχύει τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων, των αστυνομικών, και των γιατρών) όσο και για όσους πολίτες προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες ή απολαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες, κλπ), ενώ στο εγγύς μέλλον θα ισχύει και για όσους επιβιβάζονται και μετακινούνται σε δημόσια ΜΜΜ.
Από χθες οι αντιδράσεις είναι ήδη πολλές με μια 21χρονη να διαμαρτύρεται έντονα, διότι όπως λέει η απαγόρευση αυτή θα την αναγκάσει να μην βγαίνει από το σπίτι της, να μην μπορεί να πάει στην βιβλιοθήκη, και να μην μπορεί να βρεθεί με την παρέα της σε εμπορικά κέντρα, ή σε πάρκα, αφού δεν έχει δικό της αυτοκίνητο. Εν ολίγοις «θα με αποκλείσει από τον υπόλοιπο κόσμο», λέει.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Philippe Couillard επιμένει ότι ο συγκεκριμένος νόμος αφορά στην δυνατότητα αναγνώρισης, ταυτοποίησης, και άρα ασφάλειας των πολιτών. «Ζούμε σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία», λέει, «και αν μου μιλάς θα πρέπει να μπορώ να δω το πρόσωπό σου, κι εσύ το δικό μου. Είναι τόσο απλό».
Οι αντίπαλοί του όμως ισχυρίζονται ότι πρόκειται για νόμο κακούργημα που στοχοποιεί τις Μουσουλμάνες, και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα φθηνό ψηφοθηρικό πυροτέχνημα εν όψει των εκλογών του 2018.
Το Εθνικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων του Καναδά χαρακτηρίζει τον νέο νόμο ως μια «άσχημη πολιτική ταυτότητας», με τον πρόεδρό του Ihsaan Gardee να μιλάει για μια «στημένη λύση σε ένα τεχνητά κατασκευασμένο πρόβλημα».
Το 2016, μια έρευνα που έγινε στη χώρα αποκάλυψε ότι μόλις 3% των Μουσουλμάνων γυναικών του Καναδά φοράνε την παραδοσιακή μαντίλα. Παρ όλα αυτά τα εγκλήματα φυλετικού μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων έχουν σημειώσει τρομακτική άνοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θάνατο από πυροβολισμό έξι πιστών σε ισλαμικό τέμενος του Quebec City τον περασμένο Ιανουάριο.
Να σημειωθεί ότι παρόμοιες απαγορεύσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Βουλγαρία, στην Ολλανδία, και στην Βαυαρία της Γερμανίας.


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου