13.10.12

Ο Γαλιλαίος διπλασίασε τους δορυφόρους του


 Το όνομα του διάσημου Ιταλού αστρονόμου Galileo Galilei έδωσε πριν περίπου μια δεκαετία η Ευρωπαική Ένωση και η Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία στο πρόγραμμα για την κατασκευή ενός συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, παραπλήσιο με το Αμερικανικό GPS, το Ρωσικό GLONASS και το Κινεζικό Compass.


Το σύστημα θα περιλαμβάνει ακρίβεια ενός μέτρου, καλύτερες υπηρεσίες για υψηλότερα υψόμετρα και ένα πρωτοποριακό σύστημα Έρευνας & Διάσωσης. Οι υψηλότερης ακρίβειας υπηρεσίες θα διατίθενται αντί τιμήματος σε εμπορικούς χρήστες και για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Οι δορυφόροι "τακτοποιημένοι"
μέσα στην κάψουλα του Soyuz
Οι 30 δορυφόροι που θα αποτελούν το σύστημα θα έχουνε τεθεί σε τροχιά μέχρι το 2019, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ήδη οι δύο πρώτοι βρίσκονταν σε τροχιά από τον Οκτώβριο του 2011, ενώ χθες απογειώθηκε ένας Ρωσικός πύραυλος τύπου Soyuz-ST-B (εξοπλισμένος με το σύστημα προώθησης Fregat-MT) από το διαστημικό κέντρο Guiana στην Νότιο Αμερική στις 22:15 ώρα Μόσχας, μεταφέροντας δύο ακόμα δορυφόρους του συστήματος. Οι δορυφόροι τέθηκαν με επιτυχία σε τροχιά, ενώ αναμένεται εντός ολίγων ωρών να έχουνε πάρει τη θέση τους.

Περισσότερες πληροφορίες στη Wikipedia και στην επίσημη ιστοσελίδα της ESA.

Δαίδαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου