19.11.18

Ο ρόλος της εμφάνισης στην καριέρα των ανδρών…


Άσχημα τα νέα για τους ωραίους άνδρες. Όπως όλα δείχνουν, και σύμφωνα με μια πρόσφατη ενδελεχή μελέτη, η ομορφιά τους αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.





Όπως λοιπόν αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο  GQ  και που διεξήχθη στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, οι ωραίοι άνδρες αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από τα αφεντικά τους, που τους βλέπουν ως απειλή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εξελιχθούν επαγγελματικά, να χάνουν προαγωγές, και γενικά να καταλήγουν υφιστάμενοι λιγότερο ελκυστικών συναδέλφων τους…



Βέβαια, να τα λέμε αυτά, τα παραπάνω ισχύουν μόνο στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο και επικεντρώθηκε η μελέτη, και όχι στον δημόσιο, ή στην πολιτική.
Μάλιστα, τα συμπεράσματα μιας ανάλογης μελέτης στα καθ’ ημάς, που θα ερευνούσε τα καθέκαστα στην πολιτική μας σκηνή, ή στον δημόσιο τομέα μας, θα ήταν εντελώς διαφορετικά και ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος ανέλιξης και προαγωγών στο ελληνικό δημόσιο είναι εντελώς απρόσωπος, αδιάβλητος, και βασίζεται κυρίως στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων.
Δηλαδή, δεν πα να είσαι πανέμορφος; Δεν πα να είσαι κακάσχημος; Δεν πειράζει. Θα προαχθείς σε θέση ευθύνης. Αρκεί να έχεις τα προσόντα, και βεβαίως … να είσαι αποδεδειγμένο κομματόσκυλο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Κι αν τυχόν δεν διαθέτεις τα απαιτούμενα προσόντα, δεν πειράζει… κι ας είσαι εμφανισιακά σαν τον Μπραντ Πιτ, ή σαν τον σκύλο που χάσαμε…  δεν έχει σημασία, αρκεί να είσαι οσφυοκάμπτης, και να πίνεις νερό στο όνομα του  εκάστοτε υπουργού σου.
Ισότητα λέμε!
Κάτι ανάλογο ισχύει και στην πολιτική μας ζωή, όπου δεν χρειάζεται να είσαι άντρακλας για να πετύχεις, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, όπως π.χ. η περίπτωση του Αλέξη μας, που όχι μόνο έγινε πρωθυπουργός στα 40 του, αλλά είναι και ομορφάντρας, τεκνό με τα όλα του, γι αυτό και πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως ένας από τους πέντε πιο σέξι ηγέτες του πλανήτη!
Όπως είχε ανακηρυχθεί πριν από 6-7 χρόνια (νομίζω) και ο αντίστοιχος ομορφάντρας της Βόρειας Κορέας, εκείνος ο «μπούλης» με το σέξι κούρεμα.
Άρα σε αντίθεση με τον σκληρά ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα, η πολιτική προσφέρει ίσες ευκαιρίες τόσο στους ωραίους, όσο και στους πανάσχημους.
Η εμφάνιση δηλαδή (πάντα για τους άνδρες μιλάμε) δεν παίζει κανένα ρόλο στην πολιτική ανέλιξη, εξ ου και έχουμε πετυχημένες υπουργάρες, που όμως δεν βλέπονται, υδροκέφαλους, στραβοχυμένους, μαυριδερούς, παχύσαρκους, καχεκτικούς, γλόμπους,  και γενικά Κουασιμόδους, που όμως παρ’ όλα αυτά διακονούν την πολιτική με σθένος και επιτυχία, παλεύοντας για την προκοπή του τόπου μέσα από υπουργικά μετερίζια.
Με τον ευγνώμονα λαό να τους ψηφίζει με τα δυο τα χέρια, άσχετα αν δεν θα τους ήθελε για γαμπρούς των θυγατέρων του.



Όπως έχουμε και πανέμορφους (π.χ. Πολάκης, Μπαρουφάκης, Παππάς, κ.ά.) που η ομορφιά τους δεν στάθηκε εμπόδιο στην πολιτική τους σταδιοδρομία.
Σύμφωνα πάντα με την μελέτη, η ανδρική ομορφιά δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη στην επαγγελματική ανέλιξη, αλλά και στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας, αφού όπως αποδείχθηκε οι άνδρες αφεντικά διστάζουν να προσλάβουν ωραίους άνδρες, και τείνουν να προτιμούν κάποιους με μέτρια εμφάνιση, κι ας έχουν λιγότερα τυπικά και άλλα προσόντα.
Πολύ απλά διότι τους ζηλεύουν!
Όπως λέει ο Sun Young Lee, επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας που έκανε την έρευνα, «οι διευθυντές επηρεάζονται από στερεότυπα και παίρνουν αποφάσεις για προσλήψεις βασισμένες στα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουν πάντα τους πιο κατάλληλους ή τους πιο ικανούς…».
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, πως αν είστε ωραίος άνδρας και ψάχνετε για δουλειά, ή θέλετε προαγωγή, αφήστε τον ιδιωτικό τομέα στη μοίρα του και κοιτάξτε να τρουπώσετε πουθενά στο δημόσιο (τώρα με τις 35.000 προσλήψεις του Αλέξη, όλα είναι πιο εύκολα), ή ασχοληθείτε με την πολιτική… εκεί όπου η ανδρική εμφάνιση δεν παίζει κανέναν ρόλο (δείτε π.χ. τον Σκουρλέτη, ή τον Μανιό, ή τον Φίλη, κ.ά.), παρά μόνο η αγωνιστική ζέση και η… αφισοκόλληση.
Όσο για τις γυναίκες, όλα αυτά δεν ισχύουν, αφού η ωραία εμφάνιση και ο ζουμερός κώλος πάντα έπαιζαν και πάντα θα παίζουν ρόλο, με αποτέλεσμα κοπέλες που δεν κάνουν ούτε για βοηθός πιστολάκι να καταλήγουν μέχρι και υπουργίνες… και πάλι βέβαια  με ελάχιστες  εξαιρέσεις, που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως π.χ. η κυρά Τασία (η σταφιδιασμένη), ή η άλλη με το στραβό το στόμα… ξεχνάω το όνομά της.

Strange Attractor

1 σχόλιο:

  1. Επειδή σε ολα δεσπόζουσα θεση κατέχει η "χρυσή" μετριότητα, αυτη ειναι και που επιβραβεύεται στην κοινωνία και πριμοδοτείται κιόλας. Αν για καποια θεση δεν υπάρχει να τοποθετηθεί ο κατάλληλος μετριος, τα κριτηρια γινονται ακομη πιο ελαστικά, παμε στον αμέσως πιο κατω, κ.ο.κ.. Οσο για την ομορφιά, τα ατομα τα προικισμένα με φυσικά και πνευματικά προσόντα εξαιρετικά παραγκωνίζονται, γιαυτόν ακριβώς τον λογο και βρισκουν τοίχους διαρκώς μπροστα τους, που τελικά αποδεικνύονται τα χαρίσματα τους, για τους ίδιους "κατάρα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή