18.11.18

Οι κωλοτούμπες (αλά Αλέξη) της Theresa May…


Πριν από δυόμιση χρόνια, το καλοκαίρι του 2016, οι περήφανοι Βρετανοί ψήφισαν για να βγει η χώρα τους από την ΕΕ, την οποία άλλωστε ποτέ δεν είχαν πάρει με καλό μάτι.
Την όλη διαδικασία του  Brexit ανέλαβε η Theresa May, η οποία όμως σήμερα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως Μις Κωλοτούμπα… κάτι σαν τον δικό μας τον Αλέξη δηλαδή, τον παγκόσμιο βασιλιά των πολιτικών κυβιστήσεων.




Κι αυτό διότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της, ότι «το Brexit, σημαίνει Brexit, και όχι οι μισοί μέσα και οι μισοί έξω», η May άλλαξε ρότα,  και τα στομφώδη λόγια της αποδείχθηκαν πομφόλυγες, λόγια του αέρα… συριζιές δηλαδή…



Σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, με τις «σκληρές» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού αποδείχθηκαν απλά ρητορικές κορώνες και τίποτα περισσότερο.
Κι αυτό δεν είναι περίεργο, αφού στην αρχή, ως υπουργός Εσωτερικών, η May έδινε την εντύπωση πως είναι αντίθετη στο Brexit.
Σήμερα, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, συνεννοήσεις, κλπ, η τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών είναι γεγονός, και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου βιώσιμη. Με κάποιους να επιμένουν ότι είναι επίτηδες έτσι στημένη, αριστοτεχνικά μεθοδευμένη, ώστε να ακυρωθεί το όλο εγχείρημα του Brexit.
Η τελική απάντηση βέβαια θα δοθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, τα περισσότερα μέλη του οποίου, ασχέτως κόμματος, είναι όχι μόνο επιφυλακτικά, αλλά και κάθετα αντίθετα στη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν από «χλιαρή» και «νερόβραστη», ως «εχθρική για τη χώρα», όπως π.χ. ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, ο οποίος την περιγράφει ως «μια μισοψημένη συμφωνία, αποτέλεσμα δυο χρόνων αποτυχημένων συνεννοήσεων, που απλά προσφέρει ένα ψευτοδίλημμα στους βουλευτές μεταξύ αυτής της μισοψημένης συμφωνίας και της μη συμφωνίας»!
Προσθέτοντας πως η συμφωνία δεν καλύπτει ολόκληρο το Η.Β. όπως θα έπρεπε, και ξεπερνάει ακόμη και τις δήθεν κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η ίδια η May, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν στηρίζει τη βρετανική βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας της χώρας.
Το ίδιο λένε και πολλοί συντηρητικοί, που απλά θεωρούν τη συμφωνία ως μια επιλογή μεταξύ της καταστροφής και του… χάους.
Όσον αφορά στον περιβόητο αντιευρωπαϊστή Nigel Farage, που για ένα διάστημα είχε χαθεί κρυπτόμενος, αυτός καταδικάζει με στόμφο την συμφωνία, και μάλιστα παροτρύνει τους υπουργούς που στηρίζουν το  Brexit να παραιτηθούν, όπως έχουν ήδη κάνει δυο τρεις εξ αυτών, αλλιώς θα χάσουν κάθε πολιτική αξιοπιστία που τους έχει απομείνει!
Η αλήθεια είναι ότι όντως η συμφωνία, η οποία δημοσιεύτηκε προχθές, μοιάζει με ήττα της Βρετανίας, τουλάχιστον για όλους εκείνους που στήριξαν και στηρίζουν με πάθος το Brexit… το οποίο αλλιώς φαντάζονταν κι αλλιώς τους προκύπτει.
Φαντάζονταν αξιοπρέπεια και εθνική ανάταση (σας θυμίζει κάτι;) και τους προκύπτει … υποτέλεια.  

Πολλοί μάλιστα τη θεωρούν ως μια εξόχως ντροπιαστική ήττα της χώρας τους, που παραδίνεται, λένε,  άνευ όρων στις Βρυξέλλες, θεωρώντας ότι τελικά όλα ήταν ένα προσχεδιασμένο κόλπο της May, η οποία εξ αρχής μάλλον σαμποτάριζε παρά στήριζε την έξοδο, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους ψηφοφόρους.
Αρνούνται δηλαδή να παραδεχτούν ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη χώρα τους να βγει από την ΕΕ, οπότε ψάχνουν και δημιουργούν τεχνητούς εχθρούς, προδότες, και πράκτορες, εν προκειμένω την May, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα… η συνωμοσιολογία εξάλλου, ήταν ανέκαθεν το τελευταίο αποκούμπι των απανταχού ψεκασμένων.
Ήττα λοιπόν της Βρετανίας, και νίκη της Γερμανίας, λένε, η οποία παραμένει η ατμομηχανή και η αδιαμφισβήτητη ηγέτις της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη Βρετανία να σέρνεται πίσω από το Βερολίνο (και το Παρίσι), όντας περισσότερο μέλος της ΕΕ παρά μη μέλος, αφού στα πάντα όλα οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να έχουν τον τελικό λόγο.
Ακόμη και στο ακανθώδες ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου, βάσει των συμφωνηθέντων, η Βρετανία δεν θα έχει στο εξής το δικαίωμα να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη, παρά μόνο μέσω των Βρυξελλών.
Όπως ήδη ακούγεται από πολλούς δυσαρεστημένους Βρετανούς, η χώρα τους δέχτηκε από μόνη της να μετατραπεί σε δορυφόρο-τσιράκι  των Βρυξελλών, ενώ μέχρι τώρα, τουλάχιστον θεωρητικά, ήταν ισότιμο μέλος της Ένωσης.
Οι Βρετανοί πολίτες δηλαδή, που επέλεξαν το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, θεωρούν τους εαυτούς τους προδομένους, όπως π.χ. και όλοι εκείνοι οι περήφανοι Έλληνες που επίσης άλλα ψήφισαν το καλοκαίρι του ’15, κι άλλα τους πρόσφερε ο δικός τους κωλοτούμπας, ο Αλέξης με το καθαρό μυαλό.
Βέβαια, είναι πολύ πιθανό η συμφωνία, που κατά τους υποστηρικτές της May, είναι η καλύτερη δυνατή, αφού δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, να μην περάσει από το κοινοβούλιο.
Όπως είναι πολύ πιθανό να πέσει η σημερινή κυβέρνηση, μιας και πολλοί είναι οι βουλευτές, ακόμη και δικοί της, που πλέον δεν εμπιστεύονται την πρωθυπουργό.
Έτσι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη λύση λένε οι οπαδοί της εξόδου θα είναι μια νέα κυβέρνηση, ή έστω ένας νέος πρωθυπουργός, που όμως θα εννοεί αυτά που λέει, που θα στηρίξει την έξοδο, και που δεν θα παίζει παιχνιδάκια όπως κάνει η σήμερα η May.
Μόνο έτσι λένε θα ξαναβρεί το χαμένο της κύρος η Βρετανία, θα ανακτήσει την κυριαρχία της, και θα δώσει ένα λαμπρό παράδειγμα σε όλες τις άλλες χώρες που τυχόν θα θέλουν να φύγουν από την ΕΕ, αλλά φοβούνται τις συνέπειες, ή απλά γελάνε με τους όρους εξόδου που «πέτυχε» το Λονδίνο.
Κι αν αυτή η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει, λένε, να επιβάλλει τους όρους της στις Βρυξέλλες, και να πετύχει μια αξιοπρεπή συμφωνία, τότε ας βγει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ασύντακτα, και … με το κεφάλι ψηλά. Κάτι βεβαίως που συνυπογράφει κι ο πολύς Δρ. Μπαρουφάκης, ανέκαθεν οπαδός της ασύντακτης χρεοκοπίας… για την προκοπή των λαών!
Όπως λένε λοιπόν, όλοι αυτοί οι «αιλυναράδες» της Βρετανίας, η έξοδος δεν σημαίνει καταστροφή για την Αγγλία, όπως διακηρύττουν οι Γερμανοί λεφτάδες, και τα μίσθαρνα παπαγαλάκια τους,  ούτε θα θιγεί ο μέσος Βρετανός πολίτης.
Η χώρα, επιμένουν, μπορεί κάλλιστα να ζήσει και χωρίς την ΕΕ, ενώ η Γερμανία είναι εκείνη που θα βγει χαμένη αφού έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από την Βρετανία παρά η Βρετανία από εκείνη.
Ίδομεν…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου