28.12.18

Τέρμα στην άσκοπη σφαγή εκατομμυρίων ζώων…


Να μια είδηση που θα χαροποιήσει τους φανατικούς φιλόζωους, ειδικά εκείνους που αφιερώνουν τη ζωή τους παλεύοντας για τα δίκια του Κορμοράνου και του Πούμα, την ίδια ώρα που δεν ζουν χωρίς μπριζόλες ή … αυγά.





Σε λίγο καιρό θα τεθεί οριστικό τέλος στην άσκοπη σφαγή εκατομμυρίων κοκόρων που γίνεται κάθε μέρα στα άπειρα πτηνοτροφεία του πλανήτη…



Εδώ και 2-3 χρόνια η αμερικανική ένωση αυγοπαραγωγών United Egg Producers είχε ανακοινώσει πως η εν λόγω σφαγή θα σταματήσει ως το 2020.
Η σφαγή αυτή αφορά στη θανάτωση με αέριο ή με ακόμη πιο σκληρές μεθόδους των εκατομμυρίων αρσενικών κοτόπουλων που γεννιούνται κάθε μέρα, και που η εν λόγω βιομηχανία θεωρεί άχρηστα, αφού δεν μεγαλώνουν γρήγορα, δεν κάνουν αυγά,  και το κρέας τους δεν είναι τόσο νόστιμο.
Όπως είχε ανακοινωθεί, στο εξής θα χρησιμοποιείται η μέθοδος in-ovo egg sexing, δια της οποίας θα διαπιστώνεται ποια αυγά εμπεριέχουν αρσενικά κοτόπουλα,  έτσι ώστε να μη χρειάζεται να εκκολαφθούν πρώτα και μετά να θανατωθούν.
Μάλιστα τα αυγά αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφές κατοικιδίων, ή για παρασκευή εμβολίων.
Βέβαια αυτό δεν έχει γίνει ακόμη στην Αμερική, αλλά η Γερμανία, που επίσης είχε υποσχεθεί κάτι ανάλογο, φαίνεται πως τελικά το επιτυγχάνει.
Έτσι, οι Γερμανοί καταναλωτές θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν να απολαύσουν αυτό που τα αγγλόφωνα ΜΜΕ ονομάζουν no-kill eggs… αυγά δηλαδή που θα προέρχονται από μια νέα διαδικασία την οποία  εφαρμόζει η εταιρία Seleggt, οι επιστήμονες της οποίας κατάφεραν τελικά να μπορούν να διαπιστώσουν ποια αυγά έχουν αρσενικά και ποια θηλυκά έμβρυα, πριν αυτά επωαστούν και εκκολαφθούν.
Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει τη χρήση ακτίνας λέιζερ, η οποία προκαλεί μια μικροσκοπική τρύπα στο κέλυφος, μέσα από το οποίο εξάγεται λίγο υγρό το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται για την παρουσία μιας συγκεκριμένης ορμόνης.
Σύμφωνα με την εταιρία, χρειάζεται μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά αυγό, και ελάχιστα σεντς ανά 12άδα, κάτι όμως που θα αποτρέψει εκατομμύρια άσκοπους θανάτους.
Ήδη η εταιρία διαθέτει στη γερμανική  αγορά τα εν λόγω αυγά με την εμπορική επωνυμία Respeggt, ενώ σύντομα θα εξάγει και σε άλλες χώρες, όπως στην Αμερική, η οποία ακόμη να υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου