13.2.19

Η Εκδοτική Αθηνών εκδίδει… Ντάνο! Τι ξεπεσμός!


Ασφαλώς ο κάθε Ντάνος έχει το δικαίωμα να βγάλει το βιβλίο του σε μια χώρα που περισσότερο γράφουμε (και εκδίδουμε τα γραπτά μας) παρά διαβάζουμε. Αλλά πώς μπορεί ο εκδοτικός οίκος της «Ιστορίας του Ελληνικού Eθνους» να ενδιαφέρεται για τα ριάλιτι και τους πρωταγωνιστές τους;





Βλέπω στην ιστοσελίδα της Εκδοτικής Αθηνών, ακριβώς κάτω από την καταχώρηση για το βιβλίο «Ακρόπολη. Το Μουσείο της Ακρόπολης», την αναγγελία της έκδοσης του «Ντάνος – Το βιβλίο του Γιώργου Αγγελόπουλου» και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Η φωτογραφία δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, πρόκειται για τον εκ Σκιάθου celebrity Γιώργο Αγγελόπουλο, τον νικητή του «Survivor 1» και πρωταγωνιστή αυτή την περίοδο της σαπουνόπερας «Τατουάζ»…





Περισσότερα δεν αναφέρονται, μόνο πως το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Φεβρουαρίου και θα είναι «μία αφήγηση στην Αυγή Σαββίδου», τη συνεργάτιδα του Ντάνου – για να χρησιμοποιήσουμε και εμείς το παρατσούκλι με το οποίο έγινε γνωστός ο Αγγελόπουλος.
Αφού λοιπόν η Εκδοτική Αθηνών «συνεργάστηκε με κορυφαίους επιστήμονες από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, χρησιμοποίησε τα τελευταία επιτεύγματα των γραφικών τεχνών και της φωτογραφίας και πρόσφερε στο αναγνωστικό κοινό άρτιες εκδόσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό, που υπήρξαν κατάθεση για τα Γράμματα και την Παιδεία» κατέληξε στον Ντάνο!
Είναι τουλάχιστον απροσδόκητο να βλέπεις τη βιογραφία ενός ανθρώπου που δεν έγινε γνωστός επειδή έκανε κάτι σημαντικό, αλλά επειδή πήγε σε ένα ριάλιτι, δίπλα σε εκδόσεις όπως οι: «Cosmos – Πολιτισμική Ωσμωση – Μυθολογία και Τέχνη», «Νεύσις 25, εξαμηνιαίο περιοδικό Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας», «Ιστορία της Τέχνης, μία επιστημολογική θεώρηση», «Οι θησαυροί της Μονής Πάτμου», κ.λπ. Δεν αμφισβητώ πως έχει και ο Ντάνος το δικαίωμα να βγάλει το βιβλίο του σε μια χώρα που περισσότερο γράφουμε (και εκδίδουμε τα γραπτά μας) παρά διαβάζουμε.
Ομολογώ όμως πως δεν περίμενα να τον δω στην Εκδοτική Αθηνών.
Oχι επειδή ως Ντάνος δεν θα τολμούσε να προσεγγίσει τον εκδοτικό οίκο της «Ιστορίας του Ελληνικού Eθνους», αλλά επειδή ένας τέτοιος εκδοτικός οίκος δεν (μπορεί να) ενδιαφέρεται για τα ριάλιτι και τους πρωταγωνιστές τους.
Eτσι νόμιζα. Οσο λογικό θα έβρισκα να εξέδιδε π.χ. μία νέα μελέτη για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον «άγιο των ελληνικών γραμμάτων», τόσο παράδοξο μου φαίνεται που εκδίδει το βιβλίο του δημοφιλούς εσχάτως στα τηλεοπτικά κοινά συμπατριώτη του.
Θα μου πείτε, κάθε εποχή έχει τους ήρωές της, έχει τους πνευματικούς ανθρώπους της, έχει τους καθοδηγητές της. Εμείς έχουμε τον Ντάνο.
Ας τον διαβάσουμε τώρα κιόλας, σε ένα βιβλίο που όπως είπε σε προ μηνών συνέντευξή του στον Alpha Κύπρου: «Θα είναι ένα ταξίδι από τη μέρα που γεννήθηκα έως και το σήμερα, αλλά… επισυνάπτοντας(!) την προσοχή σε πολύ σημαντικά γεγονότα τα οποία θεωρώ ότι υπάρχουν γύρω μας όπως και πολύ χειρότερα, αλλά που θα ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο για να τους δείξω ότι με βοήθησαν να συνεχίσω ίσως καλύτερος». Ελπίζω, με τη βοήθεια της συν-συγγραφέως του, να γράφει καλύτερα από ό,τι μιλάει.

Κοσμάς Βίδος


Σημ. Ο- Ακούγεται ότι με κάθε βιβλίο θα δίνεται δώρο κι από ένα κομποσκοίνι, που έχει χαϊδέψει ή ευλογήσει (δεν πολυκατάλαβα) ο Ντάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου