13.10.12

Lagarde: Η ιστορία μας διδάσκει πως χρειάζεται ανάπτυξη!


Οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών του πλανήτη στο Τόκιο, συνεχίζονται, στα πλαίσια της τακτικής συνάντησης  μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μόνο που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φρόντισαν αυτή τη φορά ώστε η έμφαση να μην δοθεί αποκλειστικά στην ΕΕ.



Αντιθέτως, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην αναιμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Χθες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde κάλεσε τα κράτη να μην θυσιάσουν την ανάπτυξη για χάρη της λιτότητας.
Όπως είπε, οι μειώσεις των κρατικών χρεών θα πρέπει να συνοδεύονται και από μετρημένες δαπάνες, έτσι ώστε να επανέλθει η απασχόληση.
Η εξισορρόπηση αυτών των δυο διαφορετικών πολιτικών, είπε η Lagarde , θα πρέπει τώρα να αποτελέσει την κύρια πρόκληση των ηγετών, την ώρα που η οικονομία επιβραδύνεται, ακόμη και στην μέχρι πρότινος δυναμική Ασία.
Η Ελλάδα, η Ισπανία, και άλλες υπερχρεωμένες χώρες έχουν προβεί σε σκληρές και ανάλγητες περικοπές και φορολογήσεις, προκειμένου να ξανακερδίσουν  την δημοσιονομική αξιοπιστία τους, και να μπορέσουν να λάβουν την απαραίτητη διεθνή βοήθεια.
Από την άλλη, οι οικονομίες των εύρωστων χωρών, όπως είναι η Γερμανία και η Φιλανδία, θα αντιμετωπίσουν χαμηλή ανάπτυξη, αν οι ασθενείς χώρες δεν μπορέσουν να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά τους.
Αν και φαίνεται να έχει σχηματιστεί μια συναίνεση όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές μεταρρυθμίσεων, δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για το πόσο οδυνηρές θα πρέπει να είναι οι βραχυχρόνιες πολιτικές, με δεδομένη την αυξημένη ανεργία και το πάντα παρόν φάντασμα της ύφεσης.
Σύμφωνα με την  Lagarde, η ιστορία μας διδάσκει ένα πράγμα: Η μείωση του δημοσίου χρέους είναι ιδιαίτερα δύσκολη χωρίς ανάπτυξη. Το υψηλό χρέος δυσκολεύει την ανάπτυξη, οπότε η πορεία προς την ανάκαμψη είναι ακανθώδης, και δεν υπάρχουν συντομεύσεις.
Όπως είπε, οι νομισματικές πολιτικές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να δανείζουν, ενώ οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Μεσοπρόθεσμα, τα χρέη θα πρέπει να μειωθούν, και παράλληλα να υπάρξουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
«Αυτό είναι το πακέτο που χρειάζεται… ας μην κοροϊδευόμαστε», είπε, τονίζοντας με έμφαση πως χωρίς ανάπτυξη, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σκοτεινό.
Μιλώντας στο BBC, η Lagarde διευκρίνισε πως χρειάζεται Μαραθώνιος και όχι σπριντ.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντέδρασε, κατηγορώντας αυτούς που θέλουν χαλάρωση των όρων της μείωσης του χρέους, ότι κάνουν πίσω στις δεσμεύσεις τους.
Όπως είπε ο Wolfgang Schauble, η αύξηση του δημοσίου χρέος δεν βοηθά στην ανάπτυξη, αλλά την βλάπτει.
Η Lagarde ανταπάντησε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης, αλλά προσαρμογής του βηματισμού στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας.
Η αδυναμία της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση ανησυχεί το ΔΝΤ, ενώ ακόμη και η σκληρή υπέρμαχος της λιτότητας Angela Merkel, δείχνει να χαλαρώνει την στάση της.
Όπως είπε, η χώρα της θα πρέπει να βοηθήσει στη τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Lagarde παροτρύνει τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, να της δώσουν άλλα δυο χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της, και να συνεχίσει να εισπράττει δάνεια, για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ο Schauble όμως αρνείται, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα μπέρδευε τις αγορές.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου