17.10.12

Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι

Ακολουθεί η ανεπίσημη μετάφραση της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.



«Αγαπητά μέλη της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,
Το Κόμμα μας, έχει εμπνεύσει τις αρχές και τις αξίες που ένωσαν τους λαούς της Ευρώπης:
Την ευθύνη του κάθε κράτους-μέλους και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών.
Την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Την ενίσχυση της ανάπτυξης και την προώθηση της σταθερότητας.
Τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εθνικών μας πολιτισμών και την παράλληλη μετεξέλιξή τους σε μία κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Η «κοινωνική οικονομία της αγοράς» είναι η πολιτική μας κληρονομιά. Αρκετά ευρεία ώστε να τους περιλαμβάνει όλους. Αποδεκτή από άτομα διαφορετικών πολιτικών χώρων και πηγή έμπνευσης τέτοια ώστε να καθίσταται το σημείο αναφοράς ακόμα και για τους αντιπάλους μας.
Τα ιδανικά μας αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρά ώστε να μας φτάσουν μέχρι εδώ: Από την Κοινή Αγορά στην Ενιαία Αγορά, στην Πολιτική Ολοκλήρωση και στη Νομισματική Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα.
Και τα ιδανικά μας θα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να μας βγάλουν από την παρούσα κρίση, με περισσότερη ενοποίηση, περισσότερη ευθύνη, μεγαλύτερη αλληλεγγύη και, τώρα, περισσότερη ανταγωνιστικότητα.
Αυτή είναι η λέξη κλειδί για το επόμενο μεγάλο βήμα που έχουμε μπροστά μας: η ανταγωνιστικότητα!
Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε αν δεν ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση μας, αν δε γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.
Η δημοσιονομική κρίση, η κρίση χρέους, η δημογραφική κρίση, τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ή και στο πρόσφατο παρελθόν, , εδώ ή αλλού, είναι οι διαφορετικές πτυχές του ίδιου προβλήματος: Χάνουμε έδαφος στην ανταγωνιστικότητα.
Φυσικά, ορισμένα μέλη τα έχουν καταφέρει καλύτερα από άλλα. Όμως, όλοι μαζί είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις κυρίως στον τομέα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
Μερικές από αυτές τις προκλήσεις μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα μαζί. Τις περισσότερες όμως από αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί!
Το να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις θα γίνει ένα επιπλέον κίνητρο που θα μας ενώσει ακόμη περισσότερο. Αλλά και αντίστροφα: η επιτάχυνση της ολοκλήρωσής μας θα ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό μας αλλά και την ανταγωνιστικότητά μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκπροσωπώ εδώ τη χώρα που πολλοί θεωρούν τον «πιο αδύναμο κρίκο» της Ένωσής μας σήμερα – ή τουλάχιστον, μέχρι πολύ πρόσφατα…
Αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι η Ελλάδα τώρα αλλάζει αυτή την εικόνα, αλλά και την τύχη της. Από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής. Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη – μπορώ να σας διαβεβαιώσω– σε μια ιστορία επιτυχίας.
Από μια ‘’χαμένη υπόθεση’’ για μερικούς, σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για πολλούς.
Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια… ρεκόρ Γκίνες τελευταία:
Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια. ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο…
Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες!
Έχουμε κάνει πολλά. Και έχουμε βεβαίως ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας.
Θα κάνουμε όμως ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία.
Και υλοποιώντας αυτό το στόχο, θα καταφέρουμε μια συνολική επιτυχία για την Ευρώπη! Γιατί εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. Αν ο πιο ‘’αδύναμος κρίκος’’ αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όμως μάθαμε και κάτι ακόμη από όλες τις δυσκολίες που περάσαμε τελευταία.
–Πρώτον, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη αποτελούν ουσιώδη στοιχεία οποιασδήποτε στρατηγικής προσαρμογής. Χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη, η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και στο μεγαλύτερο χρέος.
– Δεύτερον, ότι οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές για να τις κλείνουμε, να αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά τους εξαρτήματα, να τις επιδιορθώνουμε και μετά να τις συναρμολογούμε ξανά. Οι άνθρωποι δεν είναι ‘’ανταλλακτικά». Πρέπει να διορθώσεις τα προβλήματα ενώ διατηρείς την κοινωνία ενωμένη και τη συνοχή της ζωντανή. Οι άνθρωποι βεβαίως υποφέρουν, μα πρέπει να διατηρήσουν την Ελπίδα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που δίνει νόημα στις θυσίες τους και προοπτική στο μέλλον τους. Με την ελπίδα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις δυσκολίες. Χωρίς ελπίδα, επέρχεται η κοινωνική αναταραχή, που τρέφει τον εξτρεμισμό και το χάος.
– Τρίτον, ένα σχέδιο μακρόχρονης προσαρμογής δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης. Είναι και πολιτικής. Δεν είναι μόνο θέμα μακροοικονομίας ή μικροοικονομίας. Είναι κυρίως θέμα Πολιτικής Οικονομίας! Και δεν την αποκαλούν «Πολιτική Οικονομία» χωρίς λόγο…
Με άλλα λόγια, όταν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η πρόοδος είναι όλο και περισσότερο ορατή και κερδίζει έδαφος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότιη κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θεωρώ καθήκον προς τη χώρα μου να ανατρέψω τα πράγματα και να επιτύχω μια “Ελληνική επιστροφή’’.
Θεωρώ καθήκον μου προς την Ευρώπη να καταστήσω την Ελληνική ιστορία επιτυχίας, μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας,
Θεωρώ καθήκον μου προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δείξω σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα ιδανικά μας μπορούν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν και πως είναι οι αξίες μας που μπορούν να βγάλουν τις χώρες από την κρίση,
Θα κάνω το καθήκον μου, τολμηρά, αποφασιστικά, αλλά και με σύνεση.
Και σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξη.
Με τη βοήθειά σας «ο πιο αδύναμος κρίκος» θα γίνει σύντομα ακρογωνιαίος λίθος στο ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα».

Η ομιλία στα αγγλικά, εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Καλά όλα αυτά ρε παιδιά, αλλά ο λογογράφος του ας γράψει και κάτι πιο πρωτότυπο... Όχι άλλο ανταλλακτικό...

    ΥΓ. Καλορίζικοι και εύχομαι πολλές ανορθόγραφες ορθογραφίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή