22.5.19

Δικαιώνεται ο Σαμαράς και... "καμαρώνει" ο Τσίπρας!


Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παραδέχεται τα λάθη που έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας!
Κι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το... αξιοποιήσει προπαγανδιστικά, εν όψει ευρωεκλογών...
Αλλά ατύχησε!
Διότι όσα λέει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, πρώτον δεν είναι καινούργια (απλά τώρα τα "ανακάλυψε" ο ΣΥΡΙΖΑ)...
Και δεύτερον δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά - όχι του Τσίπρα (ούτε του Βαρουφάκη, πολύ περισσότερο).




Και να γιατί:
* Πρώτον, η αυτό-κριτική του ΔΝΤ αναφέρεται στο Πρώτο Πρόγραμμά του (δηλαδή στο Πρώτο Μνημόνιο). Όχι στα προγράμματα προσαρμογής γενικότερα.
Και παραδέχεται ότι εκείνο το πρώτο Μνημόνιο ήταν λάθος...
* Δεύτερον, αυτός που είχε δημόσια καταγγείλει (και καταψηφίσει) το Πρώτο Μνημόνιο ήταν ο Σαμαράς. Και είχε κατονομάσει ένα προς ένα τα σφάλματά του.
Τρία στον αριθμό: Και πολύ συγκεκριμένα σφάλματα...
Αυτά παραδέχεται τώρα δημόσια το ΔΝΤ. Σφάλματα που διορθώθηκαν στο Δεύτερο Μνημόνιο (αυτό που εφάρμοσε ο Σαμαράς).
Ο Τσίπρας δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα σφάλματα του Πρώτου Μνημονίου! Κατήγγειλε "τα μνημόνια" γενικά, και τον... "καπιταλισμό" γενικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα...
Γενικολογίας το ανάγνωσμα, πρόσχομεν...



Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ακόμα και το επόμενο - Δεύτερο - Μνημόνιο! Που κατά το ΔΝΤ ήταν σωστό!
Κι ύστερα εφάρμοσε το Τρίτο Μνημόνιο - που κατά το ΔΝΤ ήταν αχρείαστο...
Αυτά που τότε έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ο ίδιος δεν θέλει να τα θυμάται και δεν έχουν καμία σχέση με τα σφάλματα που παραδέχεται σήμερα το ΔΝΤ...
Αυτά που έλεγε ο Σαμαράς τότε, επιβεβαιώνονται πλήρως απ' όσα λέει σήμερα το ΔΝΤ!
* Τρίτον, τα σφάλματα του Πρώτου Μνημονίου που κατήγγειλε ο Σαμαράς ήταν:
1.       --οι λάθος πολλαπλασιαστές, που σημαίνει ότι υποτιμήθηκε το υφεσιακό αποτέλεσμα της προσαρμογής.
2.      --το γεγονός ότι η δυναμική χρέους δεν έβγαινε. Το χρέος, παρά τα μέτρα, αυξανόταν - δεν μειωνόταν. Κυρίως, λόγω των αυξανόμενων τόκων (και των "τιμωρητικών" επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στο πρώτο Πρόγραμμα...)
3.      --το λάθος δημοσιονομικό μείγμα των μέτρων που λήφθηκαν από το πρώτο μνημόνιο (δόθηκε τότε έμφαση στην αύξηση φόρων - όχι στη μείωση δαπανών).
Αυτά ακριβώς τα σφάλματα του Πρώτου Μνημονίου παραδέχεται τώρα και το ΔΝΤ! Με κάπως πιο "τεχνητή" γλώσσα...
Άλλωστε ο chief economist - ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ τότε - Olivier Blanchard είχε ομολογήσει ήδη από το 2011, ότι και τα τρία σημεία της κριτικής Σαμαρά ήταν σωστά.
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Blanchard παραιτήθηκε μετά από αυτή τη δημόσια παραδοχή...
* Ιδιαίτερα ως προς ένα από τα σημαντικότερα "κατασκευαστικά" λάθη του Πρώτου Μνημονίου, ο Blanchard είχε παραδεχθεί τότε, όχι απλώς ότι ο πολλαπλασιαστής του Πρώτου Μνημονίου ήταν λάθος, αλλά κι ότι ο σωστός πολλαπλασιαστής ήταν αυτός ακριβώς που είχε επισημάνει από αρχές Ιουλίου του 2010 ο Αντώνης Σαμαράς: Ήταν 1,5 κι όχι 0,5 που είχε υποθέσει αρχικά το ΔΝΤ.
Δηλαδή ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ήταν τριπλάσιος- όπως ακριβώς τους έλεγε τότε ο Σαμαράς. Κι ότι η ύφεση που προκαλούσε το πρώτο Μνημόνιο ήταν τριπλάσια από εκείνη που υπέθετε τότε το ΔΝΤ (και όλη η Τρόϊκα).
Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη και μόνο φορά στην Ιστορία του ΔΝΤ που πάνε να επιβάλλουν ένα "πρόγραμμα προσαρμογής" σε μια χώρα και ένα πολιτικό κόμμα από αυτή τη χώρα, όχι μόνο τους υποδεικνύει το λάθος τους (που επαληθεύεται και κάνουν ενάμιση χρόνο να το παραδεχθούν), αλλά τους υποδεικνύει και το σωστό (που κι αυτό, το παραδέχονται τελικά!)
Αυτό ομολογεί και σήμερα η έκθεση του ΔΝΤ:
Μεταξύ άλλων, ότι έδειξαν "υπεραισιοδοξία για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας". Και παρακάτω διευκρινίζει ότι "οι υποθέσεις για την ανάπτυξη ήταν... υπερβολικά αισιόδοξες"!
Δηλαδή υποτίμησαν την ύφεση που το πρόγραμμά τους προκάλεσε.
* Η τωρινή έκθεση του ΔΝΤ, επισημαίνει τώρα και προβλήματα που υπήρξαν τότε στην "ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής". Δηλαδή ότι υπήρχαν προβλήματα "στα όρια δαπανών και τους στόχους των εσόδων", άρα «στη σύνθεση και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της δημοσιονομική προσαρμογή». Δηλαδή στο μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής - όπως τους επισήμαινε ο Σαμαράς από τότε.
Εκτός που είχαν λάθος πολλαπλασιαστές που υποτιμούσαν τα αποτελέσματα της ύφεσης, είχαν και λάθος μείγμα (δηλαδή ΑΝΤΙ-αναπτυξιακό μείγμα) που επιδείνωνε κι άλλο την ύφεση!
Αυτό το λάθος μείγμα διορθώθηκε στο Δεύτερο Μνημόνιο που διαπραγματεύθηκε και εφάρμοσε ο Σαμαράς. Γι' αυτό και ύφεση φρέναρε και μπόρεσαν να υπάρξουν μειώσεις φόρων, ενώ συνεχιζόταν να μειώνεται το έλλειμμα (στα χρόνια 2012-14).
Και στο σημείο αυτό δικαιώνεται πλήρως τόσο η κριτική που άσκησε ο Σαμαράς στο Πρώτο Μνημόνιο, όσο και η Πολιτική που άσκησε ο Σαμαράς στο Δεύτερο (διορθωμένο) Μνημόνιο...



* Ακόμα, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι άργησαν να κάνουν το κούρεμα χρέους - το PSI! Μπορεί να ήταν το μεγαλύτερο ονομαστικό κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία (105 δισεκατομμύρια!), μπορεί να έκοψε 10 δισεκατομμύρια ετήσιους τόκους κάθε χρόνο από τότε, αλλά άργησε πολύ!
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τι μιλάει: Ήταν αντίθετος με το PSI! Ακόμα και τώρα το... καταγγέλλει! Ωστόσο στην εισαγωγική έκθεση Προϋπολογισμού που ψηφίζει κάθε χρόνο - επί τέσσερα χρόνια - υπογραμμίζεται με έμφαση ότι ευτυχώς που έγινε το PSI, που υπήρξε σωτήριο!
To PSI έγινε γιατί ο Σαμαράς δέχθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου!
Έγινε από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά έγινε επειδή δέχθηκε να το στηρίξει ο Σαμαράς, λύνοντας και το τρίτο πρόβλημα που είχε επισημάνει με την προηγούμενη κριτική του στο πρώτο Μνημόνιο: τους πολύ υψηλούς τόκους και τα τιμωρητικά επιτόκια.
Με το PSI που έγινε τότε μειώθηκε δραστικά και το χρέος (που είχε ξεφύγει) και τα επιτόκια - και οι ετήσιοι τόκοι που μειώθηκαν γύρω στο 70%!
Και στο διάστημα εκείνων των τεσσάρων μηνών (της Κυβέρνησης Παπαδήμου) , ο Σαμαράς διαπραγματεύθηκε παράλληλα και την αλλαγή των υπολοίπων σφαλμάτων του Πρώτου Προγράμματος (λάθος πολλαπλασιαστές - και λάθος μείγμα).
* Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το κούρεμα χρέους - το PSI. Και τώρα το παίζει ..."δικαιωμένος"!
Το ΔΝΤ, όμως ΔΕΝ λέει σήμερα ότι το PSI ήταν "λάθος"!
Λέει, αντίθετα, ότι το κούρεμα χρέους άργησε πολύ - έπρεπε να γίνει νωρίτερα!
Και εν πάση περιπτώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το κούρεμα που έγινε τότε, και υποσχόταν να κάνει εκείνος "μεγαλύτερο" κούρεμα.
Αυτό υποσχέθηκε! Με αυτό το σύνθημα βγήκε το 2015...
Κι αντί να κουρέψει κι άλλο το χρέος, το αύξησε! Κατά 32 δισεκατομμύρια (χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης), στην πραγματικότητα κατά 55 δισεκατομμύρια (αν λάβουμε υπ' όψιν το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου και το υπόλοιπο του ΤΧΣ)!
Αντίθετα, ο Σαμαράς. πέρα από το PSI που στήριξε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, έκοψε πρόσθετα κι άλλα 20 δισεκατομμύρια με το buy back - την "επαναγορά" χρέους που έκανε η δική του κυβέρνηση πλέον, το Δεκέμβρη του 2012.
Σκεφτείτε: Ο Τσίπρας "κατήγγειλε" τους προηγουμένους που έκοψαν τεράστιο ποσό από χρέος (και από ετήσιους τόκους), υποσχέθηκε μεγαλύτερο "κούρεμα", δεν έκανε κανένα "κούρεμα" και, τελικά... αύξησε ο ίδιος το χρέος!
Πανωλεθρία (για τη χώρα)!
Συμπέρασμα: Ο Σαμαράς δικαιώνεται πλήρως και για την κριτική του στο Πρώτο Μνημόνιο, και για την προσπάθειά του να το αλλάξει, και για την πολιτική του να εφαρμόσει το Δεύτερο διορθωμένο Μνημόνιο.
Ο Σαμαράς δεν έκανε "κολοτούμπα" - και γι' αυτό δεν του κόλλησε ποτέ αυτός ο κακόηχος χαρακτηρισμός...
Άλλο μνημόνιο κατήγγειλε στην αρχή, κι άλλο εφάρμοσε μετά αφού τους έπεισε να το αλλάξουν. Κι έρχονται σήμερα και παραδέχονται ότι τότε είχε δίκιο στην κριτική του...
Αντίθετα ο Τσίπρας κατήγγειλε την (αναπόφευκτη) "δημοσιονομική προσαρμογή" που έγινε στην αρχή της κρίσης, για να έλθει ο ίδιος και να εφαρμόσει το σκληρότερο και χειρότερο και - κυρίως - αχρείαστο - Τρίτο μνημόνιο, όταν η Ελλάδα έβγαινε πλέον από τα μνημόνια.
Γι' αυτό και στον Τσίπρα κόλλησε τελικά το προσωνύμιο ο... kolotoumbas!
(Όχι μόνο στην Ελλάδα. Και διεθνώς...)

Θανάσης Κ.


ΥΓ. Θα βρεθεί κανένας στη ΝΔ να φτιάξει ένα απλό non paper να τα εξηγεί όλα αυτά;
Θα βρεθεί κανένας να απαντήσει αποστομωτικά στις προπαγανδιστικές ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ;
Δικαιώνεται πλήρως ολόκληρη η πολιτική της ΝΔ μετά το 2010 - κι από το ίδιο το ΔΝΤ πλέον και επισήμως! Κι αντί να το τρίβουμε στη μούρη του Τσίπρα, έχει ακόμα το θράσος και μιλάει. Γιατί κάποιοι έχουν πάθει αφωνία, όπως φαίνεται...

1 σχόλιο:

  1. Αυτοι οι καποιοι με την αφωνια τους σημερα ειναι οι ιδιοι που τποχρεωσαν τον Σαμαρα το 15 να παραιτηθει.
    Για αλλη μια φορα οι φελοι επεπλευσαν και οι ικανοι αποχωρησαν προς δοξα του συριζα.
    Τον Σαμαρα και τον Βενιζελο οσο θα εφαρμοζονται τα μετρα που υπεγραψε ο λαοπροβλητος με το τριτο μνημονιο θα τους αναζητουμε αλλα θα ειναι αργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή