14.10.12

H Google μας βάζει τα γυαλιά


Ο αρθρογράφος τεχνολογίας των New York Times, David Pogue, στα πλαίσια των γυρισμάτων της καινούριας του εκπομπής «Nova ScienceNow» στο κανάλι PBS, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει μια πρωτότυπη έκδοση του πρωτοποριακού gadget που ετοιμάζει η Google, με την ονομασία Google Glass, ένα προϊόν, σύμφωνα με τον Pogue, που πραγματικά σηματοδοτεί μια καινούρια κατηγορία gadget από μόνο του.


Η συσκευή (που σύμφωνα με την ομάδα των Google X Labs που ασχολείται με την ανάπτυξή της δεν είναι «γυαλιά», «υπολογιστής που φοριέται» ή «συσκευή ενισχυμένης πραγματικότητας») μοιάζει με τον σκελετό γυαλιών, φέροντας, όμως, αντί για φακούς, μια μικροσκοπική οθόνη στο πάνω δεξί μέρος. Στην ίδια πλευρά, βρίσκεται ένα μικρό και πανάλαφρο module που περιλαμβάνει επεξεργαστή, μνήμη, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, κεραίες Bluetooth και WiFi, κάμερα, μικρόφωνο, ηχείο και, φυσικά, μπαταρία!

Η συσκευή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Pogue, είναι γενικά πολύ ελαφριά, ίσως πιο ελαφριά κι από ένα κλασικό ζευγάρι γυαλιά, και πολύ άνετη όταν τη φοράς, με την μικροσκοπική οθόνη να μην σου αποσπά την προσοχή όταν διαβάζεις ή οδηγείς. Παρ’ όλα αυτά, μόλις σηκώσεις λίγο το βλέμμα σου, αισθάνεσαι ότι κοιτάς σε μια ευμεγέθη οθόνη laptop. Και όλα αυτά, όταν η Google δηλώνει πως αυτό θα είναι η πιο χονδροειδής εκδοχή του Glass που θα έχουνε φτιάξει, με το τελικό προϊόν να είναι ακόμα πιο διακριτικό και ελαφρύ.

Προς το παρόν, το gadget βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης, με το 2013 να αναμένεται ως η χρονιά που θα δοθεί στους προγραμματιστές εφαρμογών σε μορφή development kit αντί του ποσού των 1500 δολαρίων, και το 2014 πιθανώς να είναι έτοιμο για το εμπορικό του ντεμπούτο.

Βέβαια, ενώ το hardware δείχνει φανταστικό και πολλά υποσχόμενο, δεν ξέρουμε τι κάνει! Ούτε καν η Google δεν έχει αποφασίσει! Φυσικά αυτό δεν αναφέρεται ως μειονέκτημα της συσκευής, απλά η εταιρία δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη φιλοσοφία πάνω στην οποία θα στηρίξει την εμπορική διάθεσή του (smartphone, υπολογιστής, κάτι άλλο καινούριο), προς το παρόν παρουσιάζοντάς το ως μια πρωτοποριακή πλατφόρμα διαμοιρασμού και πρόσβασης σε πληροφορίες, άμεσα και σχεδόν χωρίς χέρια.
Αλεξιπτωτιστής φόρεσε τo Glass για να προσφέρει ένα απίστευτο live θέαμα
καθώς προσγειωνόταν στην οροφή του κτιρίου του συνεδρίου I/O της Google  

Πραγματικά, η χρήση του Glass γίνεται με τη χρήση ενός απλού touchpad στο δεξί σκέλος του (ναι, χωρέσανε και touchpad εκεί), με την ευρεία χρήση φωνητικών εντολών να είναι ο τελικός στόχος σε ότι αφορά τον έλεγχο του, είτε πρόκειται να τραβήξουμε μια φωτογραφία, είτε να πάρουμε τηλέφωνο. Σημαντικό ρόλο παίζουνε και οι ενσωματωμένοι αισθητήρες του, με ένα πολύ ωραίο demo να το αποδεικνύει αυτό στον Pogue, όπου ανάλογα με την κλίση και τις κινήσεις του κεφαλιού του, άλλαζε η εικόνα στην οθόνη του Glass, με τέτοιο τρόπο ώστε να τον κάνει να «πιστεύει» πως βρίσκεται στο σκηνικό που φαινόταν στην οθόνη.

Με όλα αυτά τα εντυπωσιακά σε ότι αφορά το hardware και την Google από πίσω του, το Glass φαντάζει, αν μη τι άλλο, ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν. Τα επόμενα 2 χρόνια θα ξέρουμε αν έχουμε μπροστά μας τον μελλοντικό βασιλιά των gadgets.

Δαίδαλος, από New York Times


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου