26.2.13

Πυρ και μανία οι Ιρανοί με τη βράβευση του Argo.



Η επιτυχία της ταινίας Argo στα βραβεία Όσκαρ έχει εξοργίσει το Ιράν.
Τα μεγάλα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία της Τεχεράνης καταγγέλλουν την αμερικανική ταινία, που αφορά στη κρίση ομήρων του 1979, και την χαρακτηρίζουν ως βαθύτατα «αντι-ιρανική», που παρήχθη από την σιωνιστική εταιρία Warner Bros.
Πολλοί Ιρανοί εκνευρίστηκαν επίσης με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε από την Michelle Obama, με το πρακτορείο Fars News να χαρακτηρίζει το γεγονός ως πρωτάκουστο στην ιστορία των βραβείων.
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Mehr News συγχύστηκε με το σχόλιο που έκανε ο βραβευθείς Ben Affleck σχετικά με «τους φίλους μας στο Ιράν που ζουν υπό άθλιες συνθήκες».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ben Affleck «αφού διαστρέβλωσε την ιστορία του Ιράν, τώρα συνεχίζει να το δυσφημεί».


Κάποιοι μάλιστα βρήκαν την ευκαιρία για εσωτερική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως ο υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού του Ιράν Javad Shamghadri δεν μπόρεσε να αποτρέψει την βράβευση της συγκεκριμένης ταινίας.
Θυμίζουν τα περσινά βραβεία, στα οποία ψηφίστηκε ως καλύτερη ξένη ταινία το ιρανικό A Separation, γεγονός για το οποίο όπως είχε δηλώσει ο Shamghadri, υπεύθυνος ήταν ο ίδιος ο Mahmoud Ahmadinejad.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου