12.11.12

Γιατροί, και παχύσαρκοι ασθενείς....



Όσοι νομίζουν πως η ιατρική ποδιά και το στηθοσκόπιο σημαίνουν και αυτόματη απουσία των προκαταλήψεων, ειδικά σε θέματα υγείας, κάνουν λάθος.

 
Όπως φαίνεται, οι γιατροί, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, διάκεινται με αρνητική προκατάληψη απέναντι στους υπέρβαρους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης επιστημονικής μελέτης 360.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 2.284 γιατροί.
Η μελέτη δεν κατέληξε στο ότι οι γιατροί αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους παχύσαρκους ασθενείς τους, αλλά είναι προκατειλημμένοι απέναντί τους, και πιο ειδικά οι άντρες γιατροί.
Πάντως, όταν οι γιατροί είναι και οι ίδιοι υπέρβαροι, δείχνουν περισσότερη κατανόηση.
Σύμφωνα με την  ερευνήτρια  Rebecca Puhl  του Yale, μέλος της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, οι γιατροί χρειάζονται οπωσδήποτε ειδική επιμόρφωση όσον αφορά στους κινδύνους της προκατάληψης απέναντι σε υπέρβαρους ασθενείς.
Όπως λέει, «η προκατάληψη αυτή θέτει σε κίνδυνο ζωές…  δημιουργεί ρίσκα ψυχικής και σωματικής υγείας, ενώ πολλοί παχύσαρκοι ασθενείς, μπορεί να αποφεύγουν μελλοντικά την ιατρική φροντίδα, εξαιτίας της αρνητικής εμπειρίας τους με κάποιους γιατρούς, και αυτό την ώρα που ως υπέρβαροι διατρέχουν πολύ περισσότερους κινδύνους υγείας από ότι οι υπόλοιποι».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου