28.1.13

Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν!


Επειδή αν και εξήντα φεύγα, ο αγριεμένος συνδικαλιστής Σταματόπουλος, αυτός που ήταν Πασόκ και τώρα είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  μάλλον ξέχασε τι σημαίνει χούντα, του αφιερώνω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο Η Ελλάδα Ποτέ Δεν Πεθαίνει, του Κώστα Παπαϊωάννου, για να φρεσκάρει τη μνήμη του και να μην παρασέρνει τους εικοσάρηδες που όντως δεν γνωρίζουν….


Χούντα λοιπόν σήμαινε, ότι οι αρχές μπορούσαν να συλλάβουν χωρίς ένταλμα, οποιονδήποτε, οποιαδήποτε ώρα, οπουδήποτε, και να τον κρατήσουν όσο θέλουν, χωρίς δίκη, ή να τον στείλουν όπου θέλουν σε στρατοδικείο, ή φυλακή, ή εξορία…



Τα πρώτα απαγορεύεται:
-Πάσα συνάθροισις ή συγκέντρωσις εν κλειστώ χώρω ή εν υπαίθρω. Πάσα τοιαύτη θα διαλύεται δια των όπλων.
-Η σύστασις οιουδήποτε συνεταιρισμού επιδιώκοντος συνδικαλιστικούς σκοπούς.
-Η απεργία απαγορεύεται απολύτως.
-Η ανακοίνωσις ή δημοσίευσις πληροφοριών καθ’οιονδήποτε τρόπον και δια του τύπου, ραδιοφώνου και τηλεοράσεως, άνευ προηγουμένης λογοκρισίας.
-Η επί εγγυήσει απόλυσις επί πολιτικών εγκλημάτων, η δε επί τοιούτων προφυλάκισις δεν υπόκειται εις χρονικόν τινα περιορισμόν.

Τα πρώτα επιτρέπεται:
-Η σύλληψις και φυλάκισις παντός προσώπου άνευ τηρήσεως οιασδήποτε διατυπώσεως, ήτοι άνευ εντάλματος της αρμοδίας αρχής, και χωρίς να συντρέχει αυτόφωρος κατάληψις. Η διάρκεια κρατήσεως του συλληφθέντος δεν υπόκειται σε χρονικόν περιορισμόν.
-Επιτρέπεται η έρευνα κατά την διάρκειαν της ημέρας και της νυκτός άνευ περιορισμού τινός εις τας ιδιωτικάς οικίας, δημόσια καταστήματα, και πολιτικάς υπηρεσίας.

Υπάρχουν κι’ άλλα:
-Παν άτομον, ανεξαρτήτως ιδιότητος, δύναται να εισαχθή εις δίκην ενώπιον εξαιρετικών δικαστηρίων (στρατοδικεία) ή εξαιρετικών δικαστικών επιτροπών.
-Πας ιδιώτης διαπράττων αξιόποινον πράξιν έστω και μη στρεφομένη κατά της ασφαλείας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, υπάγεται εις την αρμοδιότηταν των εξαιρετικών δικαστηρίων (στρατοδικείων).
-Αι επιστολαί, καθώς και παν μέσον ανταποκρίσεως υπόκεινται εις λογοκρισίαν.

Την 25/4/67 εκδόθηκε η πρώτη διαταγή του ΓΕΣ (με υπογραφή του Οδ. Αγγελή) δια της οποίας «απαγορεύεται η οπλοφορία και η κατοχή υπό των ιδιωτών όπλων παντός είδους, συμπεριλαμβανομένων και των κυνηγετικών…».
Παράλληλα, απαγορεύτηκε η «προσωρινή περίθαλψις κατ’ οίκον προσώπων, μη ενοικούντων μετά της οικογενείας ήτις παρέχει την περίθαλψιν, εάν τούτο δεν δηλωθεί εντός δυο ωρών εις την οικείαν αστυνομικήν αρχήν».
Και για να ολοκληρωθεί ο εφιάλτης, «απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών, η οποία θα ρυθμίζεται από τους κατά τόπους στρατιωτικούς διοικητές»!
Οι πρώτες αυτές απαγορεύσεις σύντομα πολλαπλασιάστηκαν και εξειδικεύτηκαν, με μια σειρά διαταγών του Α/ΓΕΣ, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση «καθ’ άπασαν την επικράτειαν» των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, η κυκλοφορία των δίσκων του, κλπ.
Έτσι ήταν λοιπόν η πραγματική χούντα, στη διάρκεια της οποίας αν εμφανίζονταν δημοσίως ο Σταματόπουλος, θα συλλαμβάνονταν πάραυτα, όχι τόσο για πολιτικούς λόγους, όσο για την ατημέλητη κώμη του, η οποία επίσης απαγορεύονταν διά ροπάλου εκείνα τα χρόνια.
Κούρεμα εν χρω λοιπόν για τον σιτεμένο «αντάρτη», και μετά προώθησις για τα περαιτέρω…

Strange Attractor

1 σχόλιο:

  1. ....ενώ τώρα έχουμε δημοκρατία;;;;;;τι λές στο κόσμο ρε φιλαράκι.....εεεεεε εδώ πλανήτης γή ρεεεε....Ελλάδα ρεεεεεεεεεε κούνα το κεφάλι σου να φύγει η πρασινοκόκκινη χλεμπονιά του μπλέ....Στον πνευματικό πόλεμο που διεξάγουν τα αφεντικά σου εναντίον μας, οι λέξεις έχουν χάσει το όποιο νόημά τους κι ευτυχώς που υπάρχουν τα μπινελίκια για να καταλαβαινόμαστε.@@#@%$%#@@Αλλιώς καλύτερα να ασχοληθείς με τον ντανταϊσμό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή