15.11.17

Μπορεί ένα 11χρονο να κάνει συναινετικό σεξ;

Είναι ένα κοριτσάκι 11 χρόνων αρκετά ώριμο ώστε να συμφωνήσει να κάνει έρωτα με κάποιον ενήλικο; Να συναινέσει δηλαδή; Ο Κορκολής τι λέει;





Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει σήμερα την Γαλλία, με τους βουλευτές της να προσπαθούν να νομοθετήσουν για πρώτη φορά, ποια θα είναι η ελάχιστη ηλικία από την οποία και μετά το σεξ θα θεωρείται συναινετικό…



Το τελευταίο διάστημα τα γαλλικά δικαστήρια αρνήθηκαν δυο φορές να προχωρήσουν σε ποινική δίωξη ενήλικων ανδρών, που είχαν κατηγορηθεί για αποπλάνηση 11χρονων κοριτσιών, επειδή οι εισαγγελικές αρχές δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι αυτό έγινε με εξαναγκασμό.
Η κοινή γνώμη εξεμάνη, είναι ανάστατη,  και τώρα η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει προκειμένου να ετοιμάσει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα οριστεί μια ηλικία, κάτω από την οποία το σεξ θα θεωρείται εξ ορισμού ως αποπλάνηση ανηλίκου.
Οι διάφορες φεμινιστικές οργανώσεις ζητούν η ηλικία αυτή να είναι τα 15 χρόνια, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να θεωρεί πως πιο λογικό θα ήταν τα 13 χρόνια. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά, εκτός από την ηλικία αποπλάνησης, θα αναφέρεται και στα ζητήματα σεξουαλικής βίας,  κακοποίησης, και παρενόχλησης.
Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, το να κάνει κάποιο ενήλικας σεξ με άτομο κάτω των 15 ετών είναι παράνομο, αλλά δεν θεωρείται βιασμός ή αποπλάνηση, απλά «σεξουαλική κατάχρηση». Αν οι αρχές θέλουν να ασκήσουν δίωξη για βιασμό ή αποπλάνηση θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε συναίνεση από πλευράς του ανήλικου. Κι αυτό διότι σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία δεν υπάρχει κάποια μίνιμουμ ηλικία κάτω από την οποία το παιδί θεωρείται νομικά «ανίκανο» να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη.
Αν περάσει ο νέος νόμος τότε και στη Γαλλία όταν κάποιος ενήλικας κάνει σεξ με παιδί κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία,  αυτό θα θεωρείται εξ ορισμού αποπλάνηση ανηλίκου και θα διώκεται ποινικά ασχέτως συναίνεσης ή μη.


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου