5.6.20

Η παραπληροφόρηση κυριαρχεί στα κοινωνικά μέσα…


Τόσο στο  Twitter όσο και στο  Facebook,  εκατοντάδες αναρτήσεις χρηστών ισχυρίζονται πως ο George Floyd δεν είναι νεκρός.
Οι απανταχού συνωμοσιολόγοι επιχειρηματολογούν (χωρίς καμία βάση) ότι ο δισεκατομμυριούχος George Soros, χρηματοδότης των Δημοκρατικών, επίσης χρηματοδοτεί τις αυξανόμενες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.
Συντηρητικοί σχολιαστές επιμένουν, με ελάχιστα στοιχεία, ότι το ακροαριστερό αντιφασιστικό ακτιβιστικό κίνημα antifa συντονίζει τις διαδηλώσεις και το πλιάτσικο.


Τα ψέματα, οι θεωρίες συνωμοσίας, και οι ψευδείς πληροφορίες για την υπόθεση George Floyd θεριεύουν στο διαδίκτυο όσο περνάει ο καιρός.
Η παραπληροφόρηση αυξάνεται καθώς οι διαδηλώσεις της Αμερικής κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, ξεπερνώντας τον διαδικτυακό όγκο αναρτήσεων και αναφορών εκ μέρους των ΜΜΕ για το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, και τις διαδηλώσεις στο Χόνγκ Κόνγκ σύμφωνα με την εταιρία Zignal Labs, που παρακολουθεί και αναλύει τις τηλεοπτικές και διαδικτυακές αναφορές σε παγκόσμιο επίπεδο…

 
Στην κορύφωση του ζητήματος την περασμένη Παρασκευή, η υπόθεση Floyd αναφέρθηκε 8.8 εκατομμύρια φορές, ενώ οι διαδηλώσεις στο Χόνγκ Κόνγκ και εκείνες στη Γαλλία 1.5 εκατομμύρια και 941.000 αντίστοιχα.
Όπως λέει ο Graham Brookie, διευθυντής του Atlantic Councils Digital Forensic Research Lab, «ο συνδυασμός των εξελίξεων, της αμείωτης εστίασης, και κυρίως οι βαθιές διαιρέσεις στη κοινωνία έχουν καταστήσει αυτή την υπόθεση μια τέλεια καταιγίδα παραπληροφόρησης… τοξική παραπληροφόρηση που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί».
Σύμφωνα με αναλυτές, οι φυλετικές διαμάχες, και η πολιτική πόλωση στη διάρκεια της πανδημίας έχουν γιγαντώσει την παραπληροφόρηση, η οποία σε μεγάλο μέρος διαχέεται από την συνωμοσιολογική οργάνωση QAnon, αλλά και από ακροδεξιούς καθώς και ακροαριστερούς σχολιαστές.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση, γράφοντας στο Twitter ότι η antifa είναι τρομοκρατική οργάνωση, και ζητώντας από το κοινό του να συμμετάσχει σε αντιδιαδήλωση MAGA night στον Λευκό Οίκο.
«Ο φόβος, η αβεβαιότητα, και ο θυμός που βιώνουν οι πολίτες προκαλεί το χειρότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο πνίγεται η υγιής πληροφόρηση» λέει η Claire Wardle, επικεφαλής της οργάνωσης First Draft, που καταπολεμάει την διαδικτυακή παραπληροφόρηση.
Ιδού τρεις σημαντικές κατηγορίες ψευδών που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την υπόθεση του θανάτου του Floyd:
Η αστήρικτη φήμη ότι ο Floyd είναι ζωντανός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αφηγήματος ότι όλα ήταν στημένα.
Ένα σύνηθες ρεφρέν για τις θεωρίες συνωμοσίας όπως π.χ. εκείνη που θέλει να μην έχουμε πάει στη σελήνη, ή ότι η σφαγή το 2012 στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook δεν έγινε ποτέ.
Πριν από μερικές μέρες το συνωμοσιολογικό κανάλι JonXArmy του YouTube έδειξε ένα 22λεπτο βίντεο, το οποίο ψευδώς ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του Floyd ήταν μια στημένη παράσταση. Το εν λόγω βίντεο κοινοποιήθηκε πολλές φορές και στο Facebook, κυρίως από ομάδες που ελέγχει η QAnon, CrowdTangle, και το είδαν πάνω από 1.3 εκατομμύρια χρήστες σύμφωνα με στοιχεία της  CrowdTangle, η οποία ανήκει στο Facebook και αναλύει τις διαδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Το YouTube κατέβασε το επίμαχο βίντεο, λέγοντας πως παραβιάζει την πολιτική του για εκφράσεις μίσους.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Twitter, με αναρτήσεις του τύπου “George Floyd is not dead” να ανεβαίνουν κατά εκατοντάδες, σύμφωνα με την εταιρία παρακολούθησης των κοινωνικών δικτύων Dataminr.



Σε χιλιάδες άλλες αναρτήσεις στο Facebook και στο  Twitter, πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι ο αστυνομικός Derek Chauvin, που κατηγορείται για τον θάνατο του Floyd είναι ηθοποιός, και όλα είναι σκηνοθετημένα από το βαθύ κράτος.
Όσον αφορά στη λανθασμένη άποψη ότι ο Soros χρηματοδοτεί τις διαδηλώσεις, αυτό μας δείχνει για μια ακόμη φορά πως ξανάρχονται στην επιφάνεια παλιές θεωρίες συνωμοσίας. Ο εν λόγω ζάπλουτος επενδυτής θεωρείται εδώ και χρόνια ως ο κατ εξοχήν κακός, αντισυντηρητικός μπαμπούλας, που φταίει για όλα.
Το όνομά του αναφέρθηκε στο Twitter πάνω από 34.000 φορές σε σχέση με το συμβάν στη Μινεάπολη. Πάνω από 90 βίντεο για τον  Soros, σε 5 διαφορετικές γλώσσες, ανέβηκαν στο YouTube μέσα στην περασμένη εβδομάδα.
Το ίδιο διάστημα ο Soros αναφέρθηκε 72.000 φορές στο Facebook.
Από τις 10 πιο διαδραστικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα οι 9 παρουσίαζαν ψευδείς θεωρίες για την ανάμιξη και τον ρόλο του Soros στις διαδηλώσεις. Κοινοποιήθηκαν δε πάνω από 110.000 φορές.
Δυο από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο Facebook σχετικά με τον σκοτεινό ρόλο του  Soros έγιναν από τον Επίτροπο Αγροτικής Πολιτικής του Τέξας Sid Miller,  οπαδού του Trump, που έγραψε: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο George Soros χρηματοδοτεί τις δήθεν αυθόρμητες διαδηλώσεις… ο άνθρωπος αυτός είναι διαβολικός και έχει βάλει σκοπό να καταστρέψει την πατρίδα μας».
Από την πλευρά του YouTube, ο εκπρόσωπός του Farshad Shadloo δηλώνει πως τα βίντεο για συνωμοσίες, που αφορούν στον Soros δεν παραβιάζουν τους όρους του μέσου, αλλά δεν τα προτείνει.
Από την πλευρά του Soros μια εκπρόσωπός του μας δήλωσε πως «καταδικάζει τον ψευδή ισχυρισμό ότι όσοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την αγωνία τους είναι πληρωμένοι από τον Soros, ή από οποιονδήποτε άλλο».
Όσον αφορά στην αστήρικτη θεωρία ότι η antifa είναι υπεύθυνη για τις εξεγέρσεις και τις λεηλασίες, αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή παραπληροφόρηση σύμφωνα με την Zignal Labs. Από το σύνολο των 873.000 αναφορών παραπληροφόρησης για τις διαδηλώσεις, οι 576.000 αφορούσαν την antifa, λέει.
Όπως αναφέρει ο ερευνητής αναλυτής κοινωνικών δικτύων Erin Gallagher, αυτό συμβαίνει λόγω «μιας μακροχρόνιας δράσης δικτύων μεροληπτικών διαμορφωτών κοινής γνώμης, που σήμερα συνεργάζονται σαν μια καλολαδωμένη μηχανή».
Το σημερινό αφήγημα ξεκίνησε με τα τουίτς του Αμερικανού προέδρου για το ότι η εν λόγω οργάνωση καθοδηγεί αναρχικούς και ακροαριστερούς, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις για αυτό, κατηγορώντας την επίσης ως τρομοκρατική οργάνωση.
Την συνέχεια ανέλαβε ο συντηρητικός πολιτικός σχολιαστής και αποτυχών πολιτευτής  Dan Bongino, ο οποίος στην εκπομπή Fox and Friends κατηγόρησε τους ακτιβιστές της antifa για μια «σοφιστικέ» επίθεση στον Λευκό Οίκο, για μια εξέγερση όπως τη χαρακτήρισε.
Αυτός ο ισχυρισμός γρήγορα έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με 6.000 αναρτήσεις στο Facebook, και 1.3 εκατομμύρια κοινοποιήσεις.
Τέλος, κυκλοφόρησε μέσω Twitter κι ένα πλαστό εγχειρίδιο με συγκεκριμένες οδηγίες για επεισόδια σε διαδηλώσεις, δήθεν εκδοθέν από τους Δημοκρατικούς, που δείχνει στους ακτιβιστές της antifa τρόπους δημιουργίας ταραχών και επεισοδίων.
Σύμφωνα με το Snopes, που ελέγχει την αλήθεια των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, πρόκειται για μια παλιά ιστορία απάτης, που είχε σχέση με τις διαδηλώσεις στο Baltimore το 2015 αναφορικά με τον θάνατο του Freddie Gray από αστυνομικούς.

Davey Alba

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου