28.12.12

Ως πότε η πολιτική ορθότητα θα σκοτώνει?


Μια ολόκληρη πόλη έχει βυθιστεί στο πένθος και μια ολόκληρη χώρα παρακολουθεί σοκαρισμένη και αηδιασμένη. Ο φρικιαστικός τρόπος με τον οποίον έχασε τη ζωή της η νεαρή κοπέλα από την Ξάνθη αυτές τις μέρες θα σημαδέψει για πάντα τις "γιορτινές μέρες" των δικών της και κοντινών της ανθρώπων. Για λίγες μέρες θα "ανακατώνει" και τους υπόλοιπούς μας, μέχρι να το ξεχάσουμε και να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Όμως γεννάται ένα ερώτημα. Πόσοι ανώμαλοι κυκλοφορούν εκεί έξω, ενώ γνωρίζουμε τις έξεις τους?


Ο δράστης φέρεται ως παλαιότερα κατηγορούμενος για υπόθεση βιασμού ενώ κάποιοι μιλούν και για μπλεξίματα με ναρκωτικά. Φυσικά το ράδιο αρβύλα είναι εθνικό μας σπορ και θα πάρει καιρό να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη, αλλά εάν η φημολογία έχει βάση, δεν έχουνε κάποια ευθύνη οι Αρχές?

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων φαινομένων? Λαμβάνονται υπ' όψιν οι μελέτες της Ιατρικής επιστήμης και αυτής της Ψυχολογίας? Ο άνθρωπος που προβαίνει σε τέτοιου είδους εγκλήματα δεν είναι ο κλασικός εγκληματίας, υπό την έννοια του ότι η ψυχολογική αστάθεια και η πνευματική ανεπάρκεια αυτών των ατόμων είναι σε υπερθετικό βαθμό σε σχέση με τον οποιονδήποτε άλλο εγκληματία (εφ' όσων υιοθετήσουμε την παραδοχή πως η διάπραξη ενός εγκλήματος πάντα υποκρύπτει κάποια λανθάνουσα ψυχική βλάβη). Οι σεξουαλικές έξεις μπορούν να συγκριθούν μόνο με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας παρανοϊκός δολοφόνος. Και ακριβώς λόγω της σοβαρότητάς τους δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως η πλειονότητα των εγκλημάτων, καθώς ο σωφρονισμός αυτών των ατόμων περνάει από τα λημέρια της ψυχιατρικής.

Που θέλουμε να καταλήξουμε και προς τι ο τίτλος? Η επιστήμη αυτή τη στιγμή μπορεί να μας παράσχει με σημαντικότατα εργαλεία στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση έρχεται να θέσει βέτο η παράνοια της πολιτικής ορθότητας. Υπάρχει τρόπος με μη παρεμβατικές ιατρικές μεθόδους, μέσω της χορήγησης χημικών ουσιών, να παρέλθει ένα είδος "χημικού ευνουχισμού", ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της λίμπιντο του υποβαλόμενου, της σεξουαλικής του ικανότητάς, ακόμα και της ίδιας της έξης του σε ψυχολογικό επίπεδο (φαντασιώσεις κλπ.). Η μέθοδος αυτή έχει όμως πολλαπλώς κατακριθεί από διάφορες ομάδες προάσπισης δικαιωμάτων επειδή πολλές φορές φέρει παρενέργειες παρόμοιες με αυτές του παρεμβατικού ευνουχισμού (αφαίρεση γεννητικών οργάνων), όπως γυναικομαστία στους άντρες, αύξηση του σωματικού βάρους κλπ., καθώς και παραμένουσες επενέργειες ακόμα και μετά την παύση της χορήγησης των φαρμάκων (θεωρείται ως αναστρέψιμη μέθοδος).

Φυσικά, καμία από αυτές τις ομάδες, όπως η American Civil Liberties Union, δεν δείχνει να χολοσκάει για το δικαίωμα των γυναικών ή των γονέων να προστατευτούν από ήδη καταδικασμένους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων. Ευτυχώς, πολλές χώρες έχουνε περάσει τα τελευταία χρόνια νομοθεσίες περί της δυνατότητας υποχρεωτικής υποβολής από το δικαστήριο στη διαδικασία αυτή ατόμων καταδικασθέντων για τέτοιου είδους εγκλήματα (Ρωσία, Πολωνία, Μολδαβία, Εσθονία και μερικές πολιτείες των ΗΠΑ), αρκετές είναι και οι χώρες που επιτρέπουν την εθελοντική συμμετοχή σε τέτοιο πρόγραμμα των δραστών (Αγγλία, Ισραήλ, Αυστραλία κ.α.), ενώ υπάρχουν και χώρες που πειραματίζονται με την τακτική αυτή εδώ και κάποια χρόνια (Πορτογαλία).

Στη χώρα μας, δυστυχώς, ούτε που μπορούμε να φανταστούμε το μέγεθος του... παλλαϊκού ξεσηκωμού των διαφόρων άπλυτων υπέρ των δικαιωμάτων των βιαστών και παιδεραστών (όταν σε άλλες χώρες θεωρείτε δικαίωμα του δράστη το να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους θεραπείες).

Σίγουρα, σε πολλούς θα γεννηθούν παρόμοια ερωτηματικά σε σχέση με το ανθρωπιστικό μέρος του μέτρου, φέρνοντας ίσως στη μνήμη τραγικά περιστατικά του παρελθόντος, αλλά εδώ δε μιλάμε για τις προσωπικές έξεις και τα φετίχ του καθενός όπως αυτός τα εφαρμόζει στην κρεβατοκάμαρά του. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους των οποίων οι ψυχικές διαταραχές επενεργούν πάνω στην ασφάλεια της ίδιας μας της κοινωνίας. Και απλά αναρωτηθείτε μήπως η νεαρή κοπέλα από την Ξάνθη αποχαιρετούσε το 2012 παρέα με τους αγαπημένους της αν ο δράστης είχε αντιμετωπισθεί εξ' αρχής όπως έπρεπε.

TopGunZ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου