12.4.19

Το Ισραήλ, το φεγγάρι, και ο… Νίκος Παππάς!


Ο ενθουσιασμός που κυρίευσε τον ελληνικό λαό με την πρόσφατη ανακοίνωση του οραματιστή Νίκου Παππά, ότι δηλαδή η ελληνική σημαία σε λίγα χρόνια θα κυματίζει και στη σελήνη (άσχετα αν προς το παρόν απαγορεύεται να κυματίζει στα Εξάρχεια κι αλλού), ίσως θα πρέπει να περιοριστεί ολίγον τι.





Κι αυτό διότι και το Ισραήλ, που απέχει παρασάγγας από την μπανανία μας σε ζητήματα τεχνολογίας και όχι μόνο, προσπάθησε να φτάσει στο φεγγάρι (δείτε εδώ)  αλλά … τζίφος.



Βέβαια το Ισραήλ δεν διαθέτει την τεχνογνωσία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (βλ. google earth, skype, κλπ), ούτε την στελέχωσή του (φτυχιούχοι τεχνολόγοι τροφίμων, αφισοκολλητές Σύριζα, κ.ά.), αλλά ούτε και συνεργάζεται με τον ΟΑΣΘ, όπως κάνει ο ΕΛΔΟ, και άρα οι όποιες ελπίδες του ήταν εξ αρχής καταδικασμένες να μην ευοδωθούν.
Έτσι λοιπόν, το ισραηλινό διαστημόπλοιο έχασε την επαφή του με τη γη και συνετρίβη στο έδαφος της σελήνης λίγα μόνο λεπτά πριν από την προγραμματισμένη του προσελήνωση, η οποία αν πετύχαινε θα έβαζε και το Ισραήλ στο κλαμπ των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων (βλ. ΗΠΑ, Ρωσία, κλπ) ένα κλαμπ στο οποίο όμως θα μπει η Ελλάδα, θέλουν δεν θέλουν οι κακοί κσαίνοι τοκογλύφοι και τα ντόπια τσιράκια τους (βλ. ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, κλπ) όπως δήλωσαν στον ΟΡΘΟΓΡΑΦΟ πηγές του ΕΛΔΟ.   


Το αποτέλεσμα λοιπόν της συντριβής ήταν η αποστολή να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένη, και το Ισραήλ να βυθίζεται στην απογοήτευση.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Israel Aerospace Industries, Opher Doron, «δυστυχώς είχαμε μια απρόβλεπτη συντριβή, με τα κομμάτια του σκάφους να διασκορπίζονται στην επιφάνεια της σελήνης».
Όπως διευκρίνισε, οι μηχανές έσβησαν λίγο πριν την προγραμματισμένη προσελήνωση, και μέχρι να ξαναπάρουν μπροστά η αυξημένη ταχύτητα του σκάφους το οδήγησε  με ορμή στο έδαφος.
Οι επιστήμονες, πρόσθεσε,  «προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τα αίτια αυτής της δυσλειτουργίας που οδήγησε το διαστημόπλοιό μας στη συντριβή».
Το θλιβερό ατύχημα συνέβη σε ζωντανή μετάδοση, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Netanyahu, ενώ η όλη προσπάθεια μεταδίδονταν και από την κρατική τηλεόραση της χώρας.
«Αν στην αρχή αποτύχεις, τότε ξαναδοκιμάζεις…», δήλωσε ο Netanyahu, ενώ δεσμεύτηκε πως το Ισραήλ θα πάει επιτυχώς στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια (εκτός κι αν το προλάβει ο Παππάς, λέω εγώ ο ποταπός).
Όπως και να έχει, το περιστατικό αυτό αποδεικνύει την τεχνική δυσκολία που υπάρχει εν έτει 2019 να σταλεί με επιτυχία ένα απλό σκάφος στη σελήνη, κάτι όμως που έγινε με επιτυχία πολλές φορές τη δεκαετία του 1960, ενώ το 1969 στείλαμε και ανθρώπους… και μάλιστα σε εποχές που όλη η υπολογιστική δύναμη της ΝΑΣΑ ήταν ίση με τα δεδομένα τα οποία χωρούν σε ένα σημερινό φλόπι ντισκ (το οποίο βεβαίως έχει καταργηθεί ως ξεπερασμένο εδώ και πολλά χρόνια)!
Food for thought δηλαδή…

Strange Attractor

1 σχόλιο: