2.1.18

Χαμός στο Ιράν…

Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων στο Ιράν έχει ήδη ξεπεράσει τους 20 και όλα δείχνουν πως θα αυξηθεί κι άλλο όσο το κλίμα στη χώρα παραμένει τεταμένο, και βεβαίως αν τυχόν υλοποιηθεί η σύσταση του επικεφαλής του ιρανικού επαναστατικού δικαστηρίου Mousa Ghazanfarabadi, ο οποίος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News ζήτησε να εκτελούνται όσοι διαδηλωτές συλλαμβάνονται επειδή «διεξάγουν πόλεμο εναντίον του Θεού»! Ήδη έχουν συλληφθεί πάνω από 50 άτομα μόνο στη Τεχεράνη.




Ο πρόεδρος Hassan Rouhani δηλώνει πως κατανοεί την αγανάκτηση του λαού εξαιτίας της οικονομίας, αλλά δεν θα ανεχτεί, λέει,  παραβάσεις του νόμου.
Εν τω μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να τουιτάρει υπέρ των διαδηλωτών ενώ Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προτρέπουν τις χώρες της Δύσης να στηρίξουν και αυτές το δικαίωμα των Ιρανών στην διαμαρτυρία…



Όπως δήλωσε ο Brian Hook του υπουργείου Εξωτερικών: «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη του κόσμου να καταδικάσουν δημόσια την κυβερνητική βία και καταστολή στο Ιράν, και να στηρίξουν τα νόμιμα δικαιώματα των διαδηλωτών».
Χθες βράδυ τουλάχιστον εννιά διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ενώ έξι από αυτούς είχαν επιτεθεί σε αστυνομικό σταθμό στην πόλη Qahdarijan. Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανάμεσα στους τελευταίους νεκρούς συμπεριλαμβάνεται και ένα μέλος της Επαναστατικής Φρουράς στην πόλη Najafabad.
Το Associated Press μεταδίδει πως η Συρία, που αποτελεί στενό σύμμαχο της Τεχεράνης, εκδήλωσε την δημόσια στήριξή της στο θεοκρατικό καθεστώς, ενώ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι συντελούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής με την απροκάλυπτη στήριξή τους προς τους διαδηλωτές.
Οι σημερινές διαδηλώσεις διαφέρουν από εκείνες του 2009, αφού η Τεχεράνη δεν είναι αυτή τη φορά το επίκεντρό τους αλλά οι επαρχιακές πόλεις, που οι κάτοικοι των οποίων μέχρι πρότινος θεωρούνταν φίλα προσκείμενοι στο καθεστώς. Παράλληλα, ενώ οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν λόγω της δυσμενούς οικονομίας, τώρα έχουν εξελιχτεί σε κάτι πιο σοβαρό, με τους διαδηλωτές να ζητάνε την παραίτηση της κυβέρνησης, ακόμη και την επιστροφή της προεπαναστατικής πολιτικής κατάστασης, δηλαδή την μοναρχία του Σάχη!
Από την πλευρά του το καθεστώς, πέρα της απειλής για θανατικές ποινές, έχει επίσης μπλοκάρει τα σόσιαλ μίντια στη χώρα, όπως π.χ. το Instagram και την εφαρμογή  messaging του  Telegram. Αυτό έγινε (σύμφωνα με τις αρχές) για «να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια των πολιτών».
Ο επικεφαλής (δ/νων σύμβουλος) του Telegram Pavel Durov επιβεβαίωσε την φραγή της εφαρμογής στο Ιράν, και το απέδωσε στο γεγονός ότι πάρα πολλοί διαδηλωτές την χρησιμοποιούσαν  για να σχεδιάσουν και να οργανώσουν τις διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν είναι τώρα διαθέσιμη μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αλλά όπως μεταδίδουν κάποιοι Ιρανοί πολίτες μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση σε αυτήν μέσω οικιακών δικτύων και συνδέσεων Wifi.

S.A.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου