1.5.19

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα…


Από προχθές η πολύπαθη Βενεζουέλα είναι βυθισμένη στο χάος.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και αυτόκλητος πρόεδρος Juan Guaido ανακοίνωσε πως βγαίνει στους δρόμους, μαζί με ομάδες στρατιωτών και αξιωματικών που τον στηρίζουν, προκειμένου, όπως είπε, η χώρα να μπει στη τελική φάση ανατροπής και εκδίωξης του Nicolas Maduro.





Προς το παρόν όμως η «επανάσταση» δεν μοιάζει να είναι μαζική, με μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεων να συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών  κατηγόρησε τον Guaido ως πραξικοπηματία, λέγοντας πως «ο στρατός θα κάνει το καθήκον του απέναντι στους προδότες που βγήκαν στους δρόμους»…




Αν η εξέγερση δεν καταλήξει σε κάτι το σημαντικό, τότε μάλλον η «επανάσταση» θα ξεθυμάνει, και για μια ακόμη φορά θα αποδειχτεί ότι ο Maduro είναι απρόσβλητος και πως συνεχίζει να έχει με το μέρος του μεγάλη μερίδα τόσο του στρατού όσο και του λαού της Βενεζουέλας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως στηρίζει τον Guaido, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, με τον αντιπρόεδρο Mike Pence να γράφει στο τουίτερ «είμαστε μαζί σου… η Αμερική θα σε στηρίξει μέχρι να επανέλθει στη χώρα σου η ελευθερία και η δημοκρατία»! Έκλεισε δε την ανάρτησή με ένα «Vayan con dios»!
Από την άλλη, ο ηγέτης της Βολιβίας Evo Morales καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Bruno Rodriguez εξέφρασαν τη δική τους στήριξη στο καθεστώς Maduro, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για πρόκληση βίας και αήθη ανάμιξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.
Όσον αφορά στον πρόεδρο Τραμπ, όπως αναφέρει το Associated Press, απείλησε τη Κούβα με ένα νέο πολύ πιο αυστηρό εμπάργκο, καθώς και οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, «αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Βενεζουέλα».
Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ John Bolton, ο Maduro παραμένει στην εξουσία χάρη στη στρατιωτική στήριξη που του παρέχει η Αβάνα, ενώ όπως τόνισε η προσπάθεια των  Juan Guaido και  Leopoldo Lopez να ανατρέψουν τον δικτάτορα δεν είναι πραξικόπημα αλλά μια «κίνηση επαναφοράς της δημοκρατίας».
Ο Lopez, που μέχρι πρότινος ήταν ο πιο προβεβλημένος πολιτικός αντίπαλος του Maduro, βρίσκονταν μέχρι προχθές σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ τώρα είναι ελεύθερος, μάλλον χάρη στην παρέμβαση κάποιων φίλα προσκείμενων στρατιωτικών, από εκείνους που τον φυλούσαν.
Απογοήτευσε όμως τους οπαδούς του  που περίμεναν από εκείνον να ηγηθεί της «επανάστασης», καθώς χθες βράδυ κατέφυγε στην πρεσβεία της Χιλής για προστασία.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη κι από την έκβαση της εξέγερσης θα εξαρτηθεί το αν θα πέσει το καθεστώς ή αν θα ενισχυθεί η δικτατορική διακυβέρνηση του Maduro, ο οποίος αν βγει και πάλι νικητής δύσκολα θα αφήσει την εξουσία για πολλά ακόμη χρόνια…
Στα δικά μας, ο Σύριζα τηρεί σιγήν ιχθύος για τα τεκταινόμενα στην Βενεζουέλα και για το καθεστώς του Καράκας, το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε για τον Αλέξη και τα άλλα παιδιά τον «φάρο της ανθρωπότητας».
Κάτι που συνεχίζει να αποτελεί για το ΚΚΕ του Κουτσούμπα.
Όσο για την Μποφίλιου, ακόμη δεν έχει κάνει κάποια δήλωση. Αναμένουμε…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου