29.1.13

Οι «τεχνοκράτες» ανησυχούν.


Οι σημερινές παγκόσμιες οικονομικές ελίτ άρχισαν να ανησυχούν, αφού πλέον οι λαοί είναι πιο υποψιασμένοι, πιο πληροφορημένοι, και σαφώς πιο απογοητευμένοι.

 
Έτσι, εν όψει της φετινής τους συνάθροισης στο Νταβός, υπάρχουν κάποιες ορατές ενδείξεις ανησυχίας και αυξημένης τρωτότητας.


Αυτό όμως είναι καλό, γράφει ο David Frum. «Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια βλέπουμε να λαμβάνονται απανωτές λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις, όχι από τους ψηφοφόρους στις διάφορες δημοκρατίες, αλλά από ειδικούς που οφείλουν την εξουσία τους στις ανώτερες υποτίθεται γνώσεις τους».
Αφού όμως δεν πρόκειται για εκλεγμένους, οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιμετωπίζουν συνέπειες για τις αποφάσεις τους, και ούτε λογοδοτούν σε κανέναν, παρά το γεγονός ότι η ισχύς τους είναι πολλές φορές μεγαλύτερη κι από αυτήν των εκλεγμένων ηγετών.
Για παράδειγμα, η ΕΚΤ συνεχίζει να διοικείται από τέτοιους, και παντού οι τραπεζίτες που τροφοδότησαν με τις πράξεις τους την οικονομική κρίση την γλιτώνουν, και μάλιστα με παχυλές αμοιβές και αποζημιώσεις.
Σήμερα όμως αισθάνονται τον κλοιό της απογοήτευσης των πολιτών να σφίγγει γύρω τους, και ίσως αποφασίσουν επιτέλους να πάρουν κάποια μέτρα αναφορικά με την λογοδοσία.
Το να μετανιώσουν για όλα αυτά που έκαναν μοιάζει απίθανο, αλλά τουλάχιστον ας ανησυχούν.
Κάτι είναι κι αυτό…

S.A.
CNN 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου