20.10.12

Η μάχη των Γιαννιτσών


Εορτάζονται σήμερα τα 100 χρόνια ελευθερίας της πόλης των Γιαννιτσών. Στις 20 Οκτωβρίου 1912, ο Ελληνικός Στρατός, υπό τον διάδοχο Κωνσταντίνο, παρελαύνει στην πόλη των Γιαννιτσών, μετά από τις σκληρές μάχες της 19ης Οκτωβρίου και της προηγούμενης νύχτας, και μέσα στις ζητωκραυγές των απελευθερωμένων Ελλήνων.



Σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου, και ίσως τη σημαντικότερη, ο Ελληνικός Στρατός επιδεικνύει την στρατηγική του ανωτερότητα και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, περνάει μέσα από τη Λίμνη των Γιαννιτσών και θερίζει τις Τουρκικές δυνάμεις που οπισθοχωρούν, προς τη Θεσσαλονίκη, μετά και το νέο της περικύκλωσής τους από τα νότια. Η οπισθοχώρηση που διέταξε ο Ταξίν Πασάς εξελίχθηκε σε άτακτη φυγή μέσα στους λασπωμένους δρόμους, αφήνοντας πίσω το μεγαλύτερο μέρος του πολεμικού υλικού του Τουρκικού Στρατού και 3000 νεκρούς, έναντι 188 από τη μεριά των Ελλήνων. Ιδιαίτερη η συμβολή του Ελληνικού Πυροβολικού, το οποίο κατάφερε και υπερσκέλισε το αντίστοιχο πανίσχυρο Τουρκικό.

Η απελευθέρωση των Γιαννιτσών είχε διπλό νόημα: θεωρούνταν ιερή πόλη των Τούρκων, λόγω της μακρόχρονης παράδοσης και των οθωμανικών μνημείων που βρίσκονταν σε αυτή, και, φυσικά, σήμανε ουσιαστικά τα προεόρτια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης λιγότερο από μια εβδομάδα μετά, στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα του Αη-Δημήτρη και την τελική νίκη της Ελλάδας στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξιστόρηση της μάχης μπορείτε να βρείτε στο αφιέρωμα της ΕΤ3, εδώ.

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου