10.6.18

Ανοίξανε οι ουρανοί, χολή να ρίξουν οι λωλοί


Παιδιά, λίγο να το πιάσουμε αλλιώς. Δε γουστάρετε θρησκείες, χριστιανούς (κυρίως, γιατί αν είναι κάνας ταλιμπάν που εκσφενδονίζει γκέη από ταράτσες είναι τόσο γλυκούλης) κλπ., γιατί χαλάνε την πορεία σας στην γενική ενοποίηση των νόμων της φυσικής και το Νόμπελ, ασούμε, οκ.

Από τη στιγμή που δεν το γουστάρετε, μην ασχολείστε κιόλας, γιατί τον εαυτό σας υποβαθμίζετε. Δε θα με δείτε εμένα ας πούμε να μιλάω για κρασιά, γιατί σέβομαι ότι ο άλλος πάει σε ζυμωμένο χυμό σταφυλιού και φαντασιώνεται νότες από σοκολάτα, άρωμα από άγριο παπαρολούλουδο και εσάνς από καστανόχωμα από τον Ταμτάκο της γειτονιάς. Εμένα η γευστική μου παλέτα πάει μέχρι το να καταλάβω αν το κρασί έχει και γκαζόζα μέσα. Εσάς η φιλοσοφική σας διάθεση πάει μέχρι το "το παιδί μου είναι μια σακούλα πρωτεϊνες που θα την φάνε τα σκουλήκια - the end". To each his own μάνμου.

Κουίκ τιπ, για στυλούς, εικόνες, γονυπετίες και λοιπά "castings" και "rituals": δεν παίζουν μαγικά και σούπερ δυνάμεις, οι μόνοι που πιστεύουν ότι αν πει κάποιος μια προσευχή θα πάρει blessing charm +100 intelligence λες και παίζει mmorpg είναι ορισμένοι άθεοι και οι απόφοιτοι νηπιαγωγείου, άντε δημοτικού, Χριστιανοί (καλά, όχι ότι δεν την έχουν την πετριά και κάτι πανεπιστήμονες, αλλά για το ελληνικό σύστημα παιδείας μιλάμε). 

Ψυχολογική στήριξη είναι, και νομίζω πολύ καλύτερη και πιο υγιεινή από ψευδοεπιστήμες και χημείες. Εκτός αν προτιμάμε να χτυπήσουν τα παιδάκια στις πανελλήνιες ποσοστά αυτοκτονιών βορείων χωρών ή να κάνουμε τους πρεζέμπορες κατάτι πιο πλούσιους (τι να κάνουμε, εσύ κι εγώ παίζει να τύχαμε στη γενετική λοταρία καλύτερη ψυχολογική κράση, για πολλούς που δεν ήταν τόσο τυχεροί η θρησκεία πολλές φορές έχει και αυτόν τον κοινωνικό ρόλο).

Αλλά ακόμα και αν κάποιος απατεώνας παπάς πουλάει χαϊμαλιά για φυλαχτά (παντούφλες, κομποσκοίνια, κοκαλάκια γιάντετς, φαγώσιμα εσώρουχόχι σόρρυ αυτό είναι από άλλο rant), πόσο μάλλον δε κάποια γίδγια να πιστεύουν πως με αυτά το τούβλο θα γίνει πυρηνικός επιστήμονας, αυτό δε σημαίνει ότι θα μας πάρει μπάλα όλους τους Χριστιανούς. Αναλογιστείτε μόνο πόσοι παιδίατροι είναι εναντίον των εμβολίων και πόσοι παθολόγοι πουλάνε ομοιοπαθητικά ματζούνια με περιεκτικότητα δραστικής ουσίας σε άνγκστρομ.

Για να μην τα πολυλογούμε, live and let live λίγο η φάση, γιατί η διαφορά ανάμεσα στην πνευματική ελίτ (με την κακή και άχαρη έννοια) και τους πραγματικά διανοούμενους είναι η αντιμετώπιση της "πλέμπας" και του "κοσμάκη": από τους μεν απαξιωτικά, από τους δε διδακτικά. Και όσο ο κοσμάκης αισθάνεται την όποια ελίτ να τον περιφρονεί, τόσο η θρησκεία θα γίνεται φανατικός δογματισμός, το δημοκρατικό συναίσθημα θα γίνεται οχλαγωγική οργή, η μόρφωση θα γίνεται συλλογή μορίων για διορισμό και η πνευματική ανάπτυξη θα σταματάει στην ακρόαση ασμάτων επιπέδου 3ο χλμ επαρχιακής οδού Γκαργκανίτσας - Άνω Σουβλακερίου.

Στέφανος Στρείδης
Ποιητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου