4.12.17

Η δύσκολη σχέση Κυριάκου-Ντόρας…

Την περασμένη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη πέταξαν για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστούν στη λιτή τελετή με την οποία η αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έλαβε το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.





Η Ντόρα και ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος πήγαν νωρίς στο αεροδρόμιο, μπήκαν στη σειρά με τους άλλους επιβάτες και κάθισαν κάπου στη μέση του αεροσκάφους. Μεταξύ μας, αυτό πάντα το έβρισκα λαϊκίστικο και το κάνουν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί. Ταξιδεύουν στην Οικονομική, ενώ έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την άνεση της Πρώτης. Και αν μη τι άλλο, το ζεύγος Κούβελου-Μπακογιάννη διαθέτει την οικονομική επιφάνεια ώστε να ταξιδεύει προς οπουδήποτε, πάντα στην πρώτη θέση. Ομως, ούτως ή άλλως, δεν επρόκειτο να το κάνει στη συγκεκριμένη πτήση…



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδευσε όπως κάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί που, καθώς δεν περνάνε ελέγχους ασφαλείας, έρχονται λίγο πριν την αναχώρηση και κάθονται στην Πρώτη Θέση. Τα δύο αδέρφια δεν αντάλλαξαν μήτε ματιά, μήτε κουβέντα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επίσης έφυγαν χωριστά από το αεροδρόμιο. Βρέθηκαν, βέβαια, μαζί στην τελετή, αλλά όποιος παρατηρούσε προσεκτικά, καταλάβαινε ότι η απόσταση τους ήταν πολύ μεγαλύτερη από το άνοιγμα των δύο καθισμάτων. Ακόμα και στη φωτογράφιση που ακολούθησε, η αμηχανία αποτυπώνεται στην εικόνα.
Εντάξει, η όχι και τόσο καλή σχέση ανάμεσα στα δύο αδέρφια είναι γνωστή και συζητιέται στο πολιτικό κουτσομπολιό. Ακόμα και η Μαρέβα θα μπορούσε να διηγηθεί τι σημαίνει να έχεις κουνιάδα τη Ντόρα. Και το επίπεδο της σχέσης έγινε ενδοπαραταξιακή σταθερά από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε την ίδια του την οικογένεια, διεκδικώντας την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ντόρα στήριξε Μεϊμαράκη. Δεν το έκανε αποκλειστικά από πίκα ή για να κρατήσει τον δρόμο της ανανέωσης ανοιχτό για τον γιο της, τον Κώστα Μπακογιάννη. Το έκανε και επειδή η εκλογή του Κυριάκου θα έδινε σήμα αποστρατείας για την παλιά φρουρά. Και γνώριζε καλά πως αν ο Κυριάκος δεν την έβγαζε από το κάδρο, θα του κόστιζε ακριβά.
Από τη στιγμή που ο αδερφός της κέρδισε την εκλογή, ο πολιτικός βίος της Ντόρας δεν υπήρχε περίπτωση να βγει έξω από τα όρια της Α’ Αθηνών. Και αυτό θα συνέβαινε ακόμα και αν η σχέση τους ήταν ρόδινη. Με την αδερφή του στο πλάι, ο Κυριάκος, θα ακύρωνε αυτομάτως τα μισά από όσα έλεγε.
Ο Κυριάκος δεν πήγε στον γάμο του ανιψιού του με τη Σία Κοσιώνη. Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε κάτι σαν συναινετικό άνοιγμα προς τον Τσίπρα, κίνηση που η πολιτική πιάτσα απέδωσε στη Ντόρα. Και κάποιες πρωτοβουλίες της Ντόρας κρίθηκαν άγαρμπες. Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε, δια συνεντεύξεως, ότι κανένας συγγενής του, δηλαδή η Ντόρα, δεν έχει να περιμένει κάτι από την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αν κερδίσει τις εκλογές. Τώρα τα πράγματα μπορεί να έγιναν συναισθηματικά πιο εύκολα. Ομως ποιος κάνει πολιτική με αισθήματα;
Θα μπορούσε να το πάει και πιο ήπια, να κρατήσει το μέτωπο κλειστό. Αλλωστε στην πολιτική είναι σοφό να κρατάς τους αντιπάλους σου από κοντά. Ομως ο Μητσοτάκης έχει να ελπίζει σε κέρδη μόνο από ρήξεις, όχι από συμβιβασμούς. Και αφού ξεκίνησε με την αδερφή του, ίσως είναι ευκαιρία να ασχοληθεί μετά και με τα πραγματικά πολιτικά βαρίδια που έχει στο κόμμα του.
Και η Ντόρα; Τι θα κάνει η Ντόρα; Μα, τι μπορεί να κάνει η Ντόρα πέρα από το να αντιμετωπίσει ένα από τα πολλά πρόσωπα της ήττας της; Θα σκύψει το κεφάλι, θα δείξει χαρακτήρα και θα βγει να μαζέψει τους σταυρούς της. Για την ίδια και το κόμμα. Και αν η σκέψη την παρηγορεί, για το παιδί της.


Κώστας Γιαννακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου