1.9.18

Διαστημικά παρατράγουδα…


Όσοι ακόμη ασχολούνται με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στον πρόσφατο «σαρωτικό» ανασχηματισμό, με αέρα νίκης μπλα μπλα, που έκανε ο  Αλέξης, λίγο πριν πάει στη ΔΕΘ και υποσχεθεί τον ουρανό με τα άστρα στο λαό του.




Κάποιοι άλλοι, πιο επιδερμικοί παρατηρητές της πολιτικής μας σκηνής, κυρίως γλιτσεροί και κακόπιστοι σαμαρικοί, ασχολούνται με την υπουργοποίηση της Νοτοπούλου, προσθέτοντας κακεντρεχή σχόλια για τη μαμά της και για την αδελφή της, που δήθεν θα καταλάβει την κενή θέση της αντ’ αυτού πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Μικροπρέπειες. Λέτε και η κοπέλα δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα…



Για όσους όμως ασχολούνται πιο σοβαρά με την πολιτική, αναλύοντας σε βάθος τα τεκταινόμενα, η πλέον σημαντική είδηση των τελευταίων μηνών, και που την έχουν θάψει τα αργυρώνητα ΜΜΕ, είναι η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Σταθμού, από τον Νίκο Παππά, έναν άνθρωπο με χαμηλούς τόνους, που όμως κοιτάει μπροστά.
Που προσπαθεί άοκνα να καταστήσει την χώρα μας πρωτοπόρο του διαστήματος.
Ένας στόχος ιδιαίτερα δύσκολος στη μπανανία της οικογενειοκρατίας και του μικροκομματισμού που ζούμε.
Πάντως προσπαθεί, κι αυτό βγαίνει προς τα έξω.
Ήδη κατάφερε να στελεχώσει το διοικητικό του δυναμικό με άτομα παγκόσμιου κύρους και βεληνεκούς, και παράλληλα να ξεκινήσει τις πανάκριβες συνεργασίες με ξένους διαστημικούς φορείς, όπως π.χ. η Google Earth… τα αποτελέσματα των οποίων είδαμε σε εκείνη τη λιτή και άκρως τεχνοκρατική σύσκεψη με αφορμή τις πυρκαγιές στο Μάτι, όπου ο ΕΛΔΟ απέδειξε με αδιάσειστα ντοκουμέντα (εικόνες και σκρινσοτς) ότι πίσω από τις φωτιές κρύβονται ιδιοτελή και μάλλον ξένα συμφέροντα, που δεν θέλουν να δουν την χώρα μας να προχωράει…
Τέλος πάντων, ο αγώνας του Παππά συνεχίζεται, και μάλιστα ήδη κυκλοφόρησε και προκήρυξη για την στελέχωση της θέσης του νομικού συμβούλου του Οργανισμού, μια θέση που απαιτεί ιδιαίτερα προσόντα, όπως π.χ. πτυχίο και διδακτορικό νομικής, αλλά και προϋπηρεσία στο … διάστημα.
Μπορεί να βιάστηκαν τα παπαγαλάκια του Σαμαρά να λοιδορήσουν το εγχείρημα  μιλώντας για φωτογραφική προκήρυξη και αηδίες, αλλά εμένα αυτό που μου σηματοδοτεί είναι ότι ο ΕΛΔΟ είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαστημική αποστολή (που θα ανακοινωθεί από τον Αλέξη στη ΔΕΘ), εξ ου και χρειάζεται μπαρουτοκαπνισμένα και έμπειρα στο διάστημα στελέχη, αλλιώς θα βολεύονταν με τίποτα κομματόσκυλα.
Οσονούπω, μαθαίνω, θα προκηρυχτούν και 150 θέσεις, εξάμηνης σύμβασης αρχικά, για αστροναύτες (ή μπορεί και κοσμοναύτες, θα μας το πει ο Βέττας, που ξέρει).
Και αυτές οι θέσεις θα είναι αυξημένων προσόντων, αφού οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο από ΤΕΙ ή ΙΕΚ, και δικό τους μηχανάκι.
Όπως και να έχει, η διαδικασία της επιλογής θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και αυστηρή.
Είναι σίγουρο πως μόνο λίγοι θα καταφέρουν να περάσουν στο τελικό στάδιο, και να είναι υποψήφιοι για το πρώτο διαστημικό ταξίδι Ελλήνων στο ηλιακό μας σύστημα.
Πάντως, να τα λέμε αυτά, ακόμη και οι ξένοι τα βρίσκουν σκούρα, με αποτέλεσμα πριν από λίγες μέρες να έχει παραιτηθεί από την τελική φάση της εκπαίδευσής του ένας Αμερικανός αστροναύτης της ΝΑΣΑ, ο Robb Kulin, και μάλιστα μετά από δυο χρόνια σκληρής δουλειάς.
Κάτι τέτοιο έχει, λέει η ΝΑΣΑ, να συμβεί από το μακρινό 1968!


Ο Κουλίνης που λέγαμε...

Ο εν λόγω, που είναι 34 ετών και κατάγεται από την Αλάσκα, εργάζονταν ως διευθυντής σχεδιασμού στην εταιρία SpaceX, από την οποία παραιτήθηκε για να πετάξει, όπως έλεγε,  με το διαστημόπλοιο που ο ίδιος είχε εν μέρει σχεδιάσει!
Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ δήλωσε πως η παραίτησή του έγινε για προσωπικούς λόγους, αν κι εγώ ο ποταπός υποψιάζομαι πως ο μάγκας υπέγραψε αλλού… Που; Βρείτε το.
Θα προτιμήσει δηλαδή να ταξιδέψει στο διάστημα με την ελληνική φανέλα, αφού όπως μαθαίνω έχει ελληνικές ρίζες (Κουλίνης ο παππούς του, από το Κατάκωλο) . 
Θα το δείτε… προς το παρόν σημειώστε το.
Μια άλλη μεταγραφή, που μάλλον και αυτή θα ενισχύσει τον ΕΛΔΟ, δεν έφυγε εθελοντικά από την ΝΑΣΑ, αλλά απολύθηκε εξαιτίας ενός … τουίτ της.
Πρόκειται για την χρήστρια Naomi H, η οποία επελέγη μέσα από δεκάδες χιλιάδες άλλους ως αστροναύτης της ΝΑΣΑ, και γι αυτό έγραψε ενθουσιασμένη στο τουίτερ «Everyone shut the f--- up I got accepted for a NASA internship», κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από άλλους χρήστες, με την Naomi H να απαντάει υβριστικά σε κάποιον εξ αυτών, γράφοντας «Suck my d--- and b---s I'm working at NASA».
Μόνο που αυτός ο κάποιος ήταν ο Homer Hickam, πρώην αρχιμηχανικός της ΝΑΣΑ, και η έμπνευση για την χολιγουντιανή ταινία October Sky του 1999, με πρωταγωνιστή τον Jake Gyllenhaal.
Το αποτέλεσμα ήταν η ΝΑΣΑ να ανακαλέσει την πρόσληψή της, και η κοπελιά να ψάχνει για δουλειά.
Χάνει η Αμερική, κερδίζει η Ελλάδα, αφού μάλλον η άκρως καταρτισμένη αυτή κοπέλα, με διδακτορικό στην αστροφυσική από το Χάρβαρντ, θα μπει στη σειρά για διαστημική εκπαίδευση στον ΕΛΔΟ δίπλα στους δικούς μας αστροναύτες, εξίσου καταρτισμένους  με πτυχία και διπλώματα στην αστρολογία, στην αεροσυνοδεία, και στο τραγούδι, από τα ΙΕΚ που λέγαμε…
Γι αυτό σας λέω: Μην ανησυχείτε Αίλυννες!
ΚΕΡΔΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ…

Strange Attractor

Δείτε και εδώ

1 σχόλιο:

  1. Στην αστρολογία?Εγω θέλω να προσλάβουν και τη Λιτσα Πατέρα τοτε.Βρε τι παθαμεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή