25.1.18

Μια θλιβερή επέτειος απάτης…

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, σεισάχθεια, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, γερμανικές αποζημιώσεις είναι ελάχιστα από τα συνθήματα που συνόδευαν την βασική υπόσχεσης για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, σκίσιμο των μνημονίων και εκδίωξη της τροικανής δικτατορίας που ανέβασαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.





Το βράδυ της Κυριακής της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ως νικητής των εκλογών διαβεβαίωνε από τα Προπύλαια πως η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευθεί για πρώτη φορά με τους εταίρους μια «δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση» και διαβεβαίωνε: «Σε αυτόν τον ειλικρινή διάλογο, σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση, η Ελλάδα, θέλω να σας διαβεβαιώσω, θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών. Με το δικό της τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς εξωπραγματικά, ανέφικτα πλεονάσματα… Ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη θα υπάρξει, ούτε όμως συνέχιση της υποταγής θα γίνει ανεκτή»…




Από τότε πέρασαν ακριβώς τρία χρόνια. Οι υποσχέσεις, οι διαβεβαιώσεις,  το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το κοινωνικό συμβόλαιο έγιναν όπως δήλωσε ο  κ. Τσίπρας «περσινά ξινά σταφύλια».  Την θέση τους πήραν τα υψηλά πλεονάσματα εως το 2060, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση της φορολογίας, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η εξόντωση της μεσαίας τάξης. Η φράση που χρησιμοποιούσαν αρκετοί πολίτες εκείνη την περίοδο πως «ακόμα και δύο να υλοποιήσει από τα δέκα που έχει υποσχεθεί θα είναι επιτυχία» διαψεύστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Η ελπίδα που σηματοδότησε το «καθαρό βλέμμα» του νεαρού πολιτικού μετατράπηκε σε εθνική απογοήτευση. 
Όσο για τον ίδιο; Ο διεθνής τύπος του απέδωσε τον τίτλο «kolotoumba». Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, εμβληματική φυσιογνωμία την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τις μάχες στην πλατεία και ειρωνευόταν την τότε κυβέρνηση φωνάζοντας «Γερούν, γερά», είπε πρόσφατα πως ο κ. Τσίπρας «τα έκανε όλα πιο εύκολα. Στην ουσία επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε το κατάλληλο όχημα των δανειστών, κάτι σαν «Δούρειος Ίππος» , για να εγκριθούν μέτρα που δεν θα τολμούσε ή δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλος. Ισως γι αυτό, τρία χρόνια μετά την πανηγυρική ομιλία του κ. Τσίπρα στα Προπύλαια, οι μόνοι χειροκροτητές που απέμειναν είναι ο Καρανίκας και ο Σόιμπλε.
Από την ομιλία Τσίπρα στα Προπύλαια στις 25 Ιανουαρίου 2015
- «Ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό, αφήνει πίσω της μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης».
- «Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής».
- «Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ. Αν κάποιος νίκησε σήμερα είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα που αγωνίζεται. Η νίκη μας είναι νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα».
- «Ξανακερδίζουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας. Nα σηκώσουμε τον ήλιο της Δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα».
Δηλώσεις με ιστορική αξία:
- Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους.
-«Κωλοτούμπες και υποχωρήσεις εξευτελισμού υπάρχουν άλλοι για να τις κάνουν».
- «Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα, εκτός κι αν πάνε να τους κάνουν σε καμιά άλλη χώρα. Να δούμε πώς θα ‘ρθουν να τους εκτελέσουν».
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση. Διότι για εμάς αυτό είναι αξίωμα. Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό».
- «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού και δεν βρέθηκα σε αυτήν τη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας».
- «Τα λιμάνια κανείς δεν θα τα πάρει. Και το σιδηρόδρομο κανείς δεν θα τον πάρει. Και τα αεροδρόμια κανείς δεν θα τα πάρει».
- «Δεν θα επιτρέψουμε η δημόσια περιουσία και οι υποδομές να περάσουν στα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ και των ποικιλώνυμων συμφερόντων».
- «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος. Δεν διορθώνεται, καταργείται».

- «Ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως ηλικίας».
- «Καμία μείωση στις συντάξεις δεν πρόκειται να αποφασιστεί, πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης».
- «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου