25.11.12

Παγκόσμια αναβίωση της φυματίωσης.


Εδώ και χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιέζει τα κράτη να επικεντρώσουν τις προσπάθειες  θεραπείας της φυματίωσης, στα περιστατικά ασθενών που είναι και τα πιο εύκολα.
Αυτή η στρατηγική όμως παρουσιάζει ένα μεγάλο πρόβλημα.
Έχει επιτρέψει την ανάπτυξη μορφών της ασθένειας που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα.

 
Τώρα, ο ΠΟΥ αναθεωρεί τις μεθόδους και τις στρατηγικές του, όμως το κακό έχει ήδη γίνει.
  
Για παράδειγμα, στην Ινδία, έχει αποκαλυφθεί πως το 6.6% των ασθενών που δεν έχουν θεραπευτεί, πάσχουν από μορφές φυματίωσης που δεν αντιδρούν στην φαρμακευτική αγωγή. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από το 2%-3% που μέχρι τώρα πίστευε ο ΠΟΥ ότι υπήρχε.
Σε μια συγκεκριμένη κλινική του Μουμπάι, τα ποσοστά είναι ακόμη πιο ψηλά.
Μετά από εξετάσεις αποκαλύφθηκε πως το ¼ των ασθενών πάσχει από φυματίωση που είναι ανθεκτική στα φάρμακα.
Δυστυχώς, καμιά από τις κλινικές της πόλης δεν έχει την δυνατότητα ώστε να  διαγνώσει τις νέες αυτές μορφές της αρρώστιας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν χωρίς θεραπεία.
Τώρα, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στην αντιμετώπιση όλων των μορφών φυματίωσης συγχρόνως. Κάτι τέτοιο όμως κοστίζει.
Τα φάρμακα που χρειάζονται για την απλή μορφή της ασθένειας κοστίζουν μόλις $9 τον μήνα στην Ινδία. Αντίστοιχα, τα φάρμακα για την πιο ανθεκτική μορφή κοστίζουν έως και $2.000.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μάχη κατά τα φυματίωσης από πλευράς των αναπτυσσόμενων χωρών, θα τις κοστίσει  περίπου $8 δισεκατομμύρια τον χρόνο για κάθε ένα από τα τρία επόμενα χρόνια, ενώ και πάλι θα τους λείπουν περίπου $3 δισ κάθε χρόνο.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου