25.11.12

Οι βόρειοι λαοί ζουν περισσότερο!


Ανέκαθεν είχα την αφελή πεποίθηση πως το κρύο κάνει καλό στην υγεία, και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αφού, έλεγα, η ψύξη διατηρεί την φρεσκάδα των τροφίμων, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους;
Γιατί αυτοί που ζουν σε κρύα κλίματα να μην είναι πιο «φρέσκοι», και να μη ζουν περισσότερο;
Ποιος το έλεγε πως κάποτε θα επιβεβαιωνόμουν από την επιστήμη, αλλά όχι για τους λόγους που ισχυριζόμουν  εγώ.


Έτσι, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που ζουν στις τροπικές περιοχές του πλανήτη μας, έχουν μέσο όρο ζωής τα 64.4 χρόνια, σε αντίθεση με αυτούς που ζουν στα βόρεια κλίματα, και που έχουν μέσο όρο τα 72.1 χρόνια.
Δηλαδή, οι κάτοικοι του Νότου πεθαίνουν εφτά χρόνια νωρίτερα απ’ αυτούς του Βορρά.
Η έρευνα, που διεξήχθη από 13 πανεπιστήμια σε 12 χώρες, δεν θεωρεί το κρύο ως τον παράγοντα επιμήκυνσης της ζωής, αλλά την φτώχεια, τον πόλεμο, και τις ασθένειες, ως τον βασικό παράγοντα που μειώνει το προσδόκιμο ζωής στους κατοίκους των τροπικών περιοχών.
Μάλιστα, η κατάσταση είναι χειρότερη στην υποσαχάρια Αφρική.
Το 40% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην τροπική ζώνη, γύρω από τον Ισημερινό δηλαδή, όπου βρίσκονται γεωγραφικά περίπου 144 κράτη, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2050.
Σύμφωνα πάντως με την έρευνα, και παρά την ανισότητα που ισχύει σήμερα, το προσδόκιμο όριο ζωής στις τροπικές περιοχές αυξήθηκε τα τελευταία 60 χρόνια, με τους ανθρώπους εκεί να ζούνε 22.8 χρόνια περισσότερο από ότι το 1950!
Παράλληλα, μειώθηκε και η βρεφική θνησιμότητα, η οποία το 1950 ήταν 161 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, ενώ σήμερα είναι 58/1.000.
Βέβαια η διαφορά με τον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζει να παραμένει μεγάλη, αφού αλλού η αντίστοιχη βρεφική θνησιμότητα είναι μόλις 33 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου