16.10.12

Τον θυμόσαστε τον Karadzic;


Άρχισε σήμερα στη Χάγη η δίκη του άλλοτε παντοδύναμου Σερβοβόσνιου ηγέτη Radovan Karadzic, ο οποίος κατηγορείται για διάπραξη γενοκτονίας, και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 Στην 90λεπτη ομιλία του όμως, ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου, ο Karadzic κάθε άλλο παρά μεταμελημένος δείχνει, αφού όπως δήλωσε: «Αντί να με τιμωρήσετε, θα έπρεπε να με βραβεύσετε για τα πολλά καλά που έχω κάνει…».


«Έκανα ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να αποφύγω τον πόλεμο», είπε, «και κατάφερα να ελαχιστοποιήσω τις κακουχίες των αμάχων».
Επιπλέον, ο 67χρονος σήμερα κρατούμενος, έριξε την ευθύνη του πολέμου στη Βοσνία, που στοίχισε την ζωή σε 100.000 ανθρώπους, αποκλειστικά στους Μουσουλμάνους και στους Κροάτες.
«Πρόκειται», λέει, «για μια μεγάλη παρεξήγηση, και μια εξίσου μεγάλη αδικία, το να κατηγορούνται οι Σέρβοι για την έναρξη του πολέμου».
Ο Karadzic παρουσίασε τον εαυτό του ως «ήπιο», και «ανεκτικό» πολιτικό, που ποτέ του δεν ήθελε την βία.
Στο δικαστήριο εμφανίστηκε χαλαρός, και με καλή διάθεση, όμως την ώρα που μιλούσε, κάποιοι από τους παριστάμενους φώναζαν πως λέει ψέματα.
Όπως είπε, ούτε αυτός, αλλά ούτε και κανένας άλλος δεν πίστευαν τότε πως θα γίνει κάποια γενοκτονία στη Βοσνία.
Και τέλος, όσον αφορά στη περίφημη σφαγή της Srebrenica, για την οποία ο Karadzic θεωρείται ο ιθύνων νους της, ο συνήγορος υπεράσπισής του επιμένει πως ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας, και οι αριθμοί των νεκρών ήταν πολύ λιγότεροι από τις 8.000 που αναφέρονται επίσημα.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου