21.11.12

Πάπας: Οι μύθοι των Χριστουγέννων.


Όλα όσα γνωρίζουμε για την γέννηση του Ιησού, η ιστορία δηλαδή με τη φάτνη, τους τρεις μάγους, την Βηθλεέμ κλπ, πηγάζουν από δυο μόλις πηγές: Τα ευαγγέλια του Λουκά και του Ματθαίου. Αυτά του Ιωάννη και του Μάρκου, δεν κάνουν καμιά αναφορά στο εν λόγω ζήτημα. 

Όπως καμιά αναφορά δεν κάνει ούτε και ο Παύλος.
Μάλιστα, οι εκδοχές των δυο Ευαγγελίων, διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους.

Όλα λοιπόν αυτά που γιορτάζουμε, και στολίζουμε, κάθε Χριστούγεννα, είναι απλά ο συνδυασμός των δυο μοναδικών αυτών αφηγήσεων.
Τα κενά όμως είναι πολλά. Οτιδήποτε αναφέρει ο Λουκάς, απουσιάζει από τον Ματθαίο. Και το αντίστροφο.
Για παράδειγμα, μόνο ο  Λουκάς  αναφέρει την γέννηση του Ιωάννη του βαπτιστή, την απογραφή του Καίσαρα, το ταξίδι στην Βηθλεέμ, την φάτνη, το πανδοχείο, τον στάβλο, τους βοσκούς , τα ζώα, κλπ. Ο Ματθαίος τίποτα απ’ όλα αυτά.
Ένα από τα μεγάλα κενά είναι για παράδειγμα και η Βηθλεέμ.
Σύμφωνα με τον Ματθαίο, εκεί ήταν το σπίτι όπου ζούσαν οι γονείς του, και όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.
Σύμφωνα όμως με τον Λουκά, οι γονείς του ταξίδεψαν εκεί, προκειμένου να συμμετάσχουν στην απογραφή της εποχής.
Και γιατί χρειάστηκε να πάνε στην Βηθλεέμ; Διότι από εκεί κατάγονταν ο βασιλιάς Δαυίδ, ο πρόγονος του Ιωσήφ, που όμως έζησε χίλια χρόνια πριν!
Βέβαια δεν υπάρχει καμιά ιστορική αναφορά για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας απογραφής από πλευράς των Ρωμαίων, και αν όντως συνέβη, θα ήταν παράλογο να χρειάζεται οι άνθρωποι να ταξιδέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων τους για να απογραφούν, όπως το θέλει ο Λουκάς. Το οικονομικό και κοινωνικό χάος που θα προέκυπτε από τέτοιες πληθυσμιακές μετακινήσεις θα ήταν απίθανα μεγάλο.
Εν πάση περιπτώσει, άλλο η πίστη και άλλο η ιστορία, οπότε εδώ και αιώνες οι Χριστιανοί όλου του κόσμου παραμερίζουν τα διάφορα παράδοξα της Καινής Διαθήκης, και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με φάτνες, αστέρια, αρνάκια, βοσκούς, τα δώρα των μάγων, κλπ.
Οι όποιες αμφισβητήσεις προέρχονται είτε από πεπεισμένους άθεους, είτε από τους ειδικούς μελετητές των γραφών κλπ που έχουν ως επιστημονικό τους αντικείμενο την ενδελεχή μελέτη των διάφορων πηγών.
Σήμερα όμως έρχεται ο ίδιος ο Πάπας και αμφισβητεί όλα αυτά που ξέρουμε για τα Χριστούγεννα!
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Βατικανό παρουσίασε το νέο βιβλίο του Πάπα Βενέδικτου XVI, που εστιάζει στη γέννηση και στην παιδική ηλικία του Χριστού, και αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Πάπα για την ζωή του Σωτήρος.
Το βιβλίο, που έχει τίτλο Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives, θα κυκλοφορήσει σε 50 χώρες, και σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα (αρχικά). Ήδη έχει μεταφραστεί σε εννιά γλώσσες, και αναμένεται να μεταφραστεί σε άλλες έντεκα.
Σύμφωνα λοιπόν με το βιβλίο του Πάπα, οι σκηνές που ξέρουμε για την γέννηση του Ιησού, αυτές που απεικονίζουν φάτνες, γαϊδουράκια, αρνάκια, καμήλες, και άλλα ζώα, είναι λάθος.
Ίσως ο Ιησούς, γράφει ο Βενέδικτος,  να γεννήθηκε όντως μέσα σε στάβλο, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται στα Ευαγγέλια ότι υπήρχαν ζώα.
Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζει την παράδοση όπως την γιορτάζουμε, και η οποία, όπως λέει, θα συνεχιστεί ούτως ή άλλως, αφού είναι βαθιά ριζωμένη στο χριστιανικό υποσυνείδητο.
Εκτός από τα ζωάκια της φάτνης, ο ποντίφικας αμφισβητεί και τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Όπως λέει, πρόκειται για παρεξήγηση.
Όταν τα Ευαγγέλια αναφέρονται σε Αγγέλους που δοξάζουν τον Θεό, οι Άγγελοι μιλάνε, αλλά δεν τραγουδάνε, ούτε και ψέλνουν. Οι Χριστιανοί όμως, λέει, ανέκαθεν ερμήνευαν τον λόγο των Αγγέλων με μορφή ύμνων, για αυτό και καθιερώθηκαν τα κάλαντα.
Τέλος, ο Πάπας θεωρεί πως και η παρουσία των τριών μάγων δεν είναι ιστορικό γεγονός, αλλά μάλλον αποτελεί έμπνευση μιας «θεολογικής ιδέας» που προϋπήρχε.
Το μόνο σίγουρο, κατά τον Πάπα, είναι πως πράγματι  η Παναγία γέννησε τον Ιησού όντας παρθένα.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου