9.5.18

Η γλυκύτατη Θεανώ…


Ήμουν, που λέτε, τόσο βέβαιος ότι η υπουργίνα μας έχει οριστικά εγκατασταθεί στην περιοχή του ατελεύτητου μύθου, που γκούγκλαρα απλώς την λέξη «Θεανώ». Και αποτέλεσε για μένα οδυνηρή έκπληξη η διαπίστωση ότι το Google, αντί να εμφανίσει πρώτη-πρώτη την Θεανώ Φωτίου, μου πέταξε στα μούτρα κάτι άσχετες αρχαίες σαν την Θεανώ την Θουρία την Κρωτονιάτιδα ή κάποια Θεανώ του Αντήνορα. Πάει και το Google, προσχώρησε στο Μαύρο Μέτωπο μαζί με τον Κυριάκο και την Φώφη.




Ειλικρινά εγώ θα παρακαλέσω τους (εναπομείναντες) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα του Google και των άλλων ακροδεξιών φαντασμάτων, να εξαιρέσουν την Θεανώ Φωτίου από τον αποδεκατισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα συντελεστεί στις επόμενες εκλογές. Δεν θα είναι απλώς κρίμα να χαθεί μια τέτοια απαστράπτουσα προσωπικότητα από το ενεργό πολιτικό προσωπικό της χώρας, θα είναι και βαθιά οδυνηρό για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες όπως γελοιογράφοι ή σεναριογράφοι επιθεωρήσεων. Ε λοιπόν, είναι καθήκον όλων μας να αποτρέψουμε μια καταστροφή σαν κι αυτή…



Διότι η Θεανώ δεν είναι μια τυχαία υπουργίνα όπως εκατοντάδες άλλες που πέρασαν και μετά τις έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Η ποιότητα, αλλά και η χρονική κλιμάκωση των κατά καιρούς δηλώσεων της, αναδεικνύουν εν’ τέλει έναν πραγματικό πολιτικό μύθο.
Κατ’ αρχήν ξεκίνησε με την συγκλονιστική ομιλία της (22/7/2015) στην Βουλή, στην οποία κατέληξε (σε καυγά με τον Άδωνη) «σιγά τα πολλά λεφτά που έχω στο Λονδίνο, 80 με 100 χιλιάδες λίρες Αγγλίας είναι, που τις έβγαλα δουλεύοντας εκεί».
Το κλιμάκωσε επικίνδυνα δυο μήνες αργότερα (23/9/2015) με την παροιμιώδη αναφορά της «με το τίποτα, όπως είναι τα γεμιστά, χορταίνει μια οικογένεια, θα τα καταφέρουμε». Και το τερμάτισε μόλις προχθές (7/5/2018) με την μνημειώδη δήλωση της προς τα περήφανα γηρατειά της χώρας, «κάντε υπομονή, δεν είναι τελειωμένο το θέμα των συντάξεων».
Η όντως εκπληκτική αυτή βεντάλια δηλώσεων της Θεανώς, δηλωτική μιας πολυεπίπεδης αναγεννησιακής προσωπικότητας, έχει ήδη αποθησαυριστεί στο εθνικό λεξικό σοφών πολιτικών αναφορών μαζί με κάποιες σπάνιες φράσεις του Κοσμά του Αιτωλού, του Αδαμάντιου Κοραή, του Στρατηγού Μακρυγιάννη, του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Κατρούγκαλου. Ειδικά η προχθεσινή περί υπομονής, που έγινε πριν καν στεγνώσει το σάλιο του Τσακαλώτου όταν είπε «συντάξεις δεν διαπραγματευόμαστε», είναι ίσως το απαύγασμα της πολιτικής διαδρομής της Θεανώς. Διότι πέραν της άπειρης εσωτερικής κατανόησης που αναθρώσκει από τα λόγια της, αποτελούν και μνημείο πολιτικής ειλικρίνειας και εντιμότητας. Σα να ρίχνει κάποιος κατάμουτρα ένα γιαούρτι στον κακόμοιρο γέροντα, χαμογελώντας σαρδόνια διότι ο ίδιος ο δράστης είχε προηγουμένως καταργήσει τον νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού.
Υπάρχουν βεβαίως και οι κακόβουλοι που αρνούνται την σχετική αυτονομία των προσωπικοτήτων και θεωρούν την Θεανώ απλώς μια εξατομικευμένη φωτοτυπία του ΣΥΡΙΖΑϊκού πολιτικού σωματότυπου. Λάθος μέγα και ασυγχώρητο. Η Φωτίου δεν είναι απ’ αυτές που ακολουθούν πρότυπα και ντιρεκτίβες, το έχει αποδείξει η απαστράπτουσα επαγγελματική και πολιτική της πορεία. Από καλοπληρωμένη καθηγήτρια στην (μισητή νεοφιλελεύθερη) Ευρώπη, μαχήτρια στους δρόμους κατά του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών (ως το 2015 φυσικά), μετά κατασκευάστρια γεμιστών (ως υπουργίνα) και εσχάτως τηλεοπτικός αγκιτάτορας που περιπαίζει ανενδοίαστα τους ταλαίπωρους συνταξιούχους.
Άδικο είχε το λοιπόν, μέγας και τρανός παράγων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που σε συζήτηση που είχα μαζί του περί των επιδόσεων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, μου τοποθέτησε την Θεανώ μέσα στους δέκα πιο πετυχημένους υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; (Δεν κάνω πλάκα τώρα, μιλώ πολύ σοβαρά.)
Αυτά είναι τα μυστήρια της πολιτικής: Εμείς γελούμε ή οργιζόμαστε με τα μαργαριτάρια της, αλλά το Μαξίμου βλέπει αυτά τα μαργαριτάρια να εκπορεύονται από ένα στέλεχος διαμάντι. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου…

Δ. Καμπουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου