27.11.17

Αλλού είναι το πρόβλημα με τα πούρα του πρωθυπουργού…

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Τσίπρας καπνίζει πούρα. Εάν υποθέσουμε ότι στα δυο humidor πίσω από το γραφείο του φυλάσσονται εκλεκτά πούρα Αβάνας, τότε τι ωραιότερο από το να απολαμβάνεις ένα χειροποίητο προϊόν με ταυτότητα, να το κρατάς ευλαβικά στο χέρι σου προτού το ανάψεις, να το περιεργάζεσαι και να σκέφτεσαι ότι φτιάχτηκε από ανθρώπινα χέρια στη μακρινή Κούβα και μέσα στο humidor τα φύλλα του καπνού διατηρούν ακόμα λίγη από την υγρασία της Καραϊβικής;




Να στοχάζεσαι πάνω στη διαδρομή του πούρου, να πλάθεις εικόνες με τα μακριά δάκτυλα των θηλυκών torcedoras που τρέχουν πάνω από τις “φλέβες” στα στιλπνά ταμπακόφυλλα, να ρεμβάζεις πάνω στις μικρές χαρές της ζωής που ποτέ δεν πρέπει να σταματούν να υπάρχουν, στην τύχη που σε έφερε σε ένα τόσο σημαντικό πόστο μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στις δικές σου ευθύνες απέναντι στους πολίτες που σε τίμησαν με την ψήφο τους και απέναντι στην ιστορία…




Να ανοίγεις αθόρυβα το βαρύτιμο humidor, το επενδυμένο με εκλεκτό ισπανικό κέδρο, για να προσφέρεις ένα πούρο στον καλεσμένο σου, και να του λες μια ιστορία: “Ξέρεις Μπαράκ, αυτό το humidor μου το έδωσε ο Ραούλ Κάστρο αυτοπροσώπως όταν πήγα στην κηδεία του αδελφού του. Να σου προτείνω ένα Cohiba Maduro; Όχι, δεν σου πετάω σπόντα για τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Το πούρο αυτό είναι το πιο μελαμψό της Αβάνας, στο χρώμα του δέρματος σου πλανητάρχη μου! Συγχαρητήρια και για τη σταδιακή άρση του εμπάργκο. Ελπίζω να μη βγει ο Τραμπ και αναιρέσει την προσπάθεια που ξεκίνησες. Να ξέρεις ότι εμείς με τους Γάλλους και τους Ισπανούς θα το πολεμήσουμε στον ΟΗΕ. Το άνοιγμα της ταλαίπωρης αυτής χώρας είναι η μόνη λύση για να υπάρξει κάποια στιγμή δημοκρατία, όπως έγινε με όλα τα πρώην κομουνιστικά καθεστώτα. Πίστεψε με, ξέρω από αυτά, αδερφέ. Αλήθεια πώς πάει η κοινότητα των εξόριστων Κουβανών στο Μαϊάμι; Έχουμε κι εμείς πολλούς Έλληνες εκεί, τους Καλύμνιους σφουγγαράδες του Τάρπον Σπρινγκς. Θα σου στείλω ένα σπάνιο καλύμνικο σφουγγάρι για να κάνετε αφρόλουτρα με τη Μισέλ. Έχουμε μια έκφραση στην Ελλάδα ξέρεις, the arap if you wash, your soap you waste”.
Δεν είναι καθόλου κακό λοιπόν να είσαι επιτυχημένος σαραντάρης, κοτζάμ πρωθυπουργός, και να αγαπάς τα πούρα. Το πρόβλημα είναι να παρουσιάζεις το κάπνισμα του πούρου ως ένα μοχθηρό προνόμιο της σαδιστικής ελίτ που γίνεται σε βάρος του αθώου λαού. Και μάλιστα να το κάνεις κακοποιώντας ένα δύστυχο Partagas Serie D, αν διακρίνω σωστά στο βίντεο, μισόξερο, στραβοκομμένο με ξέφτια στην άκρη, και παρατημένο υπό κλίση σε ακατάλληλο τασάκι, με αποτέλεσμα να στραβοκαίγεται και να λιβανίζει, σαν τσιγαράκι.
Αυτή είναι η εικόνα που έχουν για το πούρο οι τυχοδιώκτες λαϊκιστές του Σύριζα. Ότι είναι απλώς μια καιόμενη ράβδος για κακούς πλούσιους. Κανένας σεβασμός σε ένα παραδοσιακό προϊόν που έφτιαξαν μοναδικοί τεχνίτες και θα μπορούσες να πεις ότι ενισχύει τις εξαγωγές μιας φτωχής πλην τίμιας σοσιαλιστικής λαοκρατίας (που είναι κληρονομική δικτατορία, αλλά ‘νταξ).
Γι’ αυτό και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν τα humidor του πρωθυπουργού δεν κρύβουν μέσα κομψά londsdale, παραδοσιακά figurados και καραμπινάτα double coronas, αλλά ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο – βαρελάκι με άρωμα δαμάσκηνο, δυο αναπτήρες χόντος σέντερ, μια μισοφαγωμένη ΙΟΝ αμυγδάλου, power bank για το κινητό, ασπιρίνες, ένα πλαστικό μπουκαλάκι με αγιασμό και λίγα μισοξεραμένα, ταλαιπωρημένα πούρα, σαν αυτό που σπαταλήθηκε για το φαιδρό σποτάκι.


Κίμων Φραγκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου