14.11.17

Ειδοποιητήριο έξωσης στον καταληψία της Κεντροαριστεράς…

Η σημαντική προσέλευση κόσμου στην ανοιχτή ψηφοφορία για την ανάδειξη επικεφαλής της Κεντροαριστεράς προσθέτει νέα δεδομένα στις πολιτικές εξελίξεις και επιπρόσθετους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταλάβει με ρεσάλτο το χώρο. 





Ο βασικός στρατηγικός προσανατολισμός του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μετά την "κωλοτούμπα” του 2015 ήταν η μετάλλαξη σιγά-σιγά από κόμμα της "παλαβής” αριστεράς σε κόμμα της κεντροαριστεράς. Η πολιτική "μετάσταση” του μεγαλύτερου μέρους της στελεχιακής και εκλογικής βάσης του πελατειακού βαθέος ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε το όχημα της εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 4 στο 35%. Το σενάριο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε διάδοχο του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ είχε περισσότερες ελπίδες όσο το ΠΑΣΟΚ και τα διάδοχα σχήματα όπως η ΔΗΣΥ, το ΚΙΔΗΣΟ κλπ τελούσαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας…




Το μέγεθος της συμμετοχής στην εκλογή αρχηγού της Κεντροαριστεράς αλλάζει τα δεδομένα καθώς δείχνει πως ο χώρος αυτός όχι μόνο ανθίσταται στην παθητική ενσωμάτωση αλλά είναι πολιτικά "ζωντανός” και ανοίγει τις αγκάλες του στους προδομένους από την ασυγκράτητη ψευδολογία και "αρλουμπολογία” του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η ΔΗΣΥ και το ΠΟΤΑΜΙ είχαν λάβει από 340 και 222 χιλ. ψήφους αντίστοιχα. Στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχαν λάβει 289 χιλ. και 373 χιλ. Τότε είχε λάβει και 150 χιλ. το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.
Με βάση τις 550 χιλ. ψήφους που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές ΔΗΣΥ και Ποτάμι, η συμμετοχή 200 χιλ. στις διαδικασίες ανάδειξης αρχηγού θεωρείται ιδιαίτερα δυναμικός αριθμός ενδιαφερομένων. Συνήθως όσοι συμμετέχουν στην εκλογή αρχηγού μιας παράταξης αποτελούν κλάσμα της δυνητικής εκλογικής βάσης της παράταξης.
Στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού της ΝΔ στις αρχές του 2016 όταν εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχαν περί τις 400 χιλ. άτομα όταν στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ είχε λάβει 1,5 εκατ. ψήφους.
Σε αντίθεση με τις εκλογές η φανερή συμμετοχή στην εκλογή αρχηγού μιας παράταξης αποτελεί για πολλούς ευκαιρία επίδειξης "παλιννόστησης” ή αποστασιοποίησης από την παράταξη που έχει πάρει την κάτω βόλτα...
Ο μεγάλος αριθμός της συμμετοχής στην ανάδειξη αρχηγού της Κεντροαριστεράς καταγράφει ρεύμα πολιτικής επιστροφής και δημιουργεί μια επιπλέον δυναμική στις πολιτικές εξελίξεις.
Τα νέα δεδομένα
Θα έχει ενδιαφέρον τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες να παρατηρήσουμε αν θα έχει κάποια επίδραση στις δημοσκοπήσεις αυτή η δυναμική. Αν ο νέος φορέας καταφέρει να εμφανίσει διψήφιο ποσοστό, όσο δηλαδή άθροισαν ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ στις τελευταίες εκλογές (6,2%+4,09%), ο ΣΥΡΙΖΑ που αθροίζει περί το 20% θα πλαγιοκοπηθεί συστηματικά.
Αν το νέο σχήμα καταφέρει να εμφανίσει διπλάσιο ποσοστό ενώ μέρος των Κεντροαριστερών που ψήφισαν ΔΗΣΥ-Ποτάμι το 2015 έχει ήδη μετακινηθεί προς τη ΝΔ μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη που έχει έντονα κεντρώο προφίλ, σημαίνει πως προσελκύει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ ή όσους επέλεξαν την αποχή...
Οι νικητές του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι η κ. Φ. Γεννηματά με 42,5% και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης με 25,14%. Αμφότεροι δεν μπορούμε να πούμε πως εκπροσωπούν τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Για να αντιληφθεί κάποιος τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις θα πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα.
Αν είχαν πρωτεύσει ο κ. Καμίνης με τον κ. Θεοδωράκη ο νέος φορέας δυνητικά θα προσέλκυε ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ ή από την ΝΔ;
Με τα 2/3 των δυνάμεων του νέου φορέα να εκφράζονται από την κ. Γεννηματά και τον κ. Ανδρουλάκη δυνητικά από ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα μπορούν να διεκδικήσουν ψήφους;
Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς απευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο ίδιο κοινό που απευθύνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά αυτό ενδέχεται να τον καταστήσει και δορυφόρο του...
Για να γίνει όμως αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να εμφανίσει δυναμική ανάκαμψης και επιτυχούς διακυβέρνησης. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην ανάκαμψη της οικονομίας και την κατοχύρωση της καταπάτησης στην πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς.
Οι εξελίξεις αμφισβητούν αυτό το σενάριο. Ούτε η οικονομία αποδίδει τα αναμενόμενα ούτε η καταπάτηση της πολυκατοικίας φαίνεται διατηρήσιμη.
Μέχρι στιγμής η αντεπίθεση που ξεκίνησε το θέρος στην οικονομία και η επίδειξη ενός φιλοεπιχειρηματικού προφίλ εξελίσσεται σε Βατερλό καθώς οι επιχειρήσεις που φεύγουν είναι περισσότερες από αυτές που έρχονται.
Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μάλλον θα ολοκληρώσουν την προσχώρηση των κεντρώων προς τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και θα εντείνουν τη διαπάλη για την επικράτηση στο χώρο της πέραν του Κέντρου αριστεράς.
Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως πως τα τελευταία χρόνια όταν οι Τσίπρας, Καμμένος, Βαρουφάκης έπαιζαν τη χώρα, την ευρωπαϊκή της προοπτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς στα "ζάρια” η κ. Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης επέδειξαν ωριμότητα.
Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με απόψεις, πεπραγμένα και λεχθέντα αλλά οφείλει να αναγνωρίζει την υπευθυνότητα σε κρίσιμες αποφάσεις, ιδίως όταν η χώρα βρίσκεται στα χέρια πολιτικά και συναισθηματικά ανισόρροπων....
Κατά τα λοιπά οι εξελίξεις για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν πως ως λαός έχουν αδυναμία στα συναισθηματικά φορτισμένα λόγια που εμφανίζονται ατάκτως ερριμμένα και συνήθως δεν βγάζουν λογικά συμπεράσματα.
Ουδεμία έκπληξη σ΄αυτή τη χώρα πως ο Τσοχατζόπουλος κόντεψε να γίνει πρωθυπουργός, ο Σώρρας έχει κόμμα με χιλιάδες οπαδούς, ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός και μας κυβερνάνε οι Τσιπροκαμμένοι...
Το νέο στοιχείο στις εξελίξεις είναι το ειδοποιητήριο συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας της Κεντροαριστεράς που έλαβε ο κ. Τσίπρας. Ένα ειδοποιητήριο που εύκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλειστηριασμό του ακινήτου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου